Відповідний закон щодо держпідтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу Президент України Володимир Зеленський підписав у липні 2020 року. Про це повідомили на сайті міністерства культури інформаційної політики.

Читайте також Олексій Гуськов потрапив до "чорного списку" Мінкульту: що російський актор говорив про Україну

Хто отримав підтримку

У межах механізмів, передбачених цим законом, державну підтримку отримали сотні організацій, які зазнали збитків в умовах коронакризи, зі сфери:

  • культури;
  • креативних індустрій;
  • туризму.

Зокрема, УКФ надав гранти 858 інституціям на суму понад 520 мільйонів гривень, а УІК уклав 94 договори інституційної підтримки на загальну суму 81,42 мільйона гривень,
– зазначили у пресслужбі Офісу Президента України.

Перші програми інституційної підтримки

Такі програми інституційної підтримки в Україні впровадили вперше. Законодавчу базу розробляло Міністерство культури та інформаційної політики спільно з комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради. Реалізовувалася підтримка через УКФ та УІК.

"Чудова новина на кінець року. Механізм реалізовувався вперше, а від того непросто та із затримками, але разом ми випрацювали алгоритм грантів інституційної підтримки, який ще до того ніколи не працював у нашій країні", – відзначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

В ОП наголосили, що в такий спосіб у 2020 році вдалося не лише надати реальну безповоротну фінансову допомогу представникам культури, туризму та креативних індустрій під час кризи, а й напрацювати механізм надання інституційної підтримки. Він може ефективно використовуватися надалі.