Жодних юридичних підстав не віддавати цей газ у компанії не було. Більше він розповів в ексклюзивному інтерв'ю 24 каналу.

Також читайте Спочатку ми порозумілись, але все закінчилось конфліктом, – Вітренко про стосунки з Коломойським

Ринкова ціна газу

Міністерство енергетики компенсувало НАК "Нафтогаз України" збитки за постачання газу протягом 2015 – 2019 років, коли компанія закуповувала дорогий імпортний газ. Але в рамках режиму покладання спеціальних обов'язків була зобов'язана продавати його за регульованими цінами, які нижче ринкових. За словами Вітренка, було принципово закрити це питання.

За законом, якщо ми купуємо газ у компанії, де в нас доля, тобто понад 50%, ми зобов'язані купувати його за ринковою ціною. Якщо "Нафтогаз" не хотів би, то потім він міг би не виконувати цю угоду,
– зазначив Вітренко.

Він відзначив, що Укрнафта не мала продавати газ за неринковою ціною. Адже це їхнє право як будь-якої компанії. "Коли я координував Укрнафту, ми змусили міноритаріїв, яких представляв Коломойський, повернути 1 мільярд гривень. А коли я не координував Укрнафту, з неї вивели приблизно 15 мільярдів гривень і відсотки", – додав Вітренко.

Інтереси "Нафтогазу" та Укрнафти

Ба більше, він зазначив, що "Нафтогаз" програвав Укрнафті міжнародний арбітраж в Лондоні за угодою акціонерів.

Вітренко додав: "Не можна сказати, що ми нічого не робили чи підігрували Укрнафті. В межах закону ми робили максимального для того, щоб діяти в інтересах Укрнафти. А оскільки ми мажоритарний акціонер Укрнафти, то діяти в її інтересах – означає діяти в інтересах "Нафтогазу" також".

Конфлікт "Нафтогазу" та Укрнафти: коротко

  • Конфліктом між "Нафтогазом" та Укрнафтою розпочався через газ, який Укрнафта видобувала у 2006 – 2012 роках. Цей газ уряд зобов’язав продавати "Нафтогазу", а потім населенню, за зниженими цінами.
  • Укрнафта через суд домагалася ринкової ціни за проданий тоді газ. Водночас у 2014 – 2015 роках Укрнафта накопичила перед бюджетом мільярдні борги за податками, на які держава нараховувала штрафи та пеню у розмірі 30% річних.
  • У 2020 році Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 4120 про зміни до податкового кодексу, а також супутній законопроєкт № 4119 про внесення змін до держбюджету й виділення "Нафтогазу" 32,3 мільярди гривень.
  • Компанія визнала, що це її прибуток і заплатила за нього податок до держбюджету в розмірі 6,4 мільярди гривень.

Повне інтерв'ю з Юрієм Вітренком: дивіться відео