За словами антикорупційного активіста Шабуніна, правку про звільнення Ситника додали до законопроєкту, який змінює процедуру обрання нового директора НАБУ. Відбулося це за усної пропозиції одного з міністрів.

Читайте також Працюємо прозоро, – Степанов відреагував на кримінальну справу щодо закупівлі вакцин

Шабунін наголосив, що звільнити Ситника буцімто вирішив президент Володимир Зеленський.

За нашою інформацією, звільнення Ситника – особисте рішення Володимира Зеленського. Таким чином останній відреагував на початок розслідування щодо закупівлі вакцин від COVID-19,
– заявив Шабунін.

Він назвав це "дивною реакцією президента на виконання НАБУ прямої норми, яка зобов'язує Бюро реєструвати провадження після отримання заяви про злочин".

"Я не дуже розумію, чим або ким керується Зеленський. Хоче повісити на Ситника провал вакцинації? Правда вірить, що це директора НАБУ відповідальність?" – наголосив Шабунін.

Антикорупційний активіст підкреслив, що провадження зареєстрували лише кілька днів тому і не встигли провести жодної слідчої дії.

"Запропонована процедура гарантує Зеленському обрання підконтрольного йому директора. Конкурсна комісія: 3-х членів делегує РНБО, 6 – уряд (з них 3 міжнародні експерти)", – пояснив активіст.

Схвалення такого законопроєкту, на думку Шабуніна, призведе до втрати довіри міжнародних партнерів до України.

Що відомо про справу щодо закупівлі вакцин проти COVID-19

  • НАБУ розпочало розслідування щодо зловживання під час закупівлі вакцини проти коронавірусу.
  • Мовиться про ймовірне завищення ціни за дозу препарату за допомогою приватної фірми-посередника.
  • Так, ДП "Медичні закупівлі" розпочало перемовини щодо закупівлі вакцини орієнтовно по 3 долари за дозу.
  • Однак міністр охорони здоров'я Максим Степанов зупинив цей процес та доручив розпочати перемовини щодо закупівлі китайської вакцини Sinovac Biotech. Ціна препарату становить 17,85 долара за дозу.
  • Сам Степанов заявив, що працює прозоро і готовий надати будь-які документи.