Пропонуємо вам долучитися до опитування 24 каналу та висловити думку про те, чому держпідприємства раптом стають прибутковими після приватизації.

До теми Відновлення великої приватизації: які переваги та недоліки

Зауважимо, раніше у Фонді держмайна висловили сподівання, що у 2021 році вдасться удвічі збільшити надходження до бюджету від приватизації держмайна – до 12 мільйонів гривень.

Керівник Фонду Дмитро Сенниченко пояснив, що на приватизацію мають намір віддати, зокрема, колишній київський завод "Більшовик", різні обленерго та Об'єднану гірничо-хімічну компанію.

В Україні – найбільша кількість державних підприємств у світі, понад 3 600. Ними керують 96 органів управління. Для порівняння – в Угорщині є 371 держпідприємств, у Латвії – 85, а у Польщі – лише 55.

600 компаній з цього переліку підлягають приватизації, а майже 1800 – не працюють, їх можна лише ліквідувати через перевищення боргових зобов'язань вартості активів.

Приватизація у 2020 році: основне

Дані Фонду держмайна

  • Впродовж 2020 року Фонд державного майна провів близько 1,9 тисячі аукціонів.
  • Чи не найбільш показовою та гучною стала приватизація готелю "Дніпро" в Києві.
  • Держава виручила майже у 14 разів більше від стартової ціни – 1, 111 мільярдів гривень.
  • У рамках демонополізації ринку виробництва спирту Фонд провів онлайн-аукціони з приватизації спиртових активів на понад 1 мільярд гривень.

Приклади успішної приватизації

Як повідомили 24 каналу у Фонді, "першою ластівкою" прозорої приватизації став "Київпассервіс". Усю інформацію щодо нього відкрили у онлайн-доступі.

Завдяки цьому, зокрема, до бюджету надійшли 231 мільйонів гривень. А новий власник колишнього держпідприємства тепер інвестує у створення сучасного автовокзалу.

Ще один приклад успішної приватизації – науково-виробниче підприємство "Система", яке раніше виготовляло чорнобілі телевізори.

"Воно перетворилося на надсучасний центр з виробництва зарядних станцій для електрокарів, які купують по всьому світу", – наголосили у Фонді.