Джерело: 24 канал

Усе починається з відео. Останнім часом у тіктоці набуває популярності контент, знятий у багатоповерхівках. Це спонукає дітей прийняти смертельну естафету.

Актуально "Випий 40 таблеток і подивися, що буде": чим небезпечний новий челендж у Тік Ток

Щоб проявити власну безстрашність та завоювати авторитет серед ровесників тінейджери готові знімати небезпечні відео. На жаль, часто саме така спроба віртуальної самореалізації стає причиною смерті з необережності.

Окрім того, у мережі набирає обертів скандал навколо смертельного челенджу з тікток під гаслом "Випий 40 таблеток і подивись, що буде".

Що відомо про смертельний челендж у тіктоці

Першою жертвою смертельного челенджу стала 13-річна школярка з Боярки на Київщині. Дівчинка померла 16 лютого.

Її 12-річна подруга опинилася на лікарняному ліжку. Дівчата вирішили зіграти у "гру" з тіктоку. Вони придбали розрекламований препарат-спазмолітик "Дротаверин" і випили по 40 таблеток.

Вже 17 лютого в Умані госпіталізували ще 2 жертв челенджу з "Дротаверином". Дівчата наковталися пігулок просто у школі. На щастя, наразі життю постраждалих нічого не загрожує.

Що каже дитячий омбудсмен

У школах батьків попереджують про небезпечні ігри, у які можуть грати їхні діти. Дорослих застерігають: небезпека в інтернеті – набагато реальніша, аніж може здаватися.

Дитячий Омбудсмен Микола Кулеба виокремив 2 головні правила. Їх необхідно якнайшвидше донести до дітей та підлітків.

Правила від Кулеби

  • Не спілкуватися з незнайомцями;
  • Не повторювати дії, які пропонуються в мережі;

Що каже соціологиня

Лілія Брудницька – фахівчиня з Центру структурної політології "Вибір" – заявила, що у популярності підліткових самогубств винна не лише пропаганда у соціальних мережах. Причиною також є загальні тренди у масовій свідомості.

Перший з них – флешмобна вірусність. За роки у користувачів мережі виробився умовний рефлекс флешмобу. Тоді багато людей роблять спільні дії заради певної мети.

Водночас останнім часом флешмоби позбулися вірусності. Наразі їхній акцент змістився на емоції. Значний вплив на підлітків має й те, що у цих флешмобах нічого не наказували, тільки м'яко пропонували.

Другий загальний тренд – віртуальна реальність викликає у підлітків приємні емоції. Особливо це посилилося у час карантину через пандемію коронавірусу.

Однак справжні трагедії стаються, коли підліток хоче перенести частину віртуальності у реальність.

Реальна дійсність складна. нецікава, "сіра" у порівнянні з віртуальною. У віртуалі смерті ніби й немає. Тому дехто обирає так званий "перехід",
– заявила Брудницька.

За словами фахівчині, заборона соцмереж не принесе жодних позитивних результатів. Причина моторошних тенденцій – зовсім інша.

Які причини дитячих самогубств виділяє Брудницька

  • загальний стрес через пандемію;
  • зубожіння та політичні процеси;
  • "сіра" дійсність;
  • нестерпна атмосфера у школах.

Щоб уникнути трагедій, дітям необхідно проводити спеціалізовані тренінги, які навчили б вмикати критичне мислення та перевіряти інформацію.

Що каже психологиня

Психолог Олена Ратинська, керівниця дитячого напрямку КГУ (Київського Гештальт університету), розповіла, що в епоху COVID-19, дорослі більш занурені у власні проблеми та переживання і не звертають увагу на те, що відчувають їхні діти.

Читайте також У Києві з 17 поверху вистрибнула 13-річна дівчинка: фото

Чому діти наважуються на самогубство

Причин для скоєння самогубства може бути багато. Втім, Олена Ратинська розповідає, що часто так відбувається тоді, коли дитина потрапляє у тривожну для себе ситуацію, наприклад, у ситуацію з фізичним насиллям, особливо зі сторони дорослих. Або ж тоді, коли дорослі просто ігнорують проблеми дітей.

Якщо у школі булять дитину, а дорослі у цей процес не включаються, дитина відчуває сильний відчай. І от у періоди такого відчаю, дитина може скоїти самогубство як звільнення від відчаю, тому що інші не допомагають дитині,
– каже Ратинська.

Вона додає, що зараз напруга через коронавірусну ситуацію надзвичайно сильна, батьки витрачають багато сил на те, щоб спрогнозувати майбутнє, тривожаться, що можуть захворіти їхні родичі, утримують якісь особисті страхи. І от у них не вистачає терпіння на те, щоб опрацьовувати складні почуття дітей. Також вчителі стають більш дратівливими, тому що система не може дати чітку відповідь, як будуть навчатися діти. Батьки стають дратівливими, бо їм незрозуміло, як утримати дітей вдома, як змусити їх виконувати домашнє завдання.

Дуже багато точок соціальної напруги. Коли дитина занурюється у якийсь особливий стан, батьки вже не так це відстежують, не так відчувають свою дитину. Вони сприймають серйозні для дитини речі, але несерйозні для дорослого почуття як пустощі, як щось таке, що порушує їхній спокій. І от дитина тоді залишається сама з собою, і тоді діти йдуть з життя. Але це не тому, що вони прагнуть смерті. Діти йдуть з життя для того, щоб від чогось позбавитися, від складних почуттів, переживань, ситуації з насиллям,
– зазначила Ратинська.

Як не допустити самогубства у дитини та на що звертати увагу

Основна складність у тому, що дорослі перестали бути опорою для дітей. Є об’єктивні критерії оцінювання, тести на підліткову депресію. Але є прихована депресія, важливо розуміти, що діти в депресії не лежать у ліжку і не страждають від жахливого світу, як це можуть робити дорослі. Діти бігають, граються, бувають щасливими, але у якийсь момент, батьки повинні звернути увагу порушення фізіологічних потреб дитини,
– пояснила Ратинська.

Вона додала, що під час депресії у дитини можуть бути наступні симптоми:

  • порушення харчування, у депресивних станах сильно знижується апетит, або ж, навпаки, сильно підвищується апетит, відбувається заїдання емоцій;
  • порушення сну;
  • сплески емоційного стану, іноді дитина може сумною, іноді дратівливою, іноді злою.

Тому підліткову депресію часто пропускають, адже для підліткового віку такі емоційні гойдалки типові. Але якщо до цього додається погане харчування та поганий сон – це можуть бути показники депресії.

Варто звернути увагу на зміни у зовнішньому вигляді. У дітей в депресії часто опущені плечі, вони наче ховаються від світу, закриваються. Обов’язково варто дивитися на руки та ноги дітей, зараз дуже популярний self-harm (самопошкодження), який також може підштовхнути дитину до суїцидальних думок. Якщо батьки бачать, що з дитиною щось не так, варто все ж сходити до спеціаліста, ніж пропустити депресивні тенденції, тим більше ті, які можуть призвести до суїциду,
– підсумувала Ратинська.

Як розпізнати, що дитина хоче скоїти самогубство інфографіка
Як розпізнати, що дитина хоче скоїти самогубство / Джерело: Психолог та соціолог для 24 каналу / Інфографіка 24 каналу

Що було раніше: