За даними міністерства оборони, окрім бойової статистики прилеглих до аеропорту територій, де також точились запеклі бої, загинув 101 військовослужбовець, 440 були поранені, 9 зникли безвісти. Детальніше – у матеріалі журналістів 24 каналу.

Зверніть увагу Зразок спротиву та вірності: про захисників Донецького аеропорту

Дмитро Афанасьєв помер у 31-річному віці

Володимир Афанасьєв показав фотографії сина з побратимами. Світлини зробили навесні 2015 року. Дмитро Афанасьєв брав участь в обороні Донецького аеропорту та боях за селище Піски у складі добровольчого батальйону.

Вже 4 травня родині повідомили: сина поранили, коли прокладав кабель – під час мінометного обстрілу. Дмитро помер наступного ранку у шпиталі у віці 31 рік.

Дмитро Афанасьєв
Дмитро Афанасьєв / Скриншот з відео

Не повідомив рідних

Військовий жив та працював у Львові, навчався на другому курсі юридичного факультету Острозької академії. Про те, що пішов на війну влітку 2014 року добровольцем нікому з рідних не сказав.

Хлопці привозили його додому, він швидко переодягався. Я відчував, що від нього порохом пахне. Він обіцяв приїхати на Великдень, але не приїхав. У них там сильні бої були,
– розповів батько загиблого.

Іван Литвинов цікавився технікою

Мати загиблого кіборга Івана Литвинова показала кімнату сина. Хлопець ще з дитинства цікавився військовою технікою. Навчався в Одеському інституті Сухопутних військ, також закінчив Харківське танкове училище.

Іван Литвинов загинув під час штурму Донецького аеропорту 3 жовтня 2014 року. Опізнати його вдалося лише за експертизою ДНК.

Дружині нічого не сказав

Мати Івана Литвинова була впевнена, що син служить в Кропивницькому. Про те, що боронить аеропорт не сказав ані їй, ані дружині.

Мати Івана Литвинова
Мати Івана Литвинова вишила портрет сина / Колаж 24 каналу

Його згадують побратими. Минулого року, до дня народження бійця, мати упродовж 3 місяців вишивала портрет сина.

Діти залишились без батька

У Івана залишилися дружина, 17-річний син Влад та 20-річна донька Діана. Дівчина вчиться у Харківському національному університеті внутрішніх справ, а хлопець вслід за батьком вирішив стати військовим. Закінчив Кадетський корпус та вступив до Одеської військової академії.

Бабич отримав осколкове поранення

Один із тих, то боронив аеропорт в грудні – січні у лавах Збройних сил, уродженець Донецька Володимир Бабич. Згадувати той час йому досі важко. Бабич 18 січня отримав осколкове поранення. Після одужання брав участь в боях за:

  • Опитне;
  • Авдіївку;
  • Світлодарськ.

Володимир Бабич
Володимир Бабич / Скриншот з відео

Після демобілізації, восени 2015, переїхав до Краматорська. Тут займається допомогою ветеранам АТО, віднедавна став директором Донецького центру підготовки персоналу.

Вулиця Афанасьєва
Вулиця Афанасьєва / Скриншот з відео

Меморіальна дошка

Четверо кіборгів – загиблих в ДАПі родом з Донеччини. Їхні імена є в книзі пам'яті. А на фасаді школи, в якій навчався Іван Литвинов, встановили меморіальну дошку. 2015 року також перейменували одну з вулиць Краматорська на честь Дмитра Афанасьєва.