Працівники Держпродспоживслужби направили тіла 5 мертвих лебедів до Херсонської та Миколаївської лабораторій для експертизи. Водночас 1 березня фахівці почали обстеження акваторії річок Дніпра, Конки та Гнилуші.

Читайте також Отруїли сотні червонокнижних журавлів: директор заповідника показав шокуюче відео

За даними Укрінформу, загиблих лебедів виявила група спортсменів-байдарочників, які там тренувалися. Зокрема, тоді деякі птахи були ще живі, але вони мали ознаки, що також скоро загинуть.

Наразі працівники Держпродспоживслужби та природного парку "Нижньодніпровський" встановлюють, чи є ще загиблі птахи. Через прикрий випадок також відбудуться засідання районної та обласної Державної надзвичайної протиепiзоотичної комiсії.

На жаль, це вже 3 відомий випадок загибелі птиці в Херсонській області з початку 2021 року,
– заявила очільниця Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Як зазначила Магалецька, фахівці з'ясують, чи пов'язані між собою усі нещодавні випадки смертей птахів. Вона додала, що вже після завершення епізоотичних розслідувань вдасться відтворити повну картину подій.

До теми Одеський заповідник відвідали рідкісні птахи – чоботарі: фото

Загибель птахів на Херсонщині: що відомо

  • У січні 2021 року у заповіднику "Асканія-Нова", що на Херсонщині, вимерла значна кількість журавлів, занесених до Червоної книги. Екологи дослідили зразки зерна та виявили, що воно було отруєне. Птахи загинули від набряку легенів внаслідок інтоксикації.
  • 23 лютого в заповіднику знову виявили мертвих птахів. Там знайшли 38 крижнів, 32 червонокнижних качок Огар, 75 грачів та 42 галки.
  • За даними Держпродспоживслужби, тосовно 2 випадку ще продовжують перевірку та дослідження в декількох лабораторіях.