Про головні аспекти цього 5 березня розповів експосол США в Києві Джон Гербст. Зараз він очолює Євразійський центр у Atlantic Council.

Зверніть увагу Байден поговорив з президенткою Єврокомісії про Україну: координуватимуть дії

Що у Atlantic Council рекомендують Байдену

Найголовніше питання

За словами Гербста, єдина найголовніша рекомендація – це те, аби президент Байден зв’язався з Зеленським.

Настав час для першої телефонної розмови двох президентів, після чого має відбутися їхня зустріч із метою встановлення або відновлення довірливих взаємин між очільниками США й України,
– підкреслив колишній дипломат.

Він зауважив, що це також дозволить розвинути "дуже важливий двосторонній порядок денний" й передусім посилити позиції України у протистоянні агресії Кремля.

Інші аспекти

  • Адміністрація Байдена не повинна зволікати з призначенням посла США в Києві. Це мусить бути "високопоставлена особа, яка мала би прямий доступ до президента Сполучених Штатів".
  • Уряд США також повинен "відігравати активну роль у дипломатичному врегулюванні на Донбасі" в умовах фактичного замороження мінського процесу. За словами Гербста, переговори на серйозному рівні між США та Росією відбувалися лише тоді, коли Вікторія Нуланд була помічником держсекретаря за часів Обами, а Курт Волкер був спецпредставником за Трампа.
  • Водночас США повинні збільшити американську військову допомогу Україні до 500 мільйонів доларів на рік.
  • Крім того, Вашингтон має посилити санкції проти Москви, "щоби збільшити ціну для Росії" через її агресію проти сусідньої держави.
  • США мають посприяти поглибленню інтеграції України в НАТО, з кінцевою метою її членства Північноатлантичному альянсі.
  • Важливими є також питання внутрішніх реформ в Україні. З огляду на це адміністрації Байдена рекомендують призначити офіційного уповноваженого в уряді США, який опікувався би саме цим напрямом.

Ще рекомендують зосередити увагу на:

  • просуванні ініціатив щодо створення незалежних судів в Україні;
  • запровадженні санкцій проти корупціонерів, які підривають реформи;
  • забезпеченні повної лібералізації енергетичних ринків в Україні.

Важливими аспектами також називаються розкриття інформації про власників ЗМІ, відстоювання антимонопольного законодавства в Україні, просування незалежності НБУ.

Актуально Візит Байдена в Україну: у МЗС поставили перед Маркаровою головні завдання

Контакти Зеленського з Байденом: останні події