За досвідом міжнародних конфліктів, термін відновлення окупованих територій має перевищувати термін окупації вдвічі. Про це розповів радник Офісу Президента Олексій Арестович в ефірі 24 каналу.

Важливо Противник не припиняє численних обстрілів на Донбасі: поранений український захисник

МінТОТ врахувало, що території окуповані протягом 7 років. Отже, термін, що подвоює час окупації, мав становити 14 років. Але як заявив Арестович, таке число вписати до закону неможливо. 10 років міністерство вважає закоротким терміном для повної деокупації. Тому, як розповів речник, 25 років є оптимальним періодом.

Чи прописаний процес деокупації

Як розповів Арестович, існує 2 окремі процеси: деокупація та реінтеграція. Якщо реінтеграція відбувається вже зараз, то процес деокупації ще обговорюють у Тристоронній контактній групі. Втім, речник ще раз наголосив про необхідність спершу вивести війська та зброю РФ.

Після реінтеграції йде соціально-економічне та політичне відновлення окупованих територій,
– зазначив Арестович.

Він також підкреслив, що повністю відновлення почнеться після демілітаризації і виведення російських військ з окупованої частини Донбасу та Криму. Проте є райони Донбасу, які звільнили ще у 2014 – 2015 роках, там процес реінтеграції вже йде і повністю може початись набагато раніше – вже після прийняття закону.

Чого очікувати мешканцям ОРДЛО

Арестович наголосив, що особи, які скоїли воєнний злочин не будуть амністовані й однозначно будуть покарані, а у випадку переховування чи втечі – будуть переслідуватись СБУ.

Громадяни, які залишились там, побачать, що на українському боці набагато краще, ніж у них. Наші громадяни, які 7 років піддавались російській пропаганді, наочними і практичними кроками перейдуть на наш бік,
сказав Артемович

Якщо законопроєкт буде прийнятим, амністовані будуть люди, які не брали участі в бойових діях та референдумах.

Що відомо про законопроєкт МінТОТ

  • Документ з'явився на сайті міністерства 11 січня 2020 року. Поки у Кабміні його називають чернеткою.
  • В законопроєкті прописані деталі перехідного періоду не лише для Донбасу, а й для Криму. Але вже відомо, що розраховують такий перехідний період на 25 років.
  • Зокрема в ньому мовиться про відновлення економіки на окупованих територіях та амністію учасників конфлікту.