Під час свого онлайн-виступу генсек Єнс Столтенберг наголосив, що наразі назвати точні терміни приєднання України й Грузії неможливо.

Цікаво Зеленський затвердив Стратегію воєнної безпеки України: основні положення

З цим повинні погодитися всі союзники. Тому я не можу назвати час, коли союзники вважатимуть, що Україна й Грузія повністю готові приєднатися до Альянсу,
– пояснив генсек НАТО.

Резюмуючи, Столтенберг запевнив, що НАТО допомагає обом державам наблизитися до вступу в Альянс. Зокрема допомагає реформувати безпекову сферу й наблизитися до стандартів НАТО.

Перепони на шляху до вступу в НАТО

  • У 2008 році на Бухарестському саміті члени НАТО виступили з заявою, що "Україна й Грузія колись обов'язково стануть членами Альянсу".
  • Хоча перед самітом точилося багато дискусій, що на ньому можуть прийняти Україну в НАТО, члени Альянсу обмежилися лише заявою.
  • ЗМІ тоді писали, що причиною могло стати попередження від Володимира Путіна Джорджу Бушу, що в разі, коли НАТО прийме Україну, Росія вторгнеться на її територію.
  • Вагомою перепоною на шляху до Альянсу є й агресія Росії, які почалася через 6 років після саміту. Адже фактично до її завершення говорити про членство України не доводиться.
  • Все через статтю 5 статуту НАТО, яка передбачає, що в разі нападу на одного члена всі інші повинні стати на його захист. Відтак після вступу України Альянс мав би розпочати пряму війну проти Росії.