В Офісі Омбудсмена робили рейди з перевірками в приватних закладах, але власники часто перешкоджали доступ до установ. Про те, як контролюють соцустанови в Україні в ефірі 24 каналу розповіла Олена Темченко, яка працює в Департаменті з питань реалізації національного превентивного механізму Офісу Уповноваженого з прав людини.

Важливо Про незаконні пансіонати точно знали у поліції та міськраді, – депутат Харкова

Перевірка соцустанов

За її словами, власники приватних геріатричних установ та реабілітаційних центрів часто перешкоджали відвідуванню моніторингових груп. Мовляв, що це приватна власність. Це означає, що вони щось приховували.

"В такому випадку викликаємо поліцію. Був випадок у Київській області, що лише після приїзду правоохоронців перевірку допустили", – зазначила Темченко.

В чому проблема

Річ у тім, що такі власники не вносять відомості до реєстру надавачів соціальних послуг. Тому і залишаються безконтрольними.

Здійснювати контроль можна лише за тими, хто зареєструвався. Власники мають ці відомості вносити самі. Вони цього не роблять, тому залишаються, фактично, в тіні,
– пояснила Темченко.

Вона додала, що жодної відповідальності ці власники за, фактично, порушення закону не несуть. Виникають також групі порушення під час перевірки таких установ – вони не пристосовані та не відповідають стандартам, а людей похилого віку часто утримують проти їхньої волі.

Дивіться більше про порушення у відео 24 каналу: