Вищевказане засідання Радбезу ООН було присвячено 6 річниці підписання Комплексу мінських заходів. Засідання у форматі відеоконференції відбулося 12 лютого 2015 року.

Актуально За десятки метрів від лінії зіткнення: Зеленський разом з послами країн Заходу відвідав Донбас

Завдання Кравчука під час виступу було представити з перших вуст інформацію щодо виконання мінських домовленостей. Також обговорювали поточну ситуацію на сході України, гуманітарні та безпекові питання.

Що сказав Кравчук на засіданні Радбезу: основні тези

Про перебіг конфлікту на Донбасі

  • На початку він наголосив, що Кремль досі не ухвалив рішення остаточно покласти край конфлікту. Тому агресія триває, гинуть люди, посилюються страждання мирних жителів.
  • Україна, зі свого боку, здійснює практичні кроки для врегулювання конфлікту, долаючи протидію Росії в процесі переговорів.
  • Він підкреслив, що багато хто з цих кроків були б неможливими без підтримки партнерів України, зокрема ООН. Мовиться як про двосторонній, так і на багатосторонній рівні.
  • Голова делегації України нагадав про домовленості останнього саміту лідерів нормандського формату (Париж, грудень 2019 рік). І їх повинні були виконати сторони конфлікту.
  • Важливе значення мав і заклик Генерального секретаря ООН до глобального припинення вогню через пандемію COVID-19. Україна була однією з перших в світі країн, хто його підтримав.

нормандський формат домовленості путін зеленський
Про що домовилися учасники паризького саміту в грудні 2019 року / Інфографіка 24 каналу

Мир на Донбасі: що вдалося зробити Україні за останній час

  • Домовитися про завершення розведення сил і засобів на 3 пілотних ділянках. Також Київ ініціював ще 4 нових ділянки розведення.
  • Україна ініціювала постійний цілодобовий формат консультацій в межах ТКГ після початку пандемії COVID-19. За словами Кравчука, ситуація з коронавірусом на окупованих територіях – дуже складна. І українці страждають через нездатність окупаційних адміністрацій надавати необхідні медичні послуги.
  • З ініціативи делегації України на розгляд ТК представили план спільних кроків щодо виконання мінських угод. За словами Кравчука, цей документ містить практичні пропозиції, спрямовані на припинення конфлікту, та повністю відповідає духу й букві мінських угод.
  • У грудні 2019 року та в квітні 2020-го було домовлено про взаємне звільнення утримуваних осіб. Таким чином Київ зміг повернути з полону багатьох українських громадян.
  • Україна схвалила для подальшого розгляду рамкову угоду ТКГ про протимінну діяльність. Також було доопрацьовано план розмінування на 19 узгоджених ділянках. Натомість Росія під різними приводами відмовляється завершити роботу з розмінування, а також за 4 новими ділянками – розведення сил і засобів.
  • Гуманітарний трек. 10 листопада 2020 року нарешті відкрили 2 нових контрольних пункти в'їзду-виїзду в Золотому та Щасті на Луганщині. Однак у перший же день окупанти перервали їхню роботу.
  • Україна збільшила рівень представництва в ТКГ, включивши посадовців уряду, очільників парламентських комітетів і відомих представників окупованих територій з числа внутрішньо переміщених осіб.

Як бачите, лише швидке перерахування далеко не всіх, а лише основних кроків, які ми спільно з нашими партнерами зробили протягом останніх 12 місяців, свідчить про конкретні зусилля України щодо врегулювання ситуації на Донбасі. На жаль, Росія не відповіла взаємністю на ці кроки,
– заявив Кравчук.

Зверніть увагу Санкції ЄС проти Росії діятимуть до повного виконання мінських домовленостей, – Боррель

Про злочинні дії Росії та підконтрольних Кремлю бойовиків

  • У січні – лютому 2021 року кількість порушень режиму припинення вогню з боку російських незаконних збройних формувань значно зросла. Це призвело до нових бойових втрат серед українських військовослужбовців.
  • Через штучні перешкоди в роботі ТКГ на політичному треку так і не було досягнуто прогресу в розгляді робочих пропозицій України щодо імплементації політичних аспектів паризьких домовленостей.
  • Досі ніхто не почув належної реакції російської сторони на дії України на інших напрямках.
  • Обструкції і блокування стають практично нормою поведінки російської делегації в ТКГ.
  • Росія загалом демонструє неповагу до норм і принципів міжнародного права.
  • Зокрема, на тимчасово окупованих територіях України відбуваються обмеження свободи пересування. Також можна спостерігати відсутність безпечного та надійного доступу СММ ОБСЄ до неконтрольованого ділянки кордону з Росією та Криму.
  • Водночас звичайною практикою став незаконний перетин непідконтрольної Україні ділянки кордону російськими вантажними ешелонами та автомобільними колонами. Ті доправляють на тимчасово окуповану територію озброєння, боєприпаси та персонал

Сьогодні вже нікого не вводять в оману спроби Росії переконати міжнародне співтовариство в тому, що в Україні немає російських військ, зброї або найманців. Фактично Російська Федерація перетворила окремі райони Донецької та Луганської областей, а також Крим на свій великий військовий форпост,
– наголосив Кравчук.

Про які ще кроки Кремля щодо Донбасу розповів Кравчук

  • Росія продовжує видавати сотні тисяч російських паспортів українським громадянам, які проживають на окупованих територіях.
  • Донбас перебуває на межі екологічної катастрофи. І не тільки через забруднення повітря та ґрунту, вибухи боєприпасів і мін, а й внаслідок радіоактивних викидів.
  • Доливає олії у вогонь і те, що в 1979 році на території шахти "Юнком" радянська влада провела ядерний вибух. У результаті там утворилася радіоактивна порожнина, з якої постійно відкачували воду, щоб радіація не потрапляла на поверхню та у ґрунтові води.
  • Однак, майже 3 роки тому окупанти припинили відкачування підземних вод, і радіація вже проникає в горизонти питної води.
  • Крім того, внаслідок російської агресії МАГАТЕ з 2014 року – не в змозі здійснювати перевірку локацій на окупованих територіях, де використовують ядерний матеріал. Україна робить конкретні зусилля, але досі Київ не отримав відповідь.

Переконаний, що обговорюючи питання імплементації "Мінська", ми також повинні думати про майбутнє, коли конфлікт, я сподіваюся, буде завершено. Разом з Радою та Секретаріатом нам необхідно стратегічно поглянути на майбутнє Донбасу. Давайте продовжимо нашу важку, але таку необхідну роботу. Разом ми можемо зробити багато,
– констатував Кравчук.

Що ще казав Кравчук

Він додав, що як голова української делегації в ТКГ готовий до щоденної тісної взаємодії. Тому запросив усіх до продовження конструктивного діалогу.

Сподіваюся, що реінтеграція незабаром настане. І чим раніше, тим краще. Дозвольте запевнити Вас, що Україна продовжуватиме робити необхідні зусилля з врегулюванню конфлікту. Ми очікуємо такого ж підходу і від російської сторони,
– підсумував голова делегації України в ТКГ.

Зауважимо, що Кравчук виступав російською мовою. Це одна з офіційних мов Організації Об'єднаних Націй.

Важливо Зеленський про перемир'я на Донбасі: Україні не просто його дотримуватися

Інші події засідання Радбезу ООН щодо "Мінська"

  • Пролунали звіти спецпредставника очільника ОБСЄ Хайді Ґрау та голови СММ ОБСЄ Яшара Халіта Чевік.
  • Традиційно на підтримку України виступили США, Норвегія, Велика Британія, Ірландія, Естонія та представники інших держав-учасниць.
  • Представники Франції та Німеччини, держав нормандського формату, виступили змістовно та жорстко щодо Росії. Вони прямо звинуватили Кремль у підриві міжнародного миру та безпеки, невиконанні своєї частини мінських угод, ескалації на фронті та блокуванні роботи КПВВ.
  • Резолюцій і декларацій зустріч не передбачала, втім, європейські члени Радбезу опублікували Спільну заяву за результатами засідання. Мовиться про такі країни, як Велика Британія, Ірландія, Норвегія, Франція, Бельгія та Німеччина.
  • Держави-партнери України ще раз нагадали про свою підтримку її територіальної цілісності та незалежності. Водночас засудили окупацію українських територій, ескалацію насильства на фронті та закликали керівництво Росії сприяти найшвидшому вирішенню низки гуманітарних та безпекових питань.
  • Мовиться передусім про припинення блокування роботи спостерігачів ОБСЄ, продовження дотримання режиму припинення вогню, відкриття КПВВ зі свого боку та допущення представників міжнародних гуманітарних організацій на всю окуповану територію.
  • Учасники засідання підтримали позицію української сторони, яка полягає в тому, що послідовне виконання домовленостей в нормандському та мінському форматах є запорукою мирного врегулювання конфлікту.