Обрані урядом дати розраховані з можливого потенційного зростання кількості нових випадків коронавірусу. Про це головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю ТСН.

Цікаво Як локдаун у січні вплине на Україну: очікування влади, медиків та економіки

Ми чудово розуміємо, що від Нового року до Різдва мобільність людей зменшується. До Нового року вона велика, а від 1 до 7 січня – зменшується,
– зазначив заступник глави МОЗ.

За його словами, у цей період люди контактують переважно зі своїми рідними й близькими – з тими, з ким і святкують. Навіть в умовах карантину уряд не може цього обмежити, тож такий контакт усе одно відбудеться.

"Тому обмеження від 1 до 8 січня не дадуть того очікуваного ефекту, на який ми розраховуємо. Ми досить довго дискутували, прогнозували, і вирішили впроваджувати карантинні обмеження саме від 8 числа", – підкреслив Віктор Ляшко.

Урядовець очікує, що карантин саме після свят, а не під час, повинен дати максимальний ефект у той момент, коли країна буде виходити з жорсткого карантину на той рівень обмежень, який є зараз.

Крім того, він підкреслив, що в Україні, як і в решті світу спостерігається певна "пандемічна втома".

І європейці, і ми також даємо можливість відсвяткувати новорічно-різдвяні свята, розуміючи, що після цього святкування, можливо, будемо очікувати сплеск коронавірусної хвороби,
– резюмував головний санітарний лікар.

локдаун у січні 2021, карантинні обмеження
Карантинні обмеження під час січневого локдауну / Інфографіка 24 каналу