Нафтогаз звинувачує Донецькоблгаз у порушенні "Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблем у сфері постачання теплової енергії та гарячої води громадянам". Також Нафтогаз закликає скористатись досвідом інших регіонів та відновити постачання газу компанії Донецьктеплокомуненерго. Відповідно, відновиться й подання тепла споживачам.

До теми Донеччина – без тепла: через борги в області відключили газ

Група "Нафтогаз" протягом всього опалювального сезону також закликає місцеву владу втрутитись в ситуацію навколо постачання газу комунальному підприємстку "Донецьктеплокомуненерго",
– наголосили в компанії.

Чому на Донеччині відімкнули тепло: версія Нафтогазу

  • Місцевий постачальник протягом опалювального сезону збільшував заборгованість за спожитий газ. Також він не платив за його споживання.
  • У підсумку це призвело до накопичення боргу в 1,5 мільярда гривень та зняття постачальника з реєстрів ПСО, як того вимагає закон. ПСО – постанова уряду про покладання спеціальних обов'язків.
  • Водночас заявок про відключення постачання компанія жодного разу не надсилала.

Це не єдиний такий проблемний постачальник

У "Нафтогазі" підкреслюють, що в Україні є компанії, що порушують закон і не розраховується за газ. У компанії додають, що розв'язання цієї проблеми є критично важливим також для наповнення державного бюджету. Доручення щодо верифікації боргів теплокомуенерго в лютому дав також прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Група "Нафтогаз" із розумінням ставиться до проблем постачальників тепла в опалювальний сезон, і завжди знаходила спосіб розв'язання проблеми, як це трапилось ще в 9 областях, що перебувають у схожій ситуації. Цього також вимагає підписаний "Меморандум",
– підсумували у державній компанії.

До речі Ще одна фіксована ціна: Укргазвидобування продаватиме весь свій газ на рівних умовах

Що цьому передувало

  • "Нафтогаз" припинив постачання природного газу для "Донецьктеплокомуненерго". Все – через борги підприємства.
  • У підсумку Донеччина 6 березня залишилася без тепла.
  • У Донецькоблгазі кажуть, що дії Донецьктеплокомуненерго та "Нафтогазу" змушують діяти згідно з вимогами законодавства, аби не допустити державі збитків.
  • Мовиться про несанкціоноване споживання газу. Розмір таких збитків може сягати 150 мільйонів гривень щомісяця.
  • Загальна заборгованість Донецьктеплокомуненерго сягає понад 1,5 мільярда гривень. Для відновлення постачання газу необхідно сплатити щонайменше 302 мільйони.