Передовсім репресивна кампанія країни-окупанта стосується кримських татар. Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова на своїй сторінці у фейсбуці.

Дізнайтеся також Україна принципово запрошуватиме Росію до Кримської платформи: кого ще

Реальність окупованих територій

Джапарова наголосила, що МЗС особливо стурбовані долею політв’язня Теймура Абдуллаєва, якого російські окупанти помістили в штрафний ізолятор, незважаючи на інфікування коронавірусом.

Переслідування активістів, нові довільні арешти та сфабриковані вироки, переповнені СІЗО та ігнорування дефіциту медичних потужностей для стримування пандемії, замість карантинних дій призов до армії та військові пропагандистські заходи – це буденна реальність окупованих територій,
– зауважила вона.

Крім того, як стверджує Джапарова, Росія жорстко обмежила пересування між півостровом і материковою Україною, що негативно позначається на демографічній ситуації півострова й освітніх правах кримської молоді.

Справедливість буде відновлена

Джапарова додала, що продовження секторальних санкцій ЄС, глобального санкційного механізму у сфері прав людини та рішення Міжнародного кримінального суду "підтверджують, що справедливість буде відновлена".

Що відомо про резолюцію ООН

  • 16 грудня Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо дотримання прав людини в окупованому Криму.
  • У документі вперше чітко записано, що Росія є країною-окупантом. Для України це – дуже серйозна заявка на майбутні правові кроки.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що це рішення посприяє у створенні Кримської платформи.