Припускають, що соцмережі частково теж провокували насильницькі події, адже протягом багатьох років казали, що зміст контенту – не їх справа. Про це на своїй сторінці у твіттері написав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Цікаво Акаунт Трампа в твіттері заблоковано назавжди: яка причина

"Не забувайте про критичне мислення. І про всяк випадок ще раз перегляньте достовірність своєї стрічки новин. А ми ж у міністерстві зовсім згодом піднімемо тему медіаграмотності та боротьби з новинними фейками на державному рівні, адже важливість цього питання очевидна", – зауважив міністр.

До чого призвели дописи Трампа

"Хтось підтримує (блокування Трампа – 24 канал), хтось виступає проти. Але факт є фактом: після його декількох твітів, зокрема про невизнання легітимності виборів, стався штурм Капітолію прибічниками Трампа", – запевнив Ткаченко.

Він пояснив, що керівництво соцмереж ставиться до дописувачів, "як до юзерів, заробляючи на них кошти". Додав, що вони не надто переймаються результатом своїх дій.

Це привело до найстрашнішого – формування середовища ненависті, коли онлайн-повідомлення і підбурювання переходять в офлайн,
– сказав він.

Чи допомагають правила мережі

За його словами, у мережі є такі правила:

  • заборонено пропагувати мову ворожнечі;
  • екстремізм;
  • закликати до насильства та дискримінації.

Однак, як запевнив Ткаченко, ці правила не застерегли від випадків насильства та ворожнечі, за якими зараз спостерігає весь світ.

Що передувало блокуванню акаунта Трампа

  • У Вашингтоні сталися заворушення 6 січня – на протест вийшли прихильники Трампа, які не погоджуються з результатами виборів у США.
  • Протест вийшов з-під контролю. Активісти прорвалися до Конгресу, між ними та правоохоронцями трапилась стрілянина – загинули 5 людей.
  • У цей час Трамп звернувся до своїх прихильників та закликав їх йти додому. Водночас зауважив, що підтримує їхні наміри. Після цього Twitter заблокував акаунт політика на 12 годин.
  • Компанія вимагала, аби Трамп видалив 3 його дописи. Президент не виконав цієї вимоги. Компанія зауважила, що в дописах політика бачить "високий ризик подальшого підбурювання до насильства", а тому акаунт заблокували назавжди.