Закон про особливий статус окупованого Донбасу прийняла Верховна Рада 7 скликання, в якій більшість нардепів були "регіоналами". Про це в ефірі 24 каналу розповів народний депутат від фракцій "Голос" Роман Костенко.

До теми Чи змінять закон про особливий статус ОРДЛО: що припускають у ТКГ

Депутат припустив, що тоді відповідні нардепи вважали, що Україна капітулює – тому законопроєкт прийняли. Водночас Костенко додав, що закон взагалі не виконують.

Там є норми про те, що він (закон –, 24 канал) вступає в дію лише після виведення озброєння та російських військ з території Донбасу. Росія не збирається цього робити, тому в ньому немає ніякого сенсу,
– розповів народний депутат.

Він зауважив, що Росії взагалі не потрібен ніякий окремий статус для Донбасу, а потрібно – щоб Україна була в її політичній матриці. За його словами, для цього Росія використовує всі методи, зокрема мінський та нормандський процеси.

Відновлення повноважень НАЗК

Нардеп повідомив, що у "Голосі" готові підтримати законопроєкт щодо відновлення роботи НАЗК. Наразі депутати розуміють, що потрібно врівноважити конституційну кризу та повернути відповідне законодавство до кінця 2020 року, сказав Костенко.

Проте він додав, що "Голос" буде подавати правки до законопроєкту, зокрема щодо того, аби для топ чиновників за неправдиве декларування було передбачене позбавлення волі.

"Голос" не буде голосувати за бюджет

Роман Костенко також підкреслив, що у фракції "Голос" не будуть голосувати за Держбюджет. Нардепи, за його словами, вважають, що весь бюджет "не є реальним".

"Хочемо зробити всього багато, але не показуємо, де можемо взяти на це гроші. До другого читання – єдині видатки, які зростають, це соцекономіка – на 4 мільярди. Ми розуміємо, це хабар депутатам, які могли б на місцях реалізувати свою політику завдяки тому, що проголосують за відповідний бюджет", – розповів нардеп "Голосу".

Роман Костенко повідомив, що комітет просив підвищення для Міністерства оборони, адже спочатку для нього було передбачене зменшення кошторису.


Що передбачає бюджет-2021 / Інфографіка 24 каналу