Коли Україна звернеться до Міжнародного суду щодо компенсацій від Росії за військові злочини

Як нагадав міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, суд у Гаазі ухвалив рішення про початок офіційного розслідування щодо воєнних злочинів і злочинів проти людяності на сході України та в Криму. Про це Резніков заявив у коментарі Суспільному.

Актуально Україна направила в Гаазький трибунал 15 повідомлень про злочини Росії на війні

"Попереднє вивчення дозволило гаазьким юристам виявити факти навмисних вбивств, тортур, сексуального насильства, депортації, примусового призову місцевих жителів в армію країни-окупанта й інші злочини, передбачені Римським статутом", – зауважив він.

За словамии віцепрем'єра, це означає, що є суб'єкт. Тобто той, хто несе відповідальність, зокрема, юридичну у міжнародних інституціях, коли люди будуть звертатися за відшкодуванням. Мовиться про країну-агресор Росію.

Але доки Україна не ратифікує Римський статут, ми не можемо просто подати заяву,
– констатував Резніков.

Що таке Римський статут?

Це міжнародний договір, що заснував Міжнародний кримінальний суд. Його ухвалили на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року. А набрав документ чинності з 1 липня 2002 року. Станом на вересень 2019 року Римський статут підписали загалом 155 держав (Україна – 20 січня 2000 року). Але ратифікували лише 122 країни.

Римський статут встановлює чотири основних міжнародних злочини – геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії.

Зверніть увагу Розслідування в Гаазі, як великий шанс: до чого готуватись Україні та Росії

Що відомо про позов України до Гааги

  • Попереднє розслідування у справі "Ситуація в Україні" за клопотанням Кабінету Міністрів України розпочали ще у квітні 2014 року.
  • У 2015 році до справи додали ще другу заяву уряду.
  • Україна у своєму позові просить розслідувати воєнні злочини, які тривають на території держави з дня вторгнення російської армії в Крим, тобто з 20 лютого 2014 року.
  • Нещодавно Міжнародний кримінальний суд в Гаазі погодився відкрити справу після завершення попереднього розслідування, яке тривало 7 років.
  • Крім того, наприкінці листопада Європейський суд із прав людини приєднав до справи України проти Росії позов Нідерландів щодо збиття MH17. Таке рішення затягне розгляд справи, але підвищить шанси України.