У МЗС додали, що незаконне "волевиявлення" проведене під прицілом російських військових, суперечило і законам України, і міжнародним документам. "Референдум" мав на меті прикрити відверту збройну агресію Російської Федерації проти України.

До теми Ми об'єднуємо світ на базі Кримської платформи, – Зеленський про "референдум" у Криму

"Ми твердо налаштовані повернути Крим і притягти Росію до відповідальності за спробу анексії та окупацію частини суверенної території незалежної України. В міжнародних судових інстанціях розглядаються ініційовані Україною відповідні провадження", – мовиться у повідомленні.

У Міністерстві закордонних справ зазначили, що цинічне порушення основоположних норм міжнародного права обов'язково матиме міжнародно-правові та інші наслідки для агресора.

Підтримка міжнародного товариства щодо Криму

МЗС України високо цінує чітку та незмінну підтримку з боку міжнародної спільноти територіальної цілісності України та готовність партнерів неухильно йти до повної деокупації Криму, відновлення поваги до міжнародного права та нейтралізації загроз для безпеки та стабільності у Європі.

Схвалена 11 березня 2021 року РНБО України "Стратегія деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь" визначає магістральні вектори національної політики повернення Криму під контроль України,
– додали у повідомленні.

Наступним кроком, спрямованим на звільнення Криму, згідно з повідомленням міністерства, стане Кримська платформа – нова міжнародна ініціатива з деокупації півострова, зазначили в МЗС України.

В Росії відзначилися черговою обурливою заявою

Водночас голова російського МЗС Сергій Лавров у 7 річницю з моменту проведення Росією так званого референдуму про статус Криму заявив, мовляв, "доля і майбутнє Криму — назавжди з Росією, подобається це комусь, чи ні".

"Ніякі дії держав Заходу на чолі з США не можуть змінити цю реальність – ні з міжнародно-правової, ні з політичого, ні з морального боку", – написали у російському міністерстві закордонних справ.