Передусім мовиться про котельні комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго". Подробиці розповів у фейсбуці керівник Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко.

Нагадаємо Донеччина – без тепла: через борги в області відключили газ

На Донеччині відновлюють газопостачання: що відомо

"Відновлюємо постачання газу на котельнях "Донецьктеплокомуненерго", – розповів Кириленко. За його словами, вже запустили котельні у Слов’янську, в Лимані, Волновасі, Краматорську та інших населених пунктах області.

Станом на 23:30 відновлено роботу 48 котелень. І цей процес триває,
– наголосив голова ОДА.

Кириленко нагадав, що 6 березня через відключення газопостачання для 59 котелень без тепла опинилися "714 житлових будинків, 23 школи, 16 дитячих садків, 4 лікарні, 106 інших об'єктів". Очільник області переконаний, що "відключення було здійснено ПАТ "Донецькоблгаз" незаконно":

  • Мовляв, це суперечить постанові Кабінету Міністрів від 14 листопада 2018 року № 942,
  • А також суперечить "меморандуму, який за ініціативою президента України був укладений 9 лютого між урядом, Асоціацією мерів міст України, НКРЕКП (Нацкомісія з регулювання енергетики та компослуг) та "Нафтогазом".

Далі Павло Кириленко подякував прем'єр-міністру Денису Шмигалю, міністру розвитку громад і територій Олексію Чернишову, голові правління "Нафтогазу" Андрію Коболєву, голові НКРЕКП Валерію Тарасюку – "за розуміння та оперативну реакцію". Спільно вдалося розв'язати проблему та розпочати повертати тепло у домівки людям.

Цікаво, що у ситуацію втрутилися й правоохоронці: "Після неодноразових скарг жителів області до поліції, правоохоронцями були проведені слідчі дії, після яких працівниками КП "Донецьктеплокомуненерго" були демонтовані незаконно встановлені пломби та – як наслідок – припинені незаконні дії "Донецькоблгазу".

Не дозволимо власникам "Донецькоблгазу" та їхнім політичним поплічникам з явно не проукраїнською позицією маніпулювати та переводити у політичну площину питання життєзабезпечення області,
– заявив Кириленко.

І пригрозив, що через нехтування потребами людей, загрозу їхньому добробуту, здоров'ю та життю – винні у цьому структури "можуть втратити ліцензію".

Чому в Донецькій області виникли проблеми з газом

  • Зранку 6 березня стало відомо, що постачання природного газу для "Донецьктеплокомуненерго" припинили. Мешканці області, як наслідок, були позбавлені опалення.
  • У "Нафтогазі" пояснили ситуацію так: підприємство "Донецьктеплокомуненерго" дійсно заборгувало 1,5 мільярда гривень, але – заявок щодо його відключення від газопостачання там не надсилали.
  • Водночас у "Донецькоблгазі" кажуть, що таки відключили "Донецьктеплокомуненерго". Вони, мовляв, не могли чинити інакше, бо так вимагає закон. Відповідно, у "Донецькоблгазі" закликали "Нафтогаз" та "Донецьктеплокомуненерго" врегулювати ситуацію з заборгованістю.