Про перебіг розслідування щодо організації на тимчасово окупованій території підпільної в'язниці розповів начальник відділу розслідування особливо тяжких злочинів управління Нацполіції в Донецькій області Іван Буряк.

Читайте також Змушують поливати брудом Україну: бойовики захопили в полон бійця ЗСУ

Що вже з'ясували правоохоронці

Поки що вдалося у повному обсязі зібрати докази та заочно оголосити підозру лише 2 фігурантам справи, а саме керівнику катівні й конвоїру.

Бойовиків притягують до відповідальності за 4 статтями Кримінального кодексу.

Які плани на майбутнє

Поліція продовжує оперативні та слідчі заходи щодо встановлення всіх причетних до функціонування підпільної тюрми.

Незабаром планують повідомити про підозру ще декільком людям. Загалом правоохоронці мають інформацію щодо понад 70 учасників незаконних збройних формувань, які можуть бути причетні до злочинів в "Ізоляції". Триває збір доказової бази.

Як вдалося вийти на підозрюваних

Завдяки свідченням колишніх в'язнів – людей, яким вдалося вижити та повернутися на підконтрольну Україні територію.

Частина з них були звільнені під час обміну полоненими, інших викупили рідні. Вже вдалося встановити понад 40 потерпілих, серед яких 10 – жінки.

Зверніть увагу Колишнього співробітника СБУ підозрюють у співпраці з терористами: що відомо

Наразі поліція проводить такі слідчі дії

  • упізнання – по фото або відео;
  • слідчі експерименти;
  • експертизи, медичні освідування.

Ці заходи мають свою специфіку, оскільки виїзд до тимчасово окупованих територій для проведення слідчих дій наразі неможливий.

Що відомо про в’язницю "Ізоляція"?

Там бойовики на Донеччині піддають цивільне населення та військовополонених жорстоким тортурам. Цим вони порушують всі міжнародні договори у галузі прав людини. Серед найбільш жорстоких катувань – спилювання зубів, підключення електроструму до різних органів, зґвалтування, імітація розстрілу та похорону живцем із забиванням цвяхів у труну.