Так спікер української делегації у Тристоронній контактній групі по Донбасу Олексій Арестович у ефірі одного з українських телеканалів вирішив відгукнутися про скандальну справу вагнерівців. За його ж словами, її не можна не тільки обговорювати, а й коментувати.

До теми Все було продумано, – Бутусов розповів, як в Україні мали садити літак з вагнерівцями

"Сам факт проведення або непроведення операцій такого роду є державною таємницею"

Спеціальна операція щодо затримання вагнерівців (бойовиків російської приватної військової компанії "Вагнера") ​​є державною таємницею. Її не можна ані обговорювати, ані коментувати, бо це порушує закони України.

Зокрема, закон "Про державну таємницю", який передбачає кримінальне покарання за такого штибу злочини. Щонайменше, у цьому переконаний Олексій Арестович – спікер української делегації в ТКГ та радник її голови з інформаційної політики.

Сам факт проведення або непроведення операцій такого роду є державною таємницею. Будь-яка особа, яка говорить, що операція була, або яка говорить, що операції не було, здійснює діяння, яке за своїми ознаками порушує вказаний закон. Це кримінальний злочин,
– заявив Арестович.

І додав, що його лякає та кількість людей, які "бігають просторами нашої неосяжної батьківщини й розповідають, була ця операція чи ні". Сам спікер ТКГ каже, що не коментує цю справу, і не знає, чи спецоперація була насправді.

Затримання вагнерівців у Білорусі: у чому суть скандалу

  • 29 липня 2020 року у Білорусі затримали 33 росіян з ПВК "Вагнера" (за підозрою у підготовці заворушень). Згодом усіх бойовиків віддали Росії, хоча про екстрадицію просила й Україна (деякі з затриманих воювали на Донбасі).
  • А на початку вересня у ЗМІ з'явилась інформація, що насправді вагнерівців затримати мала Служба безпеки України, але спеціальна операція провалилася.
  • Тим часом розслідувачі Bellingcat заявили, що знайшли докази про план спецоперації, яку розробили в Міноборони та СБУ. Першу частину фільму очікують у квітні.