Таку думку директор Соціологічної групи "Рейтинг" висловив в інтерв'ю виданню. Він додав, що "політична культура в Україні на вкрай низькому рівні".

Увага Народовладдя по-українськи: як проводитимуть референдум

За його словами, українці живуть в тому інформаційному полі, яке самі до себе допускають. Тож, питання про референдум – суперечливе.

Найкраща відповідь на ваше питання (про референдум – 24 канал): дайте гранату мавпі і подивіться, що буде. Так, це неполіткоректно казати, тим паче, з точки зору науки,
– сказав Антипович.

Він вважає, якби на референдумі звучало питання про те, що робити з Донбасом, тоді влада, отримавши результати відповідей, могла би рухатись в тому або іншому напрямку.

"Це були б зрозумілі речі для українця. Або якщо ми запитаємо, чи хочете ви з 450 депутатів зробити 300 – відповідь очевидна, навіть питати не треба", – наголосив Антипович.

Вплив на рішення влади

Соціолог також наголосив, що українці підтримують те, щоб у них була можливість впливати на рішення влади. Тож, цю ідею референдумів вони теж підтримують.

"Українець хоче впливати, але не завжди буде робити це адекватно, тому тут постає питання маніпуляцій. Чи варто множити ці проблеми в Україні?", – сказав соціолог.

Він підсумував, що різні ймовірні "підтасовки" питань чи результатів на референдумі й сам факт його проведення – "може бути бомбою".

Закон про референдум: деталі

  • 26 січня 2020 року Верховна Рада ухвалила Закон України "Про всеукраїнський референдум". Він передбачає народне вирішення одного з 4 питань.
  • Щоб організувати референдум, потрібно зібрати щонайменше 3 мільйони підписів українців у понад 16 областях і не менш як по 100 тисяч підписів у кожній області.
  • Закон передбачає можливість електронного голосування.
  • Голова Верховної Ради Дмитро Разумков розповів, що перший референдум може відбутися у 2022 році через низку підготовчих процедур та фінансового забезпечення.

деталі закону про референдум
Деталі закону про референдум / Інфографіка 24 каналу