За інформації Центру протидії корупції, одним із делегатів з'їзду був суддя у відставці з Хмельницького Анатолій Марцинкевич. Про це в ефірі розповіла експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

Варто прочитати Вони є "темними конячками", – Маселко про суддів, яких обрали до складу ВРП

Сірий кардинал судової влади

Чижик зауважила, що саме він поширював інформацію серед суддів про те, за кого потрібно голосувати. Вона наголосила, що делегувати на з'їзд суддів у відставці, а не чинних – дуже нетипово.

Він є одним із так званих сірих кардиналів судової влади. Саме він організовує голосування на з'їздах суддів за тих чи інших кандидатів до ВРП чи до Конституційного Суду,
– зазначила Чижик.

Вона відзначила, що вчора, 9 березня, обрали всіх трьох суддів із так званого списку Марцинкевича.

Експертка розповіла, що Анатолій Марцинкевич часто фігурує в історії кулуарних списків.

Хто такий Анатолій Марцинкевич?

Це суддя у відставці, який працював членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів в часи Віктора Януковича. Його люстрували після Революції Гідності.

Схожі ситуації вже були

Чижик нагадала, що 2 роки у ЗМІ з'явилась інформація, що майбутні 4 члени ВРП заздалегідь погоджені. І тоді мовилось про те, що погодження відбувалось на Банковій за часів президента Петра Порошенка. Тоді саме тих кандидатів і обрали.

Чижик розповіла, хто організовує списки кандидатів на з'їзди: відео

Рік тому відбувався ще один з'їзд суддів, на якому обирали суддів Конституційного Суду. Тоді таким же ж способом обрали Петра Філюка. Його прізвище теж фігурувало в інформації, яку поширювали напередодні з'їзду.

Чому судді голосують за відповідних кандидатів

Судді піддаються впливу та голосують за відповідних кандидатів саме тому, що ВРП гарантує "не чіпати" їх.

Їм гарантують, що в обмін на голоси, які вони віддають за наперед погоджених кандидатів, вони отримають імунітет від можливих санкцій за наслідками розвитку дисциплінарних справ чи навіть ймовірних звільнень,
– сказала експертка.

Вона зауважила, що оскільки ВРП є наймогутнішим органом у судовій владі, то продовжує працювати кругова порука. Зокрема, делегати на з'їздах обирають не гідних, доброчесних членів, а тих, хто буде їх "покривати".