Аваков зазначив, що санкції щодо Медведчука планували розглянути ще у 2018 році на одному із засідань РНБО. Однак Порошенко тоді не наважився ввести обмеження.

Читайте також Слідчі ДБР очікують на міжнародну допомогу в розслідуванні справ Порошенка

За словами міністра, ексочільник СБУ Василь Грицак показував Порошенку відповідні документи. Він заявив, що не знає, чому колишній президент цього не зробив.

Мені, чесно кажучи, було прикро чути кілька днів тому, коли попередній президент України сказав, що вітає нинішній склад СБУ і шкодує, що колишні працівники СБУ не могли йому надати таких матеріалів. Це неправда,
– заявив міністр.

Аваков зазначив, що Володимиру Зеленському вдалося прийняти рішення, яке "серйозно захищає" українців.

Читайте також Президенти і їхні ручні суди: чому Зеленський повторює помилки Порошенка

Міністр внутрішніх справ також вважає, що Порошенко мав можливості для запровадження обмежень проти "п'ятої колони" в Україні.

"Петро Олексійович міг тоді консолідуватися з нашою командою і припинити ситуацію, щоб "п'ята колона" не заробляла десятки мільйонів доларів, на які потім фінансувала існування цієї колони в нас тут", – заявив Аваков.

Що цьому передувало

  • Рада нацбезпеки й оборони 2 лютого 2021 року ввела санкції проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака, який є соратником Віктора Медведчука. Обмеження поширили на телеканали NewsOne, ZIK та "112 Україна".
  • Петро Порошенко привітав СБУ з успішною операцією, водночас наголосивши, що орган не надавав йому подібних даних.
  • РНБО 19 лютого ввела на 3 роки санкції щодо нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко. За даними ЗМІ, за таке рішення на засіданні прийняли одноголосно.
  • В ОПЗЖ заявили, що рішення РНБО є "знищенням української демократії".
  • Оксана Марченко відреагувала на санкції та заявила, що вступила до партії ОПЗЖ.
  • Віктор Медведчук повідомив, що не припинить політичну діяльність в Україні, навіть якщо опиниться за ґратами.