Часто представники української влади часів Майдану заявляють, що діяли згідно з законом та "захищали Конституцію", а саме протестувальники вчиняли злочини. Про це розповів ексначальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк в ефірі 24 каналу.

Читайте також Путін плює на міжнародне право: про рішення ЄСПЛ щодо Криму

За його словами, під час Революції Гідності в Україні не забезпечували належне розслідування справ. Горбатюк зазначив, що тоді або взагалі не реєстрували провадження, або не розкривали злочини.

Це якраз відповідальність слідчих органів та їхнього керівництва, зокрема Олега Татарова,
– наголосив він.

Як зазначив Горбатюк, замість того, щоб опікуватися якістю розслідування та реагувати на порушення слідчих органів, Татаров бездоказово перекладав вину на протестувальників. Зокрема, він не реагував на злочини, які ЄСПЛ тепер чітко зафіксував своїм рішенням.

До теми Чим НАБУ може загрожувати закон щодо порятунку Татарова: відповідь юриста ЦПК

Ексначальник управління спецрозслідувань ГПУ розповів, що рішення ЄСПЛ також показує, наскільки неякісним є українське правосуддя.

"Дотепер у більшості справ, щодо яких були направлені обвинувальні акти, немає вироків і невідомо, коли вони будуть. Водночас ЄСПЛ за цей час вже зміг розглянути й винести рішення", – зазначив він.

Горбатюк також заявив, що першочергово українські суди повинні ґрунтувати свої рішення на доказах, зібраних українськими слідчими органами та працівниками прокуратури.

Не було належного розслідування справ

На думку ексначальника управління спецрозслідувань ГПУ, у січні – лютому 2014 року тодішня влада в Україні абсолютно не забезпечувала розслідування справ.

Читайте також У ЦПК оприлюднили законопроєкт ОП про "порятунок" Татарова: що він передбачає

Однак протягом наступних років, попри оголошення на всіх рівнях важливості цього питання, не створювали умови, для досягнення максимального результату. Як розповів Горбатюк, протягом 7 років винесли лише близько 50 вироків.

Що відомо про рішення ЄСПЛ: коротко

  • Європейський суд з прав людини 21 січня 2021 року визнав, що під час протестів на Майдані українська влада своїми діями порушувала права людей. Мовиться про жорстокий розгін протестувальників у Києві та інших українських містах у 2014 – 2015 роках.
  • Суд ухвалив рішення відразу щодо 5 справ.
  • Згідно з рішенням ЄСПЛ, українська влада застосовувала жорстоке ставлення до людей абсолютно свідомо. Також Україна є відповідальною за загибель щонайменше 1 людини – Юрія Вербицького.