Про рішення арбітражу щодо лісу-кругляка повідомив торговий представник України Тарас Качка на своїй сторінці у фейсбуці.

Читайте також Гаага займеться воєнними злочинами в Україні: реакція МЗС

Що відомо про рішення

Арбітри визнали, що Україна може і має право обмежувати експорт лісу за певних обставин, а існуюча заборона експорту 2015 року є повністю правомірною. Однак ця заборона має бути скоригувана з урахуванням повного права України регулювати цю сферу діяльності у відповідності зі статтями 290 та 293 Угоди про асоціацію.

Заходи з коригування мають бути здійснені у співпраці з ЄС. Що є зрозумілим, оскільки хижацький попит з боку компаній ЄС є рушієм незбалансованого експорту лісу (про що свідчать репорти Earthsight) і створює загрозу для Карпатського регіону, про що говорять виконавчий директор програми ООН з питань довкілля Інгер Андерсен,
– сказав Качка.

Він додав, що українській стороні не вдалося відстояти повну заборону експорту 2015 року. Усе через те, що автори закону надміру опікувалися преференціями для національних виробників, а про захист лісу не подбали.

Як Україна виконуватиме рішення суду

Качка підкреслив, що рішення арбітрів не обмежує Україну у виборів заходів щодо його виконання.

Наріжним елементом його виконання буде створення нормального ринку всередині Україні,
– зазначив торговий представник.

Першим кроком, на думку Качки, має стати схвалення Закону України №4197-1 "Про ринок деревини". Далі потрібно чітко регламентувати двосторонній протокол щодо торгівлі лісом з ЄС.