Про це мовиться у заяві Руслана Хомчака, опублікованій 20 лютого на офіційному сайті Збройних сил України.

Читайте також Арестович назвав причину конфлікту між Тараном та Хомчаком

Заява головнокомандувача ЗСУ Хомчака 20 лютого: основні тези

  • У зоні відповідальності Об'єднаних сил на Донбасі на окремих ділянках лінії розмежування фіксують загострення. Мовиться про провокації з боку бойовиків: вони обстрілюють позиції бійців ЗСУ та мирні населені пункти.
  • Що важливо, загострення відбувається здебільшого напередодні засідань Тристоронньої контактної групи, після засідань Ради національної безпеки й оборони тощо.
  • Нагадаємо, 19 лютого Україна ввела санкції проти народного депутата Віктора Медведчука, його дружини та ще кількох осіб і компаній за причетність до фінансування тероризму на Донбасі.

Також Хомчак наголосив на такому:

  • Основна мета провокацій – створення ілюзії обстрілів з боку ЗСУ по населених пунктах зі застосуванням забороненого важкого озброєння, а отже – дискредитація Об'єднаних сил.
  • Хомчак повідомив, що 20 лютого бойовики обстріляли зі 120-міліметрових мінометів позиції ЗСУ, селище Новгородське та район Південного.
  • Крім того, з позицій біля Горлівки бойовики відкрили вогонь по власних позиціях біля газорозподільчої станції. Відомо, що один найманець загинув, є й поранені.

Утім, в цілому головнокомандувач ЗСУ ситуацію на фронті оцінює як стабільну та контрольовану. Українці дотримуються усіх взятих на себе зобов'язань, але й завжди готові до відкриття вогню у відповідь, якщо є загроза їхнім життям.

Будь-які звинувачення Збройних сил України у недотриманні ними режиму всеосяжного припинення вогню не мають жодного підґрунтя,
– підсумував у своїй заяві Руслан Хомчак.

Важливо знати 7 років російської агресії у цифрах: у МЗС України представили інфографіки