Ахметов вже котрий рік – перший у списку багатіїв українського Forbes. Лише за 2020 рік його статки зросли з 2,8 мільярда доларів до 7,6.

До теми Скільки Укрзалізниця втрачає щороку через Ахметова: Лещенко назвав захмарну суму

Наразі олігарх посідає 330 місце у рейтингу багатіїв світу. Найбільші активи – у компанії "Метінвест" та ДТЕК. Структури Ахметова фактично монополізували коксохімічну галузь і контролюють левову частку металургійної промисловості та енергогенерації.

Привілейований доступ до ресурсів

Олігарх не скупиться на корисні інвестиції і благодійні проєкти, але фінансуються вони зі статків, зароблених на привілейованому доступі до ресурсів. Останній гучний приклад зловживання – занижені тарифи на перевезення залізної руди вагонами державної Укрзалізниці.

Про них публічно заговорив член наглядової ради держпідприємства і журналіст Сергій Лещенко – коли стало відомо, що син Ахметова придбав розкішну віллу у Швейцарії.

У нього (Ахметова – 24 канал) ще є палац у Франції, колишнього бельгійського короля і найдорожча квартира в Лондоні за 220 мільйонів доларів – все це за гроші, фактично, України,
– сказав Лещенко.

Укрзалізниця збиралась підвищити тарифи олігарху до ринкових, аби залучити до бюджету додаткових 4 мільярди гривень під час коронакризи. Проте в лояльному до олігарха Кабміні заборонили це.

Лояльність щодо Ріната Ахметова: дивіться відео 24 каналу

"Хоча ця руда йде на експорт, на світовому ринку експортування ціни високі. Умови – для всіх, але ключовий – Ахметов, він контролює майже 70% цього ринку, у інших гравців немає таких лобістських потужностей", – сказав народний депутат VIII скликання Сергій Лещенко.

"Дружба" зі владою

Чинний уряд від самого призначення називали "проахметівським", починаючи з прем'єр-міністра, який до того працював на олігарха.

Особливо очевидним цей зв'язок став, коли на тлі перевиробництва електроенергії уряд ухвалив рішення вимкнути 5 атомних електростанцій – від цього виграв якраз Ахметов з його працюючими на дорогому "зеленому" тарифі сонячними станціями і ТЕЦ.


Ахметов контролює майже 70% відповідного ринку / Фото liga.net

Лунають закиди і щодо завищення цін на електроенергію монополістом ДТЕК, яке систематично підтримує уряд.

Втім лояльність олігарху демонструє не лише Кабмін, а й парламент, де, за оцінками розслідувачів, Ахметов впливає на чималу групу депутатів, зокрема і у монобільшості. На цьому його вплив і багатство трималось завжди.

Як говорять у старому анекдоті, Ахметов дружить з усіма президентами. Не важливе їхнє прізвище, а важливо, що він знає, що їм запропонувати, як їх використати, і завжди знаходиться у режимі політичних інвестицій,
– політолог Микола Давидюк.

Зв'язки олігарха з урядом

Колись Рінат Ахметов сам мав мандат Верховної Ради, але віддав картку у вільне користування і майже усю каденцію у залі під куполом "носа не показував".

"Це дає змогу подивитися на період його перебування при владі і його економічної активності. Можна знайти певні елементи зловживання, за які можна зачепитися", – вважає політолог Олег Саакян.

Це може виринути по-новому на тлі заяв президента Зеленського після засідання РНБО, зазначили експерти, адже той де-юре голосував і за одіозний мовний закон Ківалова-Колесніченка, і за Харківські угоди.

Ахметову можуть лише пригрозити

Ще одна гучна справа, пов'язана з Ахметовим – "Роттердам+". Цією формулою, за версією слідства, створили умови для штучного зростання ціни продажу електричної енергії на Оптовий ринок електроенергії, чим ймовірно завдали державі збитків на 39 мільярдів гривень.

Зверніть увагу Син Ахметова купив маєток біля Женевського озера за 2 мільярди гривень, – Лещенко

Виграла на тарифах якраз ахметівська ДТЕК, цю справу НАБУ то відкривали, то закривали з подачі Офісу Генерального прокурора. Нині Вищий антикорупційний суд вчергове її поновив, це дає Зеленському шанс натиснути не лише на Ахметова.

Експерти сходяться в одному – якщо Зеленський справді оголосив війну, то Рінат Ахметов не буде першою мішенню серед олігархів, адже нині – він дуже органічний і лояльний до Банкової. Йому можуть і просто пригрозити.