Раніше традиції з "вічним вогнем" у Сербії не було. Ініціатива його появи належить посольству Росії у країні. Там першими й відреагували на акт, здійснений невідомими 30 грудня. Про це інформує "Радіо Свобода".

Дивіться також Лаврову в Сараєві подарували українську ікону: посольство направило письмове звернення

Річ у тім, що вогнище залили фарбою та написали: "Визволителі? Ні, ніколи!". Окрім того, на меморіалі перекреслили серп і молот.

Невідомих, які вчинили такі дії, в Росії вже називають вандалами та "спробою внести розбрат у братні відносини" між сербським і російським народами. Ба більше – Росія у своїх звинувачення традиційно позирає на Захід. Так, посольство припускає, що цей вчинок був скоєний "на замовлення із-за кордону".

Сербія
У Сербії відром із фарбою погасили "вічний вогонь", привезений з Росії / Фото "Балканіст"

Сербія
У Белграді погасили "вічний вогонь", запалений Лавровим / Фото "Балканіст"

Уряд Сербії на інцидент поки ніяк не відреагував. А ось заступник мера Белграда засудив акт і розповів, що наразі триває слідство, правоохоронці розшукують винуватців.

Відносини Сербії та Росії: коротко

  • Сербія залишається фактично одним з ключових союзників Росії не лише в Європі, а й загалом у світі. Вона активно підтримує чітку проросійську політику.

Пригадайте Росія ледь не розсварилася з Сербією через хамовитий коментар свого МЗС: деталі

  • Задля дружби з Росією серби відмовилися від членства в НАТО, досі не можуть вступити до ЄС та відмовилися вводити антиросійські санкції.
  • Єдине, чого поки не виконали серби на догоду Росії – це не визнали Крим російським. Втім, це більш схоже на негласну домовленість: Сербія не визнає Крим російським, а Україна натомість – не визнає незалежність Косова.