В Україні є така проблема, що громада, яка хоче перейти в помісну церкву, не може це зробити. Митрополит Епіфаній в ефірі програми "Що це було" на 24 каналі відзначив, що зустрічався щодо цього питання і з президентом, і з прем'єр-міністром, і з профільним комітетом.

Зверніть увагу ПЦУ відчуває постійну протидію з боку Росії, – митрополит Епіфаній

Чиновники створюють проблеми

За його словами, він неодноразово у засобах масової інформації стверджував те, що в цьому напрямку є проблеми: держслужбовці продовжують створювати проблеми. Він відзначив, що перший заступник голови ОП Сергій Трофімов на камеру сказав, нібито розбереться з ситуацією.

Не може чиновник розбиратися в таких справах. Є відповідні інстанції, є суди. Ви можете звернутися, якщо вважаєте, що вчинено щось несправедливо чи неправильно,
– зазначив митрополит.

Тиск на губернаторів

У ЗМІ стверджують, що Трофімов давав розпорядження губернаторам. Як розповів Епіфаній, деякі з них говорили йому відкрито, начебто були письмові розпорядження про те, щоб:

  • не реєструвати громади;
  • відкликати реєстрацію вже зареєстрованих громад. Але свідомі проукраїнські губернатори це не робили.

Що відомо про Сергія Трофімова?

Сергій Трофімов – перший заступник глави Офісу Президента Андрія Єрмака. До свого призначення в ОПУ працював виконавчим продюсером студії "Квартал 95". Зараз Сергія Трофімова називають одним із найближчих людей з оточення Зеленського.

Ситуація після відставки Трофімова

Епіфаній зауважив: "Ситуація після відставки Трофімова суттєво не змінилася, але ми робитимемо усе для того, щоб це виправити".

Скандал з Трофімовим: що відомо

  • У Черкаській області триває масштабна релігійна війна, яку розпочала РПЦ в Україні проти громад, які висловили бажання перейти до ПЦУ.
  • До війни Московська церква активно залучає чиновників, наприклад, лобіста, колишнього заступника голови ОП, а тепер радника президента Сергія Трофімова.
  • Зокрема перший заступник голови ОП змушував голів ОДА блокувати реєстрацію громад ПЦУ.

Повне інтерв'ю з Епіфанієм: дивіться відео 24 каналу