Про це заявив перший заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Збройних сил України Віктор Назаров.

Читайте також Росія відібрала Крим ще у 2010 році, – Овдієнко розповів про наслідки Харківських угод

Назаров про можливості України у 2014 році

Генерал був у складі військової делегації на півострів. За його словами, тоді задуми передбачали силове втручання України в Криму.

Ми розуміли, що завдання складне і навряд чи може бути виконано на 100%. Проте взяти під контроль ключові аеродроми, ключові об'єкти, як потім було на Донбасі, було реально,
– зазначив Назаров.

Він додав, що досі аналізує ситуацію і робить висновок, що це завдання було реальним. Назаров уточнив, українська сторона була готова не лише чинити опір, але й застосовувати його.

Як все тоді відбувалося

Генерал розповів, що тоді затвердили підготовку сил та засобів.

"Перший ешелон – це були високомобільні десантні війська. Вони мали з декількох аеродромів – Дніпро, Львів, Озерне, завантажитися на Іл-76 і АН-26," – пригадав Назаров.

Літакам поставили завдання "злетіти", і вони почали рухатися по вказаному маршруту на аеродроми. Вертольоти мали доставити командування сухопутних військ.

За словами генерала, підрозділи повинні були прибути на аеродроми, наближені до Криму: Кульбакіно Миколаївської області, Мелітополь, Херсон. Звідти вони мали перекидатися на територію Криму, на аеродроми Саки, Бельбек, Кіровськ, Джанкой.

І другий ешелон – сухопутний – мав рухатися по перешийку, брати їх під контроль.

План скасували

Назаров наголосив, що відповідний план на початку березня 2014 року розглядали ЗСУ. Однак пізніше його скасував начальник генштабу Михайло Куцин.

Радимо ознайомитися РНБО затвердила стратегію деокупації Криму