Про останні гучні сексистські скандали в українському парламенті – читайте в матеріалі.

До слова Штрафи та арешт за сексизм: про що йдеться у законопроєкті і яких політиків "ловили" на цьому

"Дівчинка, якій 32 роки"

Так нардеп Сергій Рудик від партії "За майбутнє" висловився про свою колежанку по парламенту Мар'яну Безуглу: "Мене дивує, як і кожного в цьому залі, чого дівчинка, якій 32 роки, яка пропрацювала в системі охорони здоров'я і ні дня не працювала офіційно в цій структурі, закликає нас проголосувати за один із важливих документів, які може багато чого змінити".

Рудик Безугла
Сергій Рудик та Мар'яна Безугла / Колаж 24 каналу

Як покарання, народного обранця мали відсторонити від роботи в Раді на 5 пленарних засідань, втім, політику це зійшло з рук. А сам Рудик не бачить нічого поганого у своїх словах: "Де наклеп, де образа гідності? Поясніть мені?".

До теми Рада не змогла покарати Рудика за сексистські висловлювання: не вистачило голосів

"Рівень жіночої "общаги"

Не менш гучний випадок трапився під час політичного шоу на одному із телеканалів. Спікер української делегації Тристоронньої контактної групи Олексій Арестович дозволив собі принизливі сексистські висловлювання у бік представниці "Європейської солідарності" Ірини Геращенко.

Ви ж до рівня жіночої "общаги" опустилися. Розумієте, так? До ПТУ такого...,
– сказав Олексій Арестович.

На що Геращенко відповіла: "Я не можу, на жаль, перебувати в ефірі, де іде сексизм, і це не зупиняє, на жаль, ні ведучий, ні присутні тут колеги".

арестович геращенко
Олексій Арестович та Ірина Геращенко / Колаж 24 каналу

"Дівчьонкі-хохотушкі"

Нардепка із фракції "Голос" Інна Совсун розповіла, що неодноразово чула у свій бік подібні висловлювання.

"Коли ми з колежанками прийшли на засідання комітету з питань гуманітарної політики відстоювати свої позиції, то у відповідь на це почули від членів одного з комітету, що прийшли "дівчьонкі-хохотушкі". Це абсолютно неприйнятне формулювання до колег, які разом працюють у парламенті", – пригадала Інна Совсун.

совсун
Інна Совсун / Фото з фейсбук-сторінки депутатки

Політикиня впевнена, що будь-які прояви сексизму потрібно відразу присікати: "Не потрібно одразу нападати чи агресивно відповідати, але чітко вказати на межі і пояснити чому це не правильно. І тут мій досвід показує, що якщо спокійно, аргументовано пояснювати, чому так робити не варто, то абсолютна більшість депутатів починають це розуміти і в майбутньому цих речей не роблять".

Законопроєкти проти сексизму

У Верховній Раді наразі зареєстровано кілька законопроєктів проти сексизму. До речі, співавтором одного із них став Олександр Корнієнко, який у 2020 році під час візиту до Миколаєва разом із своїм однопартійцем Давидом Арахамією обговорювали Ірину Алахвердієву та бізнесвумен Тетяну Домбровську.

Цікаво Дівчаткам – рожеве, хлопчикам – блакитне: популярні міфи про сексизм

Керівниця альянсу "Політична для жінок" Ірина Тишко каже, що найбільше випадків сексизму зустрічали під час виборчої кампанії. Організація пропонувала допомогу, як юридичну, так і психологічну. Втім, стало серйозним викликом те, що в українському законодавстві немає поняття "сексизм". Тому, всі звернення зафіксовані правоохоронцями й судами як справи "про захист честі і гідності та ділової репутації".

Нам дуже важливо, щоб саме поняття "сексизм" внесли в українське законодавство, і воно було сформульовано так, як це пропонує нам європейське законодавство. Це дуже важливо,
– зауважила керівниця "Політична для жінок" Ірина Тишко.

І якщо у Верховній Раді такий законопроєкт ухвалять, тоді жінки зможуть скаржитися за гендерно некоректні вислови до поліції, місцевих органів самоврядування чи навіть уповноваженому з прав людини.