Що про це відомо

Таку заяву зробив позаштатний радник очільника Офісу Президента з питань стратегічних комунікацій у сфері нацбезпеки та оборони, радник з інформаційної політики української делегації в ТКГ Олексій Арестович. Відповідний допис з'явився на його фейсбук-сторінці.

Зверніть увагу Чому окупанти вирішили передати полонених в односторонньому порядку: пояснення Гармаша

Спецслужби України проведуть перевірку осіб, яких маріонеткові "органи" готують до "повернення", а пропуск і зустріч цих осіб через лінію розмежування, якщо він відбудеться, організують уповноважені державні органи України,
– зауважив він.

Арестович наголосив, що українська делегація в ТКГ розглядає намір бойовиків передати Україні полонених:

  • "як спробу тиску Росії на українську сторону переговорів";
  • "як елемент масштабної кампанії з тиску на політичне керівництво і народ України, що містить, наприклад, ще й інформаційне маніпулювання темою російської вакцини проти COVID-19".

До теми Спроба тиску Росії на Україну, – Арестович про намір бойовиків передати полонених Медведчуку

Повернення полонених на територію України: головне

  • Раніше у ЗМІ з'явилась інформація, що бойовики нібито хочуть передати Україні полонених. Зокрема, жінок, літніх та хворих людей.
  • Щоправда, така передача має відбутися не в руки представників офіційного Києва, а одному з лідерів ОПЗЖ Віктору Медведчуку.
  • Водночас голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук звинуватив бойовиків та Медведчука у зриві міжнародних домовленостей.
  • Політик наголосив, що приватні особи не можуть втручатись у міждержавні конфлікти, а перемовини щодо обміну здійснюють українські державні органи в рамках політичних угод.
  • Тому такі заяви, як каже Кравчук, є наміром ухилитись від міжнародних домовленостей, в яких Росія є стороною конфлікту.
  • Тим часом, уповноваженна ВР із прав людини Людмила Денісова заявила, що готова посприяти звільненню українців, які перебувають у полоні в окупантів.