Припинення вогню означає керованість ситуації

В усіх міжнародних домовленостях щодо Донбасу першим пунктом є "припинення вогню". Про це головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Хомчак заявив у інтерв'ю "Обозреватель".

Читайте також Я особисто був готовий взяти командувача Повітряних сил Дроздова на поруки, – Хомчак

Припинення свідчить про те, що є керованість. Воно підтверджує наміри учасників переговорів. Зробили перший крок, потім – наступний. Для нас це не перемир'я в глобальному розумінні, а саме припинення вогню,
– пояснив генерал-полковник.

Хомчак про обстріли на Донбасі

За словами Хомчака, коли він був керівником Антитерористичної операції у 2016 році, то йому доводилося доповідати, що за добу загинуло 9 – 12 людей. Тепер керівник Операції Об'єднаних сил доповідає про 3 обстріли за добу і відсутність втрат.

"Я бачу суттєву різницю між тим, що було 4 роки тому, і зараз. Тут уже дисонансу ні в кого не повинно бути. Тому що це життя тих 250 тисяч українців, які пішли в армію для того, щоб була Україна", – сказав генерал-полковник.

До теми Назаров не збивав літак, це зробила Росія, – Хомчак різко висловився про катастрофу Іл-76

Хомчак додав, що більшість українців пішли воювати на схід з готовністю віддати своє життя, але найкращі не повинні гинути. Вони, за його словами мають повертатися, навчати молодь та робити все, щоб "такого більше в нас ніколи не було".

Скільки українців загинуло за час "перемир'я"

  • У боях на Сході України впродовж 2020 рік загинуло 49 українських бійців.
  • 4 з них загинули вже після підписання угоди щодо припинення вогню.
  • За даними Генштабу, станом на 13 грудня поранення отримали 332 бійці. З них за час перемир'я – 15.
  • Крім того, після 13 грудня на Донбасі поранили ще 3 українських військових. Так, кількість всіх поранених у боях військовослужбовців у 2020 році зросла до 335, а поранених за час перемир'я – до 18.