Саме через велику кількість представників другої категорії протест постійно розширюється. Про це в ефірі 24 каналу розповів керівник з політичних питань Київської школи економіки Павло Кухта.

До теми ФОПи встановили намети після сутичок із поліцією та готуються ночувати на Майдані: фото

За його словами, коли малі підприємці поставлять касовий апарат, їм доведеться вести облік, який можуть перевіряти. Тому вони бояться, що приходитимуть податківці, шукатимуть різні порушення, а потім вибиватимуть з них хабарі.

Економіст пояснив, що це спричинено травматичним досвідом 90-х років, коли податківці вибивали з таких малих підприємців гроші. У відповідь на це і запровадили спрощену систему оподаткування, яку люди зараз захищають.

Кухта: Можна запровадити мораторій на перевірку малих підприємців з неризикових категорій

Павло Кухта вважає, що державі потрібно рухатися в бік фіскалізації, її не можна повністю скасовувати

Я б рекомендував парламенту прийняти мораторій на перевірку ось цих категорій людей на пару років. Далі потім ще після запровадження фіскалізації просто зняти цей страх, що завтра до них прийде податківець і намагатиметься знайти якісь порушення,
– пояснив керівник з політичних питань Київської школи економіки.

Він зазначив, що в Києві є 2 категорії протестувальників:

  • організовані групи фактично протестують проти намагання через фіскалізацію детінізувати деякі сектори. Економіст наголосив, що з ними немає, про що домовлятися. Тому держава повинна перетиснути контрабанду.
  • простий малий бізнес, які бояться перевірок податківців. Відтак, якщо зняти побоювання для широкої маси людей, протести стишаться. Тому з ними безумовно потрібно шукати діалог.