Федеральна Рада Швейцарії 7 років тому заморозила усі місцеві активи Віктора Януковича та його соратників. Цим рішенням влада країни намагалася уникнути ризику привласнення українських державних грошей.

Актуально Суд арештував майно Захарченка – очільника МВС часів Януковича

З того часу швейцарські органи влади тісно співпрацюють з українськими партнерами, щоб завершити процес повернення цих активів українському народу на підставі судових рішень про їхнє незаконне походження,
– мовиться у повідомленні.

Водночас швейцарське законодавство передбачає, що максимальна тривалість такого заморожування – лише 10 років.

Справи Януковича: що відомо

У січні 2021 року Віктору Януковичу оголосили про підозру у державній зраді. Мовиться про "Харківські угоди" на користь Росії, які президент-втікач підписав ще у 2010 році. Також Януковича підозрюють в узурпації влади.

Президента-втікача. вже засудили за справу про державну зраду. Однак згодом Апеляційний суд Києва скасував заочний арешт.

У лютому 2021 року президент-втікач оголосив, де живе у Росії у Ростові-на-Дону. Янукович запросив співробітників Офісу генпрокурора і Державного бюро розслідувань прибути за адресою і допитати його.

В Офісі генпрокурора заявили, що це – неможливо. Росія не відповідає на запити українських правоохоронців, тому слідчі дії на території країни є неможливими.