З 2003 року підприємство очолював Сергій Андрєєв. Згідно з оцінкою борців з корупці, за цей час тепломережі стали "найбільш депресивним комунальним підприємством" у Харкові. Детальніше про це – у сюжеті 24 каналу.

Читайте також "Досить нас труїти": у Харкові пікетували коксовий завод

Розслідувачі неодноразово просили представників місцевої влади провести аудит на підприємстві й змінити керівництво. Натомість, щороку з бюджету на підтримку скандального КП виділяли мільйони гривень, а борги лише накопичувались.

Водоканал позивається до "Харківських теплових мереж", вимагаючи мільярд гривень. Борги перед Нафтогазом у КП у кілька мільярдів гривень. І це попри те, що населення сплачує понад 90% за опалення,
– розповів Дмитро Булах.

Кримінальні провадження щодо КП

Комунальне підприємство також є фігурантом кримінальних проваджень і розслідувань борців з корупцією. Чи не щороку опалювальний сезон у Харкові був під загрозою зриву. Звичайним працівникам підприємства не виплачували заробітну платню і вони виходили на протести.

"Другий новий рік я зустрічаю з великою сумою грошей, тобто затримка – 3 місяці. Минулого року у цей час також зробили людям новорічний подарунок, адже віддали борг за 3 рази. Критично не вистачає людей", – розповів співробітник підприємства Олексій.

До теми Протест на Різдво: на Харківщині люди перекрили трасу через підвищення тарифів на газ

Після 17 років обіймання посади та налагодженої схеми крадіжок бюджетних коштів, генерального директора "Харківських теплових мереж" звільнили.

Ми постійно надаємо цьому підприємству фінансову підтримку. Я його вже називаю "чорною дірою". Саме тому мінятимемо менеджмент КП та виведемо його зі збиткового стану в нормальний,
– заявив Ігор Терехов.

Потрібна нова теплова стратегія

Наразі у Харкові теплові комунікації зношені на 80%. Борці з корупцією переконані, що старі методи латання та перекладання труб є неефективними. Потрібна нова теплова стратегія, адже без неї місто "захлинеться" в аваріях.