Джерело: "Українська правда"

Ресурсу про це розповіли надійно поінформовані співрозмовники в РНБО та СБУ. Останні посилаються на отриману від правоохоронців інформацію.

Важливо Підтримуємо свободу слова, а не пропаганду, – Зеленський про санкції проти каналів Медведчука

Що з'ясувало розслідування щодо каналів Медведчука

  • Посадовці компанії "Торговый дом "Донские угли" здійснюють протиправну діяльність.
  • Прибутки, які вони отримують, частково йдуть на фінансування "деструктивної діяльності телеканалів "112 Україна", ZIK і NewsOne".
  • Останні здійснюють "системну діяльність, спрямовану на реалізацію вигідних Росії наративів".
  • Лунають у їхніх ефірах судження у контексті легалізації військової агресії на сході України та легітимізації окупації Криму, а також дискредитації внутрішньої та міжнародної політики України.

Докладніше про діяльність "Донских углей"

  • Ця компанія разом із "Торговим домом "Східний Енерго-Альянс", так званим "Міністерством доходів і зборів "ЛНР" та іншими незаконними утвореннями створили злочинний механізм придбання кам'яного вугілля. Мовиться про вугілля, видобуте на окупованих територіях Луганщини.
  • Продають вони його енергогенерувальним компаніям Росії. А відповідні податки сплачують до бюджету так званої "ЛНР".
  • Отримані ж прибутки використовують для здійснення терористичних актів, підтримання діяльності псевдореспубліки, а також для фінансування вищезазначених каналів.

З огляду на все це СБУ 2 лютого відкрило кримінальне провадження за статтею про фінансування тероризму.

До теми Фінансування тероризму та збори на Банковій: нові деталі щодо блокування каналів Медведчука

РНБО отримала докази фінансування каналів Медведчука з Росії

Інформацію про те, що канали Медведчука отримують гроші з Росії, підтвердив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква. У коментарі Укрінформу він підкреслив, що РНБО отримала відповідні докази та свідчення щодо цього.

Напередодні РНБО ухвалила консолідоване рішення щодо накладення санкцій проти 3 телеканалів і їхнього власника. Очевидно, що підставою цього стали незаперечні свідчення та докази, що ці телеканали вже довгий період фінансує держава-агресор,
– зауважив представник президентської адміністрації.

З огляду на це Жовква додає, що Україна не могла не діяти в тих умовах, коли агресія ще більше посилюється, коли Крим залишається окупованим, коли українські солдати продовжують гинути на окупованому Донбасі.

Зверніть увагу Проти авіакомпаній, які літають у Росію, ввели санкції

Жовква про санкції РНБО проти каналів Медведчука та його соратника Козака: дивіться відео

Головне про блокування каналів Медведчука і санкції проти Козака

  • 2 лютого РНБО запровадили персональні санкції проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака на 5 років. Указ підписав президент Володимир Зеленський.
  • Санкції також поширили й на регіональні мовники під брендом телеканалів NewsOne, ZIK і "112 Україна", які фактично контролює кум російського президента Володимира Путіна – Віктор Медведчук. Мовлення цих медіа вже призупинили.
  • У зазначених ЗМІ переконані, що таке рішення незаконне та свідчить про цензуру. Також представники мовників заявили, що будуть оскаржувати рішення РНБО в судах.
  • Більшість українських політиків підтримали рішення РНБО та Зеленського. Проти лише виступили соратники Медведчука та Козака з ОПЗЖ. Крім того, засудили такий крок у Спілці журналістів. За словами голови НСЖУ Сергія Томіленка, санкції запровадили "без суду", а отже – "це наступ на свободу слова".
  • За словами речниці президента Юлії Мендель, рішення РНБО підготували на підставі постанови Верховної Ради від 2018 року та рекомендацій СБУ.

Санкції РНБО проти Тараса Козака інфографіка
Санкції РНБО проти Тараса Козака та каналів Медведчука: деталі / Інфографіка 24 каналу