Водночас сам Турку свою причетність до справи заперечує. Відповідні дані отримали після зіставлення розслідувань українських правоохоронців та інформації від прикордонників Молдови та України.

До теми "Неприємні" свідчення: повернення Чауса може стати проблемою для чиновників

ЗМІ зауважили, що 22 серпня 2016 року громадяни Молдови В'ячеслав Турку та Дорін Дамир прилетіли до Києва на чартерному літаку в бізнес-джеті – вартість відповідного польоту може становити приблизно 10 тисяч євро.

Як Чаусу вдалося перетнути кордон

З аеропорту, згідно з розслідуванням, чоловіки виїхали на авто одного із керівників Служби безпеки президента Петра Порошенка, згодом Микола Чаус отримав "свій" паспорт.

Скандальний суддя разом із Дамиром могли перетнути український кордон без проходження прикордонного контролю. ЗМІ посилалися на матеріали Національного антикорупційного бюро, де мовиться про зовнішню схожість Чауса та Турку, завдяки чому стала можливою підміна.

За інформацією прикордонників, на те, щоб вилетіти із Кишинева до Києва та повернутись чоловікам знадобилось приблизно 4 години. Версія слідства свідчить про те, що саме так Чаусу і вдалось втекти з України.

Що відомо про скандал довкола судді Чауса

  • Микола Чаус був суддею Дніпровського районного суду Києва, відзначився сфабрикованими рішеннями проти учасників Автомайдану.
  • Однак про головне "досягнення" Чауса дізналися лише 2016 році, коли НАБУ викрила його в отриманні хабаря у 150 тисяч доларів, які він закопав у скляних банках на своєму подвір'ї.
  • Через суддівський імунітет його не змогли затримати, тож Чаусу вдалось втекти до Молдови.
  • Вже у листопаді 2016 року скандального суддю оголосили у міжнародний розшук, згодом його затримали у Молдові.
  • У березні 2021 року Молдова відмовила Миколі Чаусу у притулку, тож наразі його можуть екстрадувати в Україну.