Українську сторону представляли керівник ОП Андрій Єрмак. Про це повідомляє "Укрінформ".

Важливо Путін свідомо вислизає: лихі наміри Кремля та історія перемовин щодо Донбасу

Також участь у зустрічі від української сторони взяли міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков та представники РНБО. Натомість російську делегацію очолив заступник очільника Адміністрації президента Путіна Дмитро Козак.

Як зустріч прокоментував Єрмак

Очільник ОП зауважив, що у Берліні відбувся "непростий, але конструктивний і змістовний діалог". Єрмак визнав, що не може говорити про якісь домовленості. Також він не став розкривати деталей перемовин, зауваживши, що "діалог триває, дискусія продовжується".

Він поінформував, що спілкування радників відбудеться 22 січня у другій половині дня в режимі відеоконференції.

Що сказав Козак

Як пише Интерфакс, представник Росії заявив, що остаточних рішень у питанні знайти не вдалося.

Знайти остаточні рішення не вдалося, домовилися підготувати нові принципи й підходи до формування дорожньої карти тристоронньої контактної групи з всеосяжного врегулювання конфлікту,
– сказав Козак.

Позиція Франції

У французькому МЗС наголосили, що Франція продовжує докладати зусиль у нормандському форматі, щоб встановити міцний мир на Донбасі. Також там закликали всі сторони сумлінно виконувати взяті на себе зобов'язання під час паризького саміту 2019 року.

Про що говорили під час зустрічі радників

Головною темою для України було питання безпеки. Радники "нормандської четвірки" обговорили питання війни на Донбасі та шукали рішення, як досягти миру на цих територіях.

Цікаво Не буде "стріляти собі в ногу": Пєсков спрогнозував дії Путіна щодо України

Що було раніше

  • Точну дату зустрічі радників лідерів країн "нормандської четвірки" не оприлюднювали. Однак Андрій Єрмак наголошував, що вона запланована на січень 2021 року.
  • Ще у грудні 2020 року речник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович розповів, що Росія підтвердила готовність до поновлення нормандського формату.
  • Це п'ята зустріч у Берліні після саміту 9 грудня 2019 року в Парижі. До нормандського формату входять Україна, Франція, Німеччина та Росія.