Однак 27 лютого озвучили офіційне рішення міністра оборони України: Андрій Таран наказав зробити з останнього українського корвета корабель-музей.

Читайте також Корабельно-катерний склад застарів на 86%, – Дейнеко назвав проблеми морської охорони

Корвет "Вінниця" стане музеєм

Щоб реалізувати рішення Міноборони про створення з корвета "Вінниця" музею потрібно ще зробити кілька важливих кроків. Серед них:

  • Передати корвет як музейний предмет до Центрального військово-морського музею (це філія Національного військово-історичного музею України).
  • Далі організувати державно-приватне партнерство та в такому форматі розмістити "Вінницю" на 8 причалі порту Миколаєва.

Створення на базі бойового судна музейної експозиції дозволить перетворити його в один із потужних центрів військово-патріотичного виховання молоді,
– наголосив Таран.

У світі, до слова, існують сотні кораблів-музеїв. Наприклад, вітрильний лінійний корабель "Вікторі" у Британії, "Айова" в Лос-Анджелесі. За словами міністра оборони, за схожим прикладом вчинять і в Україні.

  • Тож згодом завдяки "Вінниці" будуть популяризувати традиції українського військового флоту, а 8 причал у Миколаєві "стане одним і осередків туризму міста-корабелів".

Що слід знати про корвет "Вінниця"

  • "Вінниця" – якісний зразок кораблебудування 70-х років ХХ століття (спустили на воду 45 років тому – у 1976). Це багатоцільовий прибережний корабель.
  • До 1992 року він виконував прикордонні сторожові функції у Чорному морі в армії СРСР, потім перейшов на службу українських Військово-морських сил.