Детально про щоденний перебіг ситуації на Сході України у 2021 році – читайте далі.

Читайте також Війна на Донбасі: скільки військових вже загинуло у 2021 році

Ситуація на Донбасі у грудні

1 грудня. Російсько-окупаційні війська 4 рази порушували домовленості про перемир'я. Вони відкривали вогонь у бік Авдіївки, Шумів та Новотроїцького. Гатили, зокрема, зі станкових протитанкових гранатометів й великокаліберних кулеметів, мінометів та стрілецької зброї. Внаслідок ворожої атаки загинув захисник України.

Також бойовики дистанційно замінували Мар'їнку. Через це постраждав місцевий мешканець. Його госпіталізували з осколковим пораненням гомілки. Правоохоронці відкрили кримінальну справу.

2 грудня. Проросійські бойовики 6 разів порушили домовленості про тишу. Вони стріляли:

  • з мінометів калібру 82 міліметри та ручних протитанкових гранатометів у напрямку Новолуганського;
  • зі станкових протитанкових гранатометів у бік Широкиного;
  • з мінометів калібру 120 міліметрів у бік Красногорівки;
  • зі станкових протитанкових гранатометів і стрілецької зброї біля Водяного;
  • з гранатометів різних систем та стрілецької зброї біля Катеринівки.

Унаслідок ворожих дій один українських військовий зазнав поранення. Він перебуває у задовільному стані в госпіталі. Щоб змусити противника припинити обстріли, ЗСУ відкривали вогонь у відповідь.

3 грудня. Бойовики 6 разів зривали "тишу", тричі зі застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння.Гатили з протитанкової гармати МТ-12, мінометів калібру 82 міліметри, артилерії калібру 122 міліметри, БМП-1, станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів. Вогонь відкривали у сторону Красногорівки, Кримського, Зайцевого, Попасної.

Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець Об'єднаних сил отримав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров'я – задовільний.

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

4 грудня. Протягом доби російські окупаційні війська вогневої активності не проявляли.

Українські воїни контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії ворога.

5 грудня. Проросійські бойовики 1 раз порушили "тишу" на Сході України. Вони стріляли у сторону Новоселівки зі станкових протитанкових, автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

На щастя, ніхто з наших захисників не постраждав. Однак, аби змусити ворога припинити вести обстріл, ЗСУ відкривали вогонь у відповідь.

6 грудня. Окупанти 5 разів зривали режим припинення вогню, 2 з яких – із застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння. Неспокійно було біля: Пісків, Катеринівки, Попасної, Шумів та Майорська. Загалом протягом доби ворог використовував проти наших захисників гранатомети, міномети та стрілецьку зброю.

7 грудня. Бойовики 6 разів зривали "тишу", одного разу використали заборонену мінськими домовленостями зброю. Біля Майорська окупанти стріляли з автоматичних станкових гранатометів. Під обстріл потрапили околиці населеного пункту, тож пошкодили приватний житловий будинок.

У бік Новоолександрівки найманці гатили з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. Біля Південного ворог застосував міномети та стрілецьку зброю, а у районі Нью-Йорка – ще й гранатомети. Також бойовики відкривали вогонь біля Причепилівки.

На щастя, втрат серед бійців ООС немає.

Втрата З Іловайська вивозив військових: помер легендарний волонтер Сергій Максимець

8 грудня. Окупанти 6 разів порушили режим припинення вогню. Стріляли у сторону Нью-Йорка, Новоолександрівки, Світлодарська та Луганського. Гатили з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

На щастя, втрат серед українських захисників немає. Бійці ООС відкривали вогонь у відповідь та змусили противника припинити обстріли.

9 грудня. Бойовики на Донбасі 6 разів порушували режим тиші. Окупанти поранили 2 українських захисників. Один воїн перебуває у тяжкому стані. Стан другого військового – задовільний.

Де було "найгарячіше"

  • Поблизу Шумів бойовики відкрили вогонь з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
  • Неподалік від Новомихайлівки окупанти гатили з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.
  • У бік Причепилівки ворожі війська країни-агресорки відкривали вогонь двічі. Бойовики використовували міномети калібру 82 міліметрів та гранатомети різних систем.
  • Неподалік Південного ворог обстріляв позиції ЗСУ зі станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.
  • У районі Станиці Луганської окупанти застосували міномети калібру 120 міліметрів та 82 міліметрів.

10 грудня. Окупанти 6 разів обстрілювали позиції ЗСУ. Зокрема, двічі гатили зі зброї, забороненої мінськими домовленостями.

Де було "найгарячіше"

  • Поблизу Піщаного ворог гатив з мінометів калібру 82 міліметри.
  • Неподалік від Новотошківського бойовики відкривали вогонь з підствольних гранатометів та стрілецької зброї.
  • У районі Попасної окупанти стріляли з гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів.
  • Біля Майорська ворог гатив зі станкових протитанкових гранатометів.
  • Поблизу Південного бойовики гатили з мінометів калібру 82 міліметри та станкових протитанкових гранатометів.
  • Неподалік від Новоолександрівки бойовики стріляли протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

11 грудня. Бойовики тричі порушували мирні домовленості. Біля Піщаного, що на Луганщині, окупанти вели вогонь з гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Поблизу Кам'янки –теж зі стрілецької зброї, а неподалік Катеринівки – з гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Одного військового поранили. Наразі боєць перебуває у лікувальному закладі. Його стан здоров'я – задовільний.

12 грудня. Збройні формування Росії знову порушили домовленості тристоронньої контактної групи та 4 рази відкривали вогонь. Зокрема гатили:

  • біля Талаківки – з ручних протитанкових гранатометів;
  • у бік Кримського – з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів;
  • у районі Попасної та Катеринівки – з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

На жаль, на міні підірвався військовослужбовець Об'єднаних сил. Йому надали допомогу, він в лікарні. Стан його здоров'я – середньої тяжкості.

Українські військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь, у такий спосіб припинивши обстріли російських бойовиків.

13 грудня. Упродовж минулої доби, 13 грудня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 2 порушення режиму припинення вогню. Бойовики вели вогонь у напрямку Попасної та Катеринівки.

Противник гатив з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Унаслідок ворожих атак жоден боєць ЗСУ не постраждав. Наші воїни відкривали вогонь у відповідь.

14 грудня. Російські найманці 7 разів порушили режим припинення вогню, двічі застосувавши заборонене мінськими домовленостями озброєння. Ворог гатив у сторону Новолуганська, Новотошківського, Авдіївки, Гранітного, Старогнатівки, Новомихайлівки та Водяного. Вогонь відкривали з гранатометів різних систем, мінометів калібру 120 міліметрів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

У результаті один український захисник отримав поранення. Воїн перебуває в лікарні, стан його здоров'я – середньої тяжкості.

15 грудня. Окупанти 9 разів порушили режим припинення вогню, з яких 5 із застосуванням забороненої мінськими домовленостями зброї.

Де було "найгарячіше"

  • Біля Первомайського, Шумів та Пісків російські найманці обстріляли українські позиції з мінометів калібру 82 міліметри. Також бойовики використовували інше озброєння;
  • У напрямку Луганського бойовики здійснили обстріл за допомогою великокаліберних кулеметів;
  • Поблизу Причепилівки бойовики атакували за допомогою станкових протитанкових гранатометів;
  • Біля Водяного окупанти відкривали вогонь двічі. Російські найманці використовували великокаліберну артилерію та міномети калібру 120 міліметрів.
  • Неподалік Південного окупанти застосували ручні протитанкові гранатомети та стрілецьку зброю.

На щастя, загиблих та поранениних немає. Українські військові відкривали вогонь у відповідь.

16 грудня. Окупанти 5 разів порушували режим тиші. Український захисник отримав травми, несумісні з життям. Ще одного героя госпіталізували з пораненням.

Де упродовж доби було "найгарячіше"

  • Поблизу Новолуганського окупанти гатили зі стрілецької зброї.
  • Неподалік Пісків ворог здійснив обстріл з мінометів калібру 82 міліметрів та станкових протитанкових гранатометів.
  • У районі Золотого-4 та Травневого бойовики гатили з автоматичних станкових гранатометів.
  • Біля Павлополя російські найманці відкривали вогонь зі стрілецької зброї.

17 грудня. Російські найманці 4 рази порушили режим тиші. Вони стріляли:

  • автоматичних станкових гранатометів біля Травневого;
  • з гранатометів різних систем і стрілецької зброї поблизу Новотошківського;
  • з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї біля Новолуганського.

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь та змусили противника припинити обстріли. На щастя, ніхто з наших воїнів не постраждав.

18 грудня. Напередодні Дня Святого Миколая окупанти 8 разів зривали тишу. Біля Широкиного противник задіяв безпілотник, за допомогою якого скинув ВОГ-17. Неподалік Південного російські найманці тричі відкривали вогонь з мінометів та стрілецької зброї. Поблизу Троїцького ворожі війська обстрілювали наші позиції двічі, застосовуючи міномети та станкові протитанкові гранатомети. Біля Новозванівки окупанти гатили з гранатометів різних систем.

Ба більше, 4 рази в хід йшла заборонена мінськими домовленостями зброя. Внаслідок таких дій один український військовий зазнав поранення. Бійця госпіталізували. Його стан здоров'я – задовільний.

19 грудня. На Миколая російські найманці двічі порушували мирні домовленості. Один раз – із застосуванням забороненої зброю. Біля Новозванівки ворог стріляв з артилерії калібру 122 міліметри. У напрямку Світлодарська – з великокаліберних кулеметів.

На щастя, втрат серед українських захисників немає.

Зверніть увагу "Думав, що це мій останній день": анонімна історія від військового про перші танки Росії

20 грудня. Бойовики 4 рази зривали тишу, одного разу використовували заборонену мінськими домовленостіми зброю.

Біля Гнутового та Водяного противник задіяв безпілотнники, за допомогою яких скинув постріли ВОГ-17. В напрямку Новолуганського окупанти стріляли з автоматичних станкових гранатометів. У бік Невельського гатили з мінометів.

Двоє українських бійців підірвались на вибухівці. Воїнів госпіталізували. Стан здоров'я одного військовослужбовця – тяжкий, другого – середньої тяжкості.

21 грудня. Російські бойовики 3 рази порушили режим тиші. Український захисник отримав поранення.

Де було "найгарячіше"

  • Поблизу Широкиного ворог відкривав вогонь зі стрілецької зброї.
  • Неподалік від Мар'їнки окупанти гатили з мінометів калібру 120 міліметрів.
  • У районі Красногорівки виявили та знищили безпілотний літальний апарат противника типу "Квадро".

22 грудня. Упродовж доби з боку російсько-окупаційних військ не було зафіксовано порушень режиму припинення вогню. В ООС наголосили, що українські захисники контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії Росії.

23 грудня. Збройні формування Росії вкотре проігнорували домовленості Тристоронньої контактної групи. Бойовики тричі порушили режим припинення вогню, причому двічі застосовували заборонене мінськими домовленостями озброєння.

  • у бік Шумів – відкривали вогонь з мінометів калібру 82 міліметрів та автоматичних станкових гранатометів;
  • біля Золотого-4 – з мінометів калібру 120 міліметрів;

Ба більше, на Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотника, ймовірно "Орлан-10", який перетнув лінію зіткнення.

На щастя, українські військовослужбовці не постраждали.

24 грудня. Упродовж доби окупанти 5 разів порушили режим тиші. Зокрема, гатили зі зброї, забороненої мінськими угодами.

Де було "найгарячіше"

  • Поблизу Новозванівки окупанти гатили зі станкових протитанкових гранатометів.
  • Неподалік від Мар'їнки бойовики стріляли з мінометів калібру 120 міліметрів.
  • У районі Катеринівки ворог відкривав вогонь з підствольних та автоматичних гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
  • Неподалік Новолуганського окупанти вели вогонь зі стрілецької зброї.
  • Також на Луганщині зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарату, ймовірно "Орлан-10", з перетином лінії зіткнення.

25 грудня. Ворог продовжує ігнорувати домовленості, досягнуті у межах Тристоронньої контактної групи. З боку російсько-окупаційних військ зафіксували 1 порушення режиму припинення вогню. В напрямку Травневого, що на Донеччині, ворог вів вогонь з ПТРК. Втрат серед військовослужбовців Об'єднаних сил немає.

26 грудня. Російські найманці 5 разів порушили домовленості про режим тиші. Вони гатили з гранатометів різних систем біля Південного, Пісків, Новолуганського та Шумів. Біля Талаківки окупанти за допомогою дрона скинули гранату ВОГ-17.

Унаслідок ворожих дій один службовець ЗСУ зазнав поранення. Його у важкому стані госпіталізували.

27 грудня. Окупанти 10 разів порушували режим припинення вогню, одного разу застосували заборонену "Мінськом" зброю.

  • У напрямку Нью-Йорка тричі відкривали вогонь з автоматичних та станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.
  • Поблизу Новозванівки окупанти застосували протитанкові ракетні комплекси.
  • Неподалік Гнутового за допомогою безпілотника скидали постріли ВОГ-17.
  • У районі Новолуганського, Красногорівки, Травневого ворог вів вогонь з автоматичних станкових гранатометів,
  • Поблизу Мар'їнки – з мінометів калібру 120 міліметрів.
  • Біля населеного пункту Лобачеве задіяли гранатомети різних систем та стрілецьку зброю.

Двоє військовослужбовців Об’єднаних сил зазнали поранення. Воїни перебувають в лікувальних закладах. Стан їхнього здоров’я – важкий.

28 грудня. Російські найманці продовжують ігнорувати домовленості про відновлення перемир'я. Протягом доби вони двічі порушували режим припинення вогню на Донбасі. Поблизу Катеринівки гатили з гранатометів, а також стрілецької зброї. У бік Кримського ворог відкривав вогонь зі гранатометів та кулеметів.

Втрат серед українських захисників немає. Їм довелося відкрити вогонь у відповідь, аби змусити бойовиків припинити обстріли. Озброєння, забороненого Мінськими домовленостями, вони не застосовували.

Важливо Скільки дітей загинуло на Донбасі від початку війни

29 грудня. Окупанти 4 рази порушили режим припинення вогню. Гатили у сторону Новолуганського, Трьохізбенки, Новоселівки, Золотого-4. Вогонь відкривали з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Внаслідок дій ворога один військовий отримав поранення. Воїн перебуває в лікарні, стан його здоров'я – середньої важкості.

30 грудня. Російські найманці 3 рази за добу порушили режим тиші на Донбасі. Вони стріляли з мінометів калібру 82 міліметри та артилерії калібру 122 міліметри біля Причепилівки. Неподалік Кримського бойовики застосували міномети, гранатомети різних систем та великокаліберні кулемети.

На щастя, ніхто з наших воїнів не постраждав. Аби змусити противника припинити обстріли, ЗСУ відкривали вогонь у відповідь.

31 грудня. Ворог проігнорував домовленості про припинення вогню і перед Новим роком. Бойовики тричі обстрілювали українські позиції з автоматичних та протитанкових гранатометів, а також стрілецької зброї. Ворог стріляв біля Травневого, Авдіївки, Водяного. Один український військовий отримав поранення, несумісне з життям.

Ситуація на Донбасі у листопаді

1 листопада. Упродовж доби російські бойовики 11 разів порушили режим тиші на Донбасі. Зокрема, двічі бойовики гатили з забороненої мінськими угодами зброї.

Де було "найгарячіше"

  • Неподалік від Новолуганського бойовики 8 разів обстрілювали позиції ЗСУ з мінометів калібру 82 міліметрів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
  • Поблизу Світлодарська та Водяного (на Приазов'ї) окупанти стріляли з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
  • Біля Авдіївки вороги вели вогонь з мінометів калібру 82 міліметрів.

2 листопада. Бойовики 7 разів порушили режим припинення вогню, з яких двічі – застосовували заборонене мінськими домовленостями озброєння. Гатили біля Павлополя, Новозванівки, Причепилівки, Новолуганського, Майорська.

Гатили зі стрілецької зброї, мінометів калібру 120 міліметрів, підствольних гранатометів і стрілецької зброї. А також двічі здійснили дистанційне мінування території мінами ПОМ-2.

Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець дістав поранення, несумісне з життям.

3 листопада. Проросійські найманці 6 разів обстріляли позиції українських захисників. Під час двох атак бойовики використовували заборонені мінськими домовленостями міномети.

Де було "найгарячіше"

  • Біля Лобачевого окупанти здійснили обстріли зі станкових протитанкових мінометів.
  • Поблизу Південного бойовики двічі атакували українські позиції з використанням станкових протитанкових гранатометів та заборонених мінометів калібру 120 міліметрів.
  • Неподалік Новоолександрівки російські найманці атакували за допомогою ручних протитанкових та підствольних гранатометів та великокаліберних мінометів.
  • Біля Золотого-3 окупанти відкрили вогонь з мінометів калібру 82 міліметри.
  • Неподалік Новозванівки бойовики атакували зі стрілецької зброї.

Унаслідок атак російських найманців один український захисник отримав поранення. Його госпіталізували, медики оцінюють стан військового як задовільний.

4 листопада. Війська окупанта 9 разів порушили режим припинення вогню, 4 рази застосувавши заборонене мінськими домовленостями озброєння. Гатили у сторону Мар'їнки, Попасної, Зайцевого, Майорська, Новотошківського. Вогонь відкривали з мінометів калібрів 82 та 120 міліметрів, артилерії калібру 152 міліметри, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Втрат серед військових Об'єднаних сил немає, українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

5 листопада. Упродовж доби російські бойовики 8 разів порушували режим тиші. Зокрема, у 6 випадках гатили зі забороненої мінськими угодами зброї.

Вороги поранили українського захисника. Його стан оцінюють як задовільний.

Де було найгарячіше

  • Поблизу Причепилівки та Катеринівки бойовики обстріляли позиції ЗСУ з мінометів калібру 120 міліметрів.
  • Неподалік Болотеного та Луганського окупанти гатили з мінометів калібру 82 міліметри.
  • У напрямку Кримського російські найманці гатили з мінометів калібру 82 міліметри та 120 міліметрів.
  • Неподалік Лебединського вороги обстріляли позиції ЗСУ з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.
  • Поблизу Талаківки окупанти гатили з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
  • У районі Золотого-4 бойовики стріляли з мінометів калібру 82 міліметрів та автоматичних станкових гранатометів.

6 листопада. Протягом доби бойовики двічі порушили режим припинення вогню:

  • біля Зайцевого відкривали вогонь зі стрілецької зброї;
  • в районі Болотеного задіяли безпілотник, за допомогою якого скинули постріли ВОГ-17.

На щастя, втрат серед військовослужбовців ООС немає. На збройні провокації противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

7 листопада. Російсько-окупаційні війська 14 разів порушили тишу, з них 4 – із застосовуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння. Зокрема гатили:

  • біля Повлополя – зі станкових протитанкових та автоматичних станкових гранатометів;
  • в районі Гнутового – з гранатометів різних систем і стрілецької зброї, а також за допомогою безпілотника скинули постріли ВОГ-17;
  • біля Водяного – задіяли безпілотник та скинули постріл ВОГ-17;
  • біля Новозванівки, Причепилівки, Болотеного, Гранітного – з мінометів калібру 120 міліметрів;
  • в бік Луганського – з підствольних гранатометів;
  • неподалік Новолуганського – двічі зі стрілецької зброї;
  • біля Нижньотеплого та Пісок – зі станкових протитанкових гранатометів.
  • в напрямку Золотого-4 – з гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів.

Крім того, на Луганщині зафіксували безпілотник типу "Орлан-10", що перетнув лінію зіткнення.

Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець дістав поранення, несумісне з життям. Ще двоє зазнали поранень та перебувають в лікувальному закладі. Їхній стан здоров'я – задовільний.

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене мінськими домовленостями озброєння. Такими діями змусили противника припинити обстріли.

8 листопада. Протягом доби з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 5 порушень режиму припинення вогню. Проросійські бойовики гатили поблизу Водяного, Павлополя, Луганського, Новолуганського та Шумів. На щастя, втрат серед військовослужбовців Об'єднаних сил немає.

9 листопада. Бойовики 2 рази зривали тишу на передовій. Біля Опитного відкрили вогонь зі стрілецької зброї. Поблизу Новоолександрівки гатили з гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів.

На щастя, втрат серед особового складу ООС немає. Проте українські захисники були змушені відкрити вогонь, аби окупанти припинили обстріли.

10 листопада. Упродовж доби окупанти 5 разів порушили режим тиші. На щастя, втрат серед українських захисників немає.

11 листопада. Окупанти 13 разів порушили режим тиші, поранивши українського бійця. Неспокійно було біля Мар'їнки, Новозванівки, Зайцевого, Троїцького, Гнутового, Луганського, Широкиного та Кримського. Крім того, на Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотного літального апарату, ймовірно "Орлан-10", з перетином лінії зіткнення.

Де було "найгарячіше"

  • Поблизу Причепилівки вороги обстріляли позиції ЗСУ з мінометів калібру 82 міліметри.
  • У районі Катеринівки бойовики гатили з великокаліберних кулеметів.
  • Неподалік від Широкиного російські найманці стріляли з гранатометів різних систем і стрілецької зброї.
  • Біля Золотого-4 вороги гатили зі стрілецької зброї.
  • Поблизу Новотошківського ворог відкривав вогонь з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї.

12 листопада. Окупанти 8 разів порушували режим припинення вогню. При цьому 2 рази використовували заборонену мінськими домовленостями зброю.

Біля Зайцевого ворог двічі відкривав вогонь, застосовуючи гранатомети різних систем. У районі Попасної та Новоолександрівки бойовики теж стріляляли з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. У бік Новотроїцького російські найманці відкривали вогонь з артилерії та міноментів. "Гаряче" також було біля Новолуганського, а неподалік Широкиного в хід йшла стрілецька зброя.

Внаслідок підриву на ворожому невідомому пристрої двоє військовослужбовців загинули. Один воїн зазнав вогнепального поранення. Його госпіталізували. Стан здоров’я військовослужбовця – задовільний.

13 листопада. Російські найманці 7 разів атакували українські позиції з використанням забороненого мінськими домовленостями озброєння.

Біля Троїцького окупанти обстрілювали позиції наших захисників зі станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а в районі Чермалика за допомогою безпілотника скинули постріл ВОГ-17. Поблизу Гнутового бойовики задіяли станкові протитанкові гранатомети. Біля Катеринівки та Золотого російські найманці застосували заборонені мінськими угодами міномети – калібру 120 та 82 міліметри відповідно. Поблизу Старогнатівки українські позиції атакували з автоматичних станкових гранатометів.

Унаслідок атак бойовиків один український військовий отримав поранення. Його госпіталізували. Стан захисника медики оцінюють як стабільний.

14 листопада. Окупанти 19 разів порушували режим тиші. Зокрема, 7 разів гатили з забороненої мінськими угодами зброї.

Як наслідок, водій-санітар отримав поранення. Наразі він перебуває у важкому стані.

Де було "найгарячіше"

  • Біля Невельського окупанти гатили з мінометів калібру 120 міліметрів. Окрім того, під обстріл з артилерії калібру 122 міліметри потрапили околиці населеного пункту. На щастя, втрат серед цивільного населення немає.
  • Поблизу Чермалика бойовики двічі застосували протитанковий ракетний комплекс.
  • У районі Причепилівки російські найманці гатили зі станкових і ручних протитанкових гранатометів, а також – великокаліберних кулеметів. Також біля населеного пункту бойовики здійснили дистанційне мінування.
  • Неподалік Оріхового-Донецького ворог гатив з артилерії калібру 152 міліметрів.
  • У районі Катеринівки окупанти двічі обстрілювали позиції ЗСУ з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
  • Поблизу Новолуганського окупанти двічі застосували ручні протитанкові гранатомети, а також – стрілецьку зброю.
  • Неподалік Золотого-4 бойовики відкривали вогонь з мінометів калібру 82 міліметрів, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.
  • У напрямку Кримського окупанти гатили з мінометів калібру 82 міліметри та 120 міліметрів, станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.
  • Поблизу Новоолександрівки позиції ЗСУ обстріляли з мінометів калібру 120 міліметрів.
  • Поблизу Південного окупанти гатили з гранатометів різних систем.

Зверніть увагу Живуть ілюзіями: у Росії кажуть, що можуть нейтралізувати ЗСУ за кілька годин

15 листопада. Російські найманці 6 разів порушили "тишу" на Донбасі. Вони обстріляли позиції ЗСУ біля Золотого-4, Світлодарська, Новозванівки, Талаківки та Попасної. Гатили окупанти зі станкових протитанкових гранатометів, стрілецької зброї, підствольних гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Аби змусити противника припинити вести обстріли, наші військові відкривали вогонь у відповідь. На щастя, жертв та постраждалих немає.

16 листопада. Окупанти 13 разів зривали режим припинення вогню, 6 з яких – із застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння. Неспокійно було біля: Мар'їнки, Причепилівки, Новотошківського, Травневого, Новоолександрівки, Новозванівки, Муратового, Попасної. Крім того, на Луганщині зафіксували проліт безпілотника, ймовірно типу "Орлан-10", з перетином лінії зіткнення.

Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець Об'єднаних сил дістав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров'я – задовільний.

17 листопада. Російські найманці 14 разів порушили "тишу", 9 з них – із застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння.

Окупанти гатили у сторону Невельського, Новоолександрівки, Золотого-4, Кряківки, Причепилівки, Кримського, Мар'їнки, Лебединського та Шумів. Вогонь відкривали з гранатометів різних систем, мінометів калібру 82 та 120 міліметрів, артилерії калібру 152 міліметри та великокаліберних кулеметів. Крім того, на Луганщині зафіксували проліт безпілотника, ймовірно, типу "Орлан-10", з перетином лінії зіткнення.

Внаслідок атак бойовиків 4 українські захисники отримали поранення, ще один – бойове травмування. Воїни перебувають в лікарні, їхній стан – задовільний.

18 листопада. Окупанти за добу 5 разів зривали тишу. При цьому застосовували заборонене мінськими домовленостями озброєння.

Поблизу Нью-Йорка гатили з гранатометів та кулеметів. Біля Мар'їнки та Кам'янки стріляли з мінометів. Неподалік Південного бойовики обстріляли наші позиції з великокаліберних кулеметів. Крім того, на Донеччині зафіксували безпілотник, ймовірно типу "Орлан-10", що перетнув лінію зіткнення.

На щастя, втрат серед військовослужбовців ООС немає. Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, змусивши найманців припинити обстріли. Заборонене озброєння українські бійці, звісно ж, не застосовували.

19 листопада. Ворог аж 17 разів порушив режим припинення вогню на Донбасі, 6 з яких із застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння. Окупанти обстріляли Мар'їнку, Лопаскине, Причепилівку, Новомихайлівку, Катеринівку, Піски, Шуми, Новотошківське, Золоте-4 та Нижнє.

Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець дістав поранення, несумісне з життям. Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили противника припинити обстріли.

20 листопада. У порівнянні з попередніми днями, доба на Донбасі минула спокійно. Російські бойовики 1 раз порушили режим припинення вогню та обстріляли українські позиції в напрямку Пісків. Під час атаки окупанти використовували станкові протитанкові гранатомети та великокаліберні кулементи.

Серед українських військових втрат немає. Наші захисники відкрили вогонь у відповідь.

21 листопада. Російські окупаційні війська 2 рази порушили режим тиші на Донбасі. З них один – зі застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

  • У напрямку Попасної бойовики вели вогонь з мінометів калібру 82 міліметри та станкових протитанкових гранатометів.
  • Поблизу Катеринівки противник здійснив обстріл з ручних протитанкових, автоматичних станкових гранатометів, а також зі стрілецької зброї.

Унаслідок ворожих атак жоден захисник України не постраждав. Наші військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь, змусивши найманців Росії припинити свої обстріли.

22 листопада. За добу російські найманці порушували режим припинення вогню 7 разів, 3 з них – із застосуванням забороненого озброєння. Гатили в напрямку Попасної, Причепилівки, Лебединського, Кам'янки та Павлополя. Внаслідок ворожих атак 2 захисників України зазнали поранення. Їх госпіталізували. Стан здоров'я одного військового – задовільний, в іншого – тяжкий.

23 листопада. Бойовики 4 рази порушили режим припинення вогню, зокрема 1 раз застосували заборонене мінськими домовленостями озброєння.

Окупанти гатили у сторону Зайцевого, Верхньоторецького, Шумів та Широкиного. Стріляли з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і мінометів калібру 120 міліметрів. Внаслідок атак ворога постраждав український захисник, він у лікарні у задовільному стані.

Бійці Об'єднаних сил відкривали вогонь у відповідь і змусили противника припинити обстріли.

24 листопада. Російсько-окупаційні війська 9 разів порушували режим припинення вогню, двічі – із застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння. Зокрема:

  • неподалік шахти "Бутівка" – вели вогонь з станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів;
  • в напрямку Кам'янки – двічі здійснили обстріли, застосовуючи гранатомети різних систем та великокаліберні кулемети;
  • в бік Нью-Йорка – відкривали вогонь з озброєння бойової машини піхоти, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів;
  • біля Луганського – вели вогонь двічі, використовуючи гранатомети різних систем та стрілецьку зброю;
  • у районі Верхньоторецького – застосували автоматичні станкові гранатомети, великокаліберні кулемети та іншу стрілецьку зброю;
  • біля Водяного, що на Приазов'ї – гатили з мінометів калібру 82 міліметрів та 120 міліметрів;
  • а також обстріляли прикордонний контрольний пост першого оборонного рубежу, що входить до контрольного пункту в'їзду – виїзду "Мар'їнка" – з мінометів калібру 82 міліметрів.

На щастя, втрат серед військовослужбовців Об'єднаних сил немає. Збройні сили України відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене мінськими домовленостями озброєння та змусили противника припинити обстріли.

25 листопада. Найманці Росії 14 разів обстрілювали позиції ЗСУ біля:

  • Луганського,
  • Лебединського,
  • Авдіївки,
  • Південного,
  • Новотошківського,
  • Катеринівки,
  • Попасної,
  • Новоолександрівки,
  • Красногорівки,
  • Світлодарська.

Окупанти використовували гранатомети різних систем, міномети, стрілецьку зброю, кулемети тощо. Аби змусити противника припинити обстріли, українські військові відкривали вогонь у відповідь. Однак вони не використовували забороненну зброю.

Зауважимо, постраждалих чи жертв серед ЗСУ немає.

26 листопада. За добу бойовики 2 рази порушували режим припинення вогню. Одне порушення було із застосуванням забороненої зброї.

  • Біля Мар'їнки противник стріляв з мінометів.
  • У бік Новомихайлівки ворог відкривав вогонь зі стрілецької зброї.

На жаль, один військовослужбовець загинув.

Українські захисники відкрили вогонь у відповідь, змусивши окупантів припинити обстріли.

27 листопада. Окупанти 5 разів ігнорувати домовленості, досягнуті у межах Тристоронньої контактної групи. Ворого гатив по позиціях наших захисників, тричі використовуючи заборонене мінськими домовленостями озброєння.

Неспокійно було у напрямку: Мар'їнки, Південного, Золотого-4, Новолуганського. Втрат серед військовослужбовців Об'єднаних сил внаслідок дій ворога немає.

28 листопада. Проросійські бойовики трохи заспокоїлися, однак порушення режиму припинення вогню все ж було. В напрямку Південного ворог здійснив обстріли, застосовуючи міномети калібру 82 міліметрів та станкові протитанкові гранатомети.

Важливо З важкого озброєння: бойовики обстріляли Станицю Луганську і залишили тисячу людей без світла

29 листопада. Російські найманці 8 разів відкривали вогонь по українських позиціях, зокрема 2 рази – зі забороненої мінськими домовленостями зброї. Гатили з гранатометів різних систем, з артилерії калібру 122 міліметри, мінометів калібру 120 міліметрів, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. Вогонь відкривали у сторону Світлодарська, Старогнатівки, Новоолександрівки, Станиці Луганської, Старого Айдара, Новолуганського.

У Станиці Луганській поранення отримав мирний житель. Крім того, внаслідок обстрілів постражали 2 військових Об'єднаних сил. Воїни перебувають в лікарні, стан їхнього здоров'я – задовільний.

30 листопада. Російські окупаційні війська 4 рази порушували режим припинення вогню на Донбасі. Противник обстрілював позиції ЗСУ поблизу Нью-Йорка, Шумів і Південного.

Бойовики вели вогонь з мінометів 82 калібру, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Унаслідок ворожих атак жоден захисник України не постраждав.

Ситуація на Донбасі у жовтні

1 жовтня. Бойовики 14 разів порушили тишу, з них 5 – застосували заборонене мінськими домовленостями озброєння. Ворожі збройні формування стріляли біля Новозванівки, Новоолександрівки, Авдіївки, Лебединського, Луганського, Водяного, Новолуганська, Кримського, Первомайського, Нью-Йорка. Зокрема ворог застосовував міномети калібру 120 міліметрів та 82 міліметри, великокаліберні кулемети, гранатомети різних систем, а також стрілецьку зброю та станкові протитанкові гранатомети.

Під обстріл потрапила Авдіївка – пошкодили житлові будинки та прилеглу територію. На щастя, втрат серед цивільного населення немає.

Проте, на жаль, внаслідок ворожих обстрілів 2 військовослужбовців ООС отримали вогнепальні поранення та перебувають в лікарні. Стан обох поранених – задовільний. На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь. Тому ворог припинив вогневу активність.

2 жовтня. За добу окупанти одразу 11 разів проігнорували режим тиші. Ворог тричі застосовував заборонене мінськими домовленостями озброєння. Противник стріляв біля Новозванівки, Мар'янки, Станиці Луганської, Золотого, Світлодарська, Зайцевого, Нью-Йорка, Новотошківського, Новоселівки Другої та Новолуганського. Внаслідок ворожих обстрілів поранення отримав один український військовий. Він – у стані середньої важкості перебуває у лікарні.

3 жовтня. Російські найманці 4 рази порушили режим припинення вогню, 1 раз застосувавши заборонене мінськими домовленостями озброєння.

Ворог обстріляв Лебединське – з гранатометів, Водяне, що на Приазов'ї, – з мінометів калібру 82 міліметри та Новолуганське – з гранатометів та стрілецької зброї. На щастя, втрат у лавах ЗСУ немає.

4 жовтня. Бойовики 4 рази порушили режим припинення вогню. Зокрема гатили біля Лебединського, Новотошківського. Обстрілювали з ручних та станкових протитанкових гранатометів, а також з підствольних гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Українській військові відкривали вогонь у відповідь та змусили його припинити вогневу активність. На щастя, втрат серед військовослужбовців ООС немає.

Окрім того, на Луганщині бойовики застосували ворожий бізпілотник, ймовірно Орлан-10, який перетнув лінію розмежування.

Важливо Україна віддає перевагу посиленню ППО і планує заміну бойових літаків, – Міноборони

5 жовтня зафіксували 6 порушень режиму "тиші", до яких вдалися бойовики. Двічі вони використали озброєння, заборонене мінськими угодами.

Окупанти обстріляли Трьохізбенку, Новотошківське, Красногорівку і Кримське. Ворог гатив з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї. Також застосував міномети калібру 82 міліметри і великокаліберні кулемети.

Внаслідок обстрілів поранень зазнав один військовий – його оперативно шпиталізували. Наразі його стан задовільний.

6 жовтня. Бойовики 6 разів порушували режим тиші.

Наприклад, біля Нью-Йорка та Кримського відкривали вогонь зі станкових протитанкових гранатометів. У районі Новолуганського наші позиції окупанти обстрілювали аж тричі: з підствольних гранатометів та стрілецької зброї. Неподалік Південного російські найманці також гатили з гранатометів, але, крім цього, в хід пішли великокаліберні кулемети.

На щастя, втрат серед українських військовослужбовців немає.

7 жовтня. За добу проросійські окупанти 6 разів проігнорували домовленості про режим тиші. Один раз бойовики застосували заборонене мінськими домовленостями озброєння. Вони стріляли біля Південного, Мар'їнки, Новозванівки, Золотого-4, Майорська. Окрім того найманці запустили безпілотник, який перетнув лінію розмежування.

8 жовтня. Російські окупаційні війська 10 разів порушили режим тиші. Противник зі заборонених мінометів калібру 120 і 82 міліметри, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї атакував позиції ЗСУ поблизу:

  • Золотого-4;
  • Майорська;
  • Троїцького;
  • Красногорівки;
  • Кримського;
  • Причепилівки;
  • Лопаскиного;
  • Широкиного.

Унаслідок ворожих обстрілів один захисник України зазнав поранення. Воїн наразі перебуває у лікувальному закладі. Стан його здоров'я – важкий.

Ознайомтеся Слова, які дають сили в окопах: ветерани АТО дякують побратимам за мирне небо

9 жовтня. Окупаційні війська 6 разів порушили режим припинення вогню, з них 2 рази – із застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння.

Російські найманці стріляли у сторону Майорська, Красногорівки, Новозванівки, Золотого-4, Водяного та Новолуганського. Гатили з гранатометів різних систем, мінометів калібру 82 та 120 міліметрів та стрілецької зброї.

Втрат серед військовослужбовців Об'єднаних сил немає. Українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

10 жовтня. Війська окупанта 10 разів порушили перемир'я, двічі застосовуючи заборонене мінськими домовленостями озброєння.

Вогонь відкривали у сторону Мирного, Причепилівки, Новотошкінського, Попасної. Гатили з мінометів калібру 82 міліметри, протитанкового ракетного комплексу, кулеметів різних систем та стрілецької зброї. На Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотника з перетином лінії розмежування.

На щастя, українські військові не постраждали. На провокації ворога бійці ЗСУ відкривали вогонь у відповідь.

11 жовтня. Упродовж доби окупанти 9 разів порушували режим тиші. Як наслідок, один український воїн отримав поранення. Наразі він перебуває у медичному закладі. Стан героя оцінюють як задовільний.

Де було "найгарячіше"

  • Біля Південного вороги гатили з великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї та гранатометів різних систем.
  • Неподалік від Кримського окупанти обстрілювали позиції ЗСУ з великокаліберних кулеметів, станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.
  • Неподалік від Зайцевого та Красногорівки найманці застосували ручні протитанкові гранатомети.
  • У районі Талаківки окупанти гатили з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
  • Поблизу Водяного ворог відкривав вогонь з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

12 жовтня. За добу окупанти 6 разів атакували позиції українських захисників, та двічі застосували заборонену мінськими домовленостями зброю.

Біля Зайцевого українські позиції обстріляли зі стрілецької зброї, а позиції в районі Новозванівки, в напрямку Причепилівки та в районі Кримського акатували з гранатометів. Біля Красногорівки бойовики застосували міномети калібру 82 міліметри та гранатомети. У бік Мар'їнки окупанти також застосовували міномети та ручні протитанкові гранатомети.

На щастя, серед українських військових втрат немає. Наші захисники у відповідь на провокації бойовиків відкривали вогонь.

13 жовтня. Напередодні Дня захисника окупанти на Донбасі аж 10 разів порушили режим тиші. Поблизу Шумів стріляли зі стрілецької зброї, неподалік Попасної – з гранатометів, у районі Мар'їнки – з мінометів.

Також бойовики порушували перемир'я біля Катеринівки, Причепилівки, Новотошківського, Новоолександрівки, Новотроїцького та Водяного, що на Приазов'ї. Крім цього, російські найманці 1 раз використали заборонену мінськими домовленостями зброю.

Щоб припинити обстріли, українські воїни відкривали вогонь у відповідь. Один військовий зазнав поранення. Його госпіталізували. Стан здоров'я захисника – задовільний.

14 жовтня. У День захисника та захисниці України російські окупаційні війська 3 рази порушили режим припинення вогню на Донбасі.

Бойовики зі заборонених мінометів калібру 120 міліметрів, гранатометів різних систем і стрілецької зброї обстріляли позиції ЗСУ поблизу:

  • Південного;
  • Новолуганського;
  • Катеринівки.

Унаслідок ворожих атак жоден український військовий не постраждав. Наші захисники відкривали вогонь у відповідь, змусивши найманців Росії припинити обстріли.

15 жовтня. Упродовж доби окупанти 8 разів порушували режим тиші. Вороги поранили одного українського захисника. Його стан оцінюють як задовільний.

Де було "гаряче"

  • Поблизу Новозванівки бойовики гатили з мінометів калібру 120 міліметрів та протитанкового ракетного комплексу.
  • Неподалік від Золотого-4 окупанти обстріляли позиції ЗСУ з мінометів калібру 120 міліметрів та стрілецької зброї.
  • У районі Авдіївки бойовики гатили з мінометів калібру 88 міліметрів.
  • Поблизу Новотошківського вороги відкривали вогонь з протитанкового ракетного комплексу та станкових протитанкових гранатометів.
  • У районі Красногорівки позиції українських обстріляли з великокаліберних кулеметів та станкових протитанкових гранатометів.
  • Поблизу Лебединського ворог застосував міномети калібру 120 міліметрів.

16 жовтня. Бойовики вдалися до порушення режиму "тиші" 11 разів. 4 рази вони використали заборонене мінськими угодами озброєння.

Біля Луганського окупанти стріляли з гранатометів різних систем, у бік Новотошківського вели вогонь з великокаліберних кулеметів та гранатометів. Позиції українських воїнів біля Красногорівки і Мар'їнки ворог обстріляв з мінометів калібру 82 міліметри та ручних протитанкових гранатометів. Поблизу оволуганського гатив зі станкових гранатометів і стрілецької зброї.

На щастя, втрат серед військовослужбовців України немає.

17 жовтня. Бойовики за добу 4 рази порушили режим тиші. Біля Луганського стріляли з гранатометів, неподалік Талаївки – зі стрілецької зброї. У районах Кримського та Новозванівки окупанти застосували гранатомети та кулемети.

Втрат серед особового складу ООС немає. Українські військові змушені були відкрити вогонь, аби припинити вогневу активність російських найманців.

18 жовтня. Упродовж доби з боку російсько-окупаційних військ зафіксували 7 порушень режиму припинення вогню. Бойовики гатили біля Пісків, Новолуганського, Авдіївки, Водяного та Кримського. На Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотного літального апарату з перетином лінії зіткнення. Ймовірно, це був "Орлан-10". Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

19 жовтня. Російські окупанти 8 разів порушували режим тиші на Донбасі. Бойовики зі заборонених мінометів калібру 120 і 82 міліметри, гранатометів різних систем і стрілецької зброї обстріляли позиції ЗСУ поблизу:

  • Авдіївки;
  • Зайцевого;
  • Гранітного;
  • Лопаскиного;
  • Катеринівки;
  • Водяного;
  • Верхньоторецького.

Унаслідок ворожих атак жоден український військовий не постраждав. Наші захисники відкривали вогонь у відповідь, змусивши найманців Росії припинити обстріли.

20 жовтня. Проросійські найманці 14 разів відкривали вогонь по українських позиціях. Під час обстрілів бойовики використовували заборонені мінськими домовленостями міномети 82 та 120 калібрів.

Де було "найгарячіше"

  • Біля Березевого бойовики атакували українські позиції зі стрілецької зброї;
  • Поблизу Красногорівки окупанти використовували заборонені міномети та великокаліберні кулемети;
  • Бойовики тричі обстріляли позиції українських захисників у напрямку Золотого, застосовуючи міномети 120 калібру, протитанковий ракетний комплекс та ручні протитанкові гранатомети.
  • Біля Новолуганського українські позиції також обстріляли тричі з використанням ручних протитанкових гранатометів.
  • Поблизу Троїцького бойовики застосували міномети 82 калібру.
  • Біля Новотошківського українські позиції обстріляли з використанням гранатометів різних систем.
  • У районі Новоселівка Друга та Верхньоторецьке бойовики застосували безпілотники, за допомогою яких скидали ВОГ-25. Також у небі над Донбасом зафіксували безпілотник, ймовірно Орлан-10, який перетнув лінію зіткнення.

Унаслідок ворожих атак отримав поранення один український військовий, який зараз перебуває у лікарні. Його стан оцінюють як задовільний.

Важливо Скільки дітей загинули через війну на Донбасі: сумні цифри

21 жовтня російсько-окупаційні війська 4 рази порушували тишу. Вдалися навіть до застосування забороненого Мінськими домовленостями озброєння. У районі Луганського ворог двічі відкривав вогонь зі станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

Біля Південного російські найманці здійснили обстріл зі стрілецької зброї. У напрямку Кримського вели вогонь з мінометів калібру 82 міліметрів та 120 міліметрів, а також зі станкових протитанкових гранатометів. На щастя, українські військові не постраждали.

22 жовтня. Проросійські бойовики 13 разів порушили домовленості про тишу. Вони гатили з кулеметів, гранатометів та стрілецької зброї. Гаряче було неподалік Золотого-4, Красногорівки, Катеринівки, Новолуганського, Новозванівки, Лебединського, Новоселівки-2, Зайцевого. Окупанти застосовували заборонену мінськими домовленостями зброю.

Внаслідок ворожих дій один наш воїнів зазнав поранення, а інший – бойове травмування. Бійці перебувають у лікарні. Стан їхнього здоров'я – задовільний.

Аби припинити цинічні обстріли противника, ЗСУ відкривали вогонь у відповідь.

23 жовтня окупанти тричі порушували тишу, при чому одного разу із порушенням мінських домовленостей. Неподалік Новозванівки ворог вів вогонь з мінометів калібру 120 міліметрів.
У напрямку Новогригорівки бойовики двічі здійснили обстріли, використовуючи протитанковий ракетний комплекс, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та іншу стрілецьку зброю.

Внаслідок обстрілів два військовослужбовці ЗСУ дістали поранення. Воїни перебувають у лікарні в задовільному стані.

24 жовтня. Російські найманці 4 рази порушили перемир'я. При цьому знову використовували заборонену мінськими домовленостями зброю.

Біля Кам'янки бойовики стріляли з мінометів калібру 120 міліметрів, неподалік Світлодарська та Травневого гатили з гранатометів. У районі Новоселівки Другої окупанти використовували і гранатомети, і кулемети.

На щастя, втрат серед наших військових не було. Бійці ООС були змушені відкрити вогонь у відповідь на провокації ворога.

25 жовтня. Бойовики 4 рази зривали "тишу" на Донбасі. Вони обстріляли позиції ЗСУ з мінометів калібру 82 міліметри біля Кам'янки, поблизу Пісків відкривали вогонь зі стрілецької зброї, а біля Золотого-4 гатили з усього – гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. На Лугащині зафіксували проліт ворожого безпілотника.

Внаслідок цинічних дій російських найманців один український військовий зазнав вогнепального поранення, а інший – підірвався на ворожому невідомому вибуховому пристрої. Обидва воїни перебувають в госпіталі у задовільному стані.

Щоб змусити противника перестати стріляти, бійці ЗСУ відкривали вогонь у відповідь.

26 жовтня. За добу бойовики 13 разів порушили режим тиші. Під час атак українських позицій окупанти використовували здрою, яка заборонена мінськими домовленостями.

Де було "найгарячіше"

  • Біля Гранітного проросійські найманці 4 рази відкривали вогонь з артилерії калібру 122 міліметри. З такої ж зброї обстріляли й Кримське.
  • Поблизу Новозванівки окупанти обстрілювали позиції українських захисників з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів та артилерії калібру 122 міліметрів.
  • У районі Троїцького бойовики застосовували протитанковий ракетний комплекс.
  • Під обстріл окупантів потрапили Зайцеве, Луганське та Травневе, де окупанти застосовували різні види гранатометів.
  • Біля Павлополя російські найманці скидали ВОГ-17 за допомогою безпілотників.

Унаслідок ворожих обстрілів загинув один український захисник, іншого госпіталізували. Медики оцінюють його стан як задовільний.

27 жовтня. Лише за добу проросійські бойовики 15 разів проігнорували домовленість про режим тиші. Внаслідок ворожого обстрілу загинув один український воїн.

Окупанти відкривали вогонь у напрямку Гранітного, Новотошківського, Луганського, Новолуганського, Водяного, Лебединського, Зайцевого, Кряківки. Українські військові дали гідну відсіч ворогу.

Це важливо Якщо обстрілюєте наші позиції – готуйтеся до жорсткої відповіді

28 жовтня. Окупанти продовжують не дотримуватись домовленостей: за добу 14 порушень "тиші". Під обстріли потрапили наші військові, двоє воїнів отримали поранення. Захисників доправили до лікарні, їхній стан оцінюють як середньої важкості. В штабі ООС запевнили, що дали гідну відсіч ворогу та змусили його припинити вогневу активність.

29 жовтня. Ворог значно посилив обстріли на Донбасі – домовленості про припинення вогню порушили 19 разів. Один раз найманці застосували заборонене мінськими домовленостями озброєння. Ворог використовував безпілотники, з яких скидав міни. Внаслідок ворожих дій поранення отримали 5 наших воїнів. Вони зараз перебувають у лікарні, їхній стан медики оцінюють як задовільний.

30 жовтня. Окупанти 6 разів порушили режим припинення вогню, з яких 2 обстріли вони здійснили із застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння. Ворог гатив по Гранітному, Південному, Катеринівці, Павлополю та Лобачевому.

Крім того, на Луганщині зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарату, ймовірно «Орлан-10», з перетином лінії зіткнення.

31 жовтня. Бойовики за добу аж 14 разів зривали мирні домовленості. Із них 4 рази використовували заборонену мінськими угодами зброю.

  • Поблизу Луганського та Майорська гатили з гранатометів різних систем.
  • Біля Новоолександрівки – з великокаліберних кулеметів.
  • У районі Світлодарська українські захисники двічі потрапили під обстріл з великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.
  • Неподалік Мар'їнки та двічі біля Шумів ворог стріляв з мінометів.
  • Міномети та кулемети окупанти застосували і біля Золотого-4.
  • Неподалік Новолуганського російські найманці 2 рази відкривали вогонь, використовуючи протитанковий ракетний комплекс і стрілецьку зброю.
  • Біля Зайцевого та Новотошківського теж стріляли з гранатометів.
  • Крім того, на Луганщині зафіксували політ безпілотника з перетином лінії зіткнення. Ймовірно, "Орлан-10".

У результаті один український воїн зазнав бойового травмування. Бійця госпіталізували. Його стан – задовільний.

Аби припинити зухвалі порушення бойовиків, воїни ООС були змушені відкрити вогонь у відповідь.

Ситуація на Донбасі у вересні

1 вересня. Бойовики 12 разів порушили режиму припинення вогню. Зокрема гатили у напрямку Золотого-4, Авдіївки, Новозванівки, Золотого-3, Причепилівки, Невельського, Широкиного, Пісків, Новолуганського.

Російські найманці використовували міномети 120-го калібру, протитанкові ракетні комплекси та станкові протитанкових гранатомети, ручні протитанкові та автоматичні гранатомети, міномети 82-го калібру, великокаліберні кулемети, а також стрілецьку зброю. Окрім цього, на Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотника типу "Орлан-10" з перетином лінії розмежування.

Через обстріли бойовиків один військовослужбовець Об'єднаних сил отримав осколкове поранення. Бійця доправили у лікарню. Стан його здоров'я – задовільний.

У відповідь на агресію українські захисники подавляли вогневі точки противника з незабороненого мінськими домовленостями озброєння.

2 вересня. Окупанти протягом доби 5 разів порушили режим "тиші". Вони гатили у районі Золотого-3, Новомихайлівки, Красногорівки, Новотошківського.

Російсько-окупаційні війська відкривали вогонь зі станкових протитанкових і автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї, мінометів 120 калібру, артилерії 100-міліметрового калібру.

Через обстріли окупантів один військовослужбовець ООС отримав поранення. Він у лікарні, стан його здоров'я – задовільний.

Щоб припинити обстріли ворога, українські захисники відкривали вогонь з незабороненого мінськими домовленостями озброєння.

3 вересня. Російські найманці 1 раз порушили режим припинення вогню. Поблизу Катеринівки противник застосовував автоматичні станкові та ручні протитанкові гранатомети, а також великокаліберні кулемети. На щастя, бойових втрат серед українських захисників не було.

4 вересня. Окупанти двічі порушили режим припинення вогню, але в результаті ворожого обстрілу наш боєць отримав вогнепальне поранення. Воїн перебуває у лікувальному закладі. Стан його здоров’я – тяжкий. Неспокійно було біля Старогнатівки та Золотого-3. На обстріли збройних формувань Росії українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

5 вересня. Проросійські бойовики 4 рази порушили "тишу" на Донбасі. Вони стріляли зі станкових протитанкових та автоматичних станкових гранатометів, а також стрілецької зброї. Гаряче було біля Золотого-4, Приазов'я та Широкиного. Українські військові надали окупантам відповідь на обстріли. На щастя, внаслідок цинічних дій російських найманців ніхто не постраждав.

6 вересня. Окупанти 7 разів порушували режим тиші на Донбасі. Найманці Росії обстріляли позиції бійців ЗСУ поблизу Зайцевого, Невельського, Новолуганського, Золотого-4, Новозванівки, Катеринівки.

  • Бойовики гатили зі заборонених мінометів калібру 120 і 82 міліметрів, автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.
  • На Донеччині зафіксували проліт ворожого БПЛА невизначеного типу із перетином лінії розмежування, який здійснив скидання двох саморобних вибухових пристроїв.

Унаслідок атак противника жоден захисник України не постраждав. Наші воїни контролюють ситуацію в районі проведення операції Об'єднаних сил.

7 вересня. Окупанти за добу 7 разів порушили тишу на передовій. Біля Залізного російські найманці стріляли зі станкових протитанкових гранатометів. Поблизу Зайцевого та Новомихайлівки застосували стрілецьку зброю. Біля Водяного ворог брався за гранатомети різних систем. Також стріляли біля Причепилівки та Новолуганського.

Ба більше, бойовики дистанційно мінували ділянки місцевості біля Катеринівки.

У результаті один військовослужбовець ООС зазнав вогнепального поранення. Бійця госпіталізували, його стан здоров'я – задовільний. Українські захисники дали відповідь на порушення противника.

Ознайомтеся Було зрозуміло, що Росія готується захопити територію України, – інтерв'ю з головним розвідником

8 вересня. Російські найманці 11 разів порушили режим припинення вогню. Окупанти гатили по українських позиціях з мінометів 120-го калібру, артилерії калібру 122 міліметри, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Крім того, на Луганщині зафіксували прольоти 3 ворожих безпілотників типу "Орлан-10" із перетином лінії розмежування.

У результаті ворожого вогню 2 військових ЗСУ отримали осколкові поранення. Воїнів доставили у лікарню, стан їхнього здоров'я – середньої важкості.

9 вересня. Упродовж доби окупанти на Донбасі порушували режим тиші 12 разів. Вороги поранили 2 українських героїв. Стан одного з них оцінюють як задовільний, другого – тяжкий.

У відповідь на дії окупантів українські воїни відкривали вогонь у відповідь.

Де було "найгарячіше"

  • Поблизу Гранітного окупанти гатили з великокаліберних кулеметів.
  • Неподалік від Красногорівки вороги обстріляли позиції ЗСУ з мінометів 120 калібру та ручних протитанкових гранатометів.
  • У районі Верхньоторецького бойовики стріляли з артилерії калібру 122 міліметрів та мінометів калібру 120 міліметрів.
  • На околицях Верхньоторецького окупанти гатили зі заборонених мінськими домовленостями мінометів калібру 120 міліметрів та артилерії калібру 122 міліметри.
  • Біля Нью-Йорка вороги стріляли з мінометів та станкових протитанкових гранатометів.
  • Неподалік Новозванівки вороги відкрили вогонь із забороненої зброї, застосувавши міномети 120-го калібру, а також станкові протитанкові гранатомети.
  • Поблизу Катеринівки бойовики гатили з мінометів.

10 вересня. За добу ворог порушив 8 разів домовленості про припинення вогню. Противник відкривав вогонь біля Попасної, Золотого-4, Широкиного та Водяного. Також зафіксували проліт ворожого безпілотника, який перетнув лінію розмежування на Луганщині та Донеччині.

11 вересня. Окупанти посилили обстріли наших позицій. За минулу добу проросійські бойовики 14 разів порушили режим припинення вогню. Із заборонених мінськими домовленостями артилерійських систем, гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї ворог гатив у напрямку:

  • Новогнатівки;
  • Верхньоторецького;
  • Золотого-4;
  • Старогнатівки;
  • Талаківки;
  • Нью-Йорку;
  • Причепилівки;
  • Водяного, що на Приазов'ї;
  • Новоолександрівки.

В результаті ворожого вогню двоє військовослужбовців зі складу ООС загинули, 9 – дістали поранення, ще 1 – бойове травмування. Стан здоров'я трьох захисників – середньої тяжкості, інших – задовільний. На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Варто прочитати Ситуація погіршилась, – Наєв розповів про обстановку на фронті

12 вересня. Окупанти 10 разів порушували режим тиші на Донбасі. Найманці Росії обстріляли позиції бійців ЗСУ поблизу Нью-Йорка, Невельського, Верхньоторецького, Причепилівки, Катеринівки, Зайцевого та Золотого-4.

  • Бойовики гатили зі заборонених мінометів калібру 120 міліметрів, протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Унаслідок атак противника один військовослужбовець Об'єднаних сил зазнав поранення несумісного з життям. Ще троє захисників зазнали осколкових поранень. Воїни перебувають у лікувальних закладах.

  • Стан їхнього здоров'я – задовільний.

13 вересня. Ворожі сили 12 разів ігнорували домовленості про припинення режиму тиші. Бойовики стріляли з різних видів озброєння, серед яких – заборонене мінськими угодами. Обстріли найманці вели у напрямку Попасної, Причепилівки, Новоолександрівки, Катеринівки, Золотого-4, Нью-Йорка, Верхньоторецького, Зайцевого. Український воїн отримав поранення, яке було несумісне з життям.

14 вересня. Російські найманці 4 рази порушили перемир'я. Біля населеного пункту Піски бойовики стріляли з автоматичних станкових гранатометів. Поблизу Нью-Йорка гранатомети йшли в хід двічі. У районі Шумів ворог стріляв із забороненої мінськими домовленостями артилерії та мінометів.

У результаті ворожого вогню один український військовослужбовець зазнав осколкового поранення. Воїн перебуває в медзакладі. Стан його здоров'я – задовільний.

На обстріли окупантів наші захисники відкривали вогонь у відповідь.

15 вересня. За добу окупанти тричі порушили режим припинення вогню. Біля населеного пункту Новолуганське українські позиції обстріляли зі стрілецької зброї. Біля Авдіївки бойовики атакували з мінометів 120 калібру, які заборонені мінськими домовленостями. У напрямку Південного наші позиції атакували за допомогою станкових протитанкових мінометів.

На щастя, жоден український військовий не постраждав.

16 вересня. Бойовики 8 разів порушили "тишу". Зокрема, окупанти гатили зі заборонених мінометів 120 калібру та артилерії калібру 122 міліметри по Тарамчуку, внаслідок чого там пошкоджений житловий будинок та прибудинкова територія.

На Луганщині ворог двічі з безпілотників обстріляв Щастя – там постраждала цивільну інфраструктуру та приватні автомобілі. Крім того, поранення отримав керівник військово-цивільної адміністрації міста Олександр Дунець – його стан задовільний.

Втрат серед українських захисників немає.

17 вересня. Упродовж доби російські найманці 7 разів обстрілювали позиції ЗСУ. Осколкові поранення отримали 2 українських захисників. Їхній стан оцінюють як задовільний.

Українські воїни відкрили вогонь у відповідь.

18 вересня. Бойовики 6 разів порушили режим припинення вогню. Вони гатили біля Новоселівки Другої, в напрямку Нью-Йорка, Південного та Кетеринівки, а також неподалік Широкіного.

Противники застосоували заборонені мінськими домовленостями міномети 120 калібру та артилерію калібру 122 міліметрів. Також обстрілювали позиції українських захисників із станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів, з гранатометів різних систем. Крім того, на Луганщині зафіксовано проліт ворожого безпілотника типу "Орлан-10", що перетнув лінію розмежування.

Українські воїни відкривали вогонь у відповідь, застосувавши дозволену мінськими домовленостями зброю.

Де було "найгарячіше":

  • Поблизу Пісків окупанти гатили з мінометів 120 калібру, заборонених мінськими домовленостями.
  • Неподалік від Павлополя бойовики відкривали вогонь у бік ЗСУ з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
  • Поблизу Катеринівки вороги стріляли з підствольних гранатометів та стрілецької зброї.
  • Неподалік від Зайцевого російські найманці відкрили вогонь з гранатометів різних систем, а також – здійснили дистанційне мінування ділянки місцевості протипіхотними мінами ПОМ-2.
  • Також на Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотника типу "Орлан-10" із перетином лінії розмежування.

19 вересня. Бойовики 8 разів порушили режим припинення вогню, з них – 2 рази із застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння.

Гатили біля Новозванівки, Майорська, Луганського, Новолуганського, Оріхового, Талаківки. Зокрема бойовики застосоували станкові протитанкові гранатомети та міномети калібру 82 міліметрів, великокаліберні кулемети, стрілецьку зброю, автоматичні станкові гранатомети.

Окрім того, зафіксували застосування ворожого безпілотника типу "Квадрокоптер", за допомогою якого російсько-окупаційні війська скинули ВОГ-17 біля Талаківки.

Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець ООС отримав осколкові поранення. Йому надали невідкладну домедичну допомогу та евакуювали до шпиталю. Стан його здоров'я – задовільний.

20 вересня. Упродовж доби російські найманці 5 разів порушили режим тиші. Зокрема, гатили зі зброї, забороненої мінськими угодами.

Внаслідок дій ворогів український захисник отримав вогнепальне поранення. Наразі його стан оцінюють як задовільний.

Де було "найгарячіше"

  • У напрямку Новозванівки та Новомихайлівки окупанти гатили з гранатометів різних систем.
  • Поблизу Катеринівки ворог відкрив вогонь з мінометів калібру 120 міліметрів.
  • Біля Новоолександрівки ворог гатив з гранатометів різних систем.
  • Неподалік від Широкиного бойовики відкривали вогонь з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї.

21 вересня. Проросійські бойовики за добу 4 рази порушували мирні домовленості.

Поблизу Кам'янки окупанти використали заборонене озброєння. Біля Шумів гатили зі стрілецької зброї, намагаючись викликати вогонь у відповідь. Неподалік Лебединського найманці задіяли гранатомети. У районі Новолуганського ворог вів вогонь з кулеметів та гранатометів.

На щастя, втрат серед бійців ООС не було.

22 вересня. Російсько-окупаційні війська значно посилили обстріли, якщо порівнювати із попередніми днями. Протягом доби ворог порушував домовленості про перемир'я аж 12 разів. Зокрема, бойовики двічі відкривали вогонь із озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.

Окупанти гатили у напрямку Світлодарська, Водяного, у районі Зайцевого та Новотошківського, а також поблизу Причепилівки. Ворог тричі застосував безпілотні літальні апарати, за допомогою яких скинув осколкових гранат біля Павлополя та двічі біля Водяного.

2 захисників України із вогнепальними пораненнями – у лікарні. Медики надають їм усю необхідну допомогу. Стан військових – задовільний.

23 вересня. Окупанти 5 разів порушували режим тиші на Донбасі. Найманці Росії обстріляли позиції бійців ЗСУ поблизу Південного, Кримського та Новолуганського.

Бойовики гатили з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Унаслідок атак противника жоден захисник України не постраждав.

Акитуально Я сумую саме за тим Донецьком, який був до війни, – воротар збірної України Анатолій Трубін

24 вересня. Інтенсивність бойових дій на лінії зіткнення в порівнянні з попередньою добою значно зросла. Окупанти 14 разів порушили "тишу", двічі застосувавши заборонене мінськими домовленостями озброєння. Бойовики гатили з гранатометів, кулеметів, мінометів калібру 82 і 120 міліметрів та стрілецької зброї.

Біля Світлодарська російські найманці вели прицільний обстріл українських позицій. Неподалік Водяного і Широкиного запускали безпілотники, а у напрямку Нью-Йорка мінували місцевість протипіхотними мінами ПОМ-2.

Українські бійці відкривали вогонь у відповідь. На щастя, втрат у ЗСУ немає.

25 вересня. Російські бойовики 4 рази порушили режим тиші на Донбасі. Один український захисник отримав вогнепальне поранення. Наразі герой перебуває на лікуванні. Його стан оцінюють як задовільний.

Де було "найгарячіше"

  • Неподалік від Верхньоторецького окупанти гатили зі заборонених мінометів калібру 120 міліметрів та артилерійських систем калібру 122 міліметрів.
  • Поблизу Мар'їнки вороги здійснили прицільний обстріл наших позицій зі стрілецької зброї.
  • Біля Лебединського бойовики застосували заборонені міномети калібру 82 міліметрів, стрілецьку зброю, а також ручні та станкові протитанкові гранатомети.
  • У районі Водяного російські найманці гатили зі станкових протитанкових та автоматичних станкових гранатометів.

26 вересня. Окупаційні війська 6 разів порушили режим припинення вогню. Інтенсивність бойових дій, як відзначили у штабі ООС, в порівнянні з попередньою добою, зросла. Біля Лебединського противник вів вогонь зі станкових протитанкових та ручних протитанкових гранатометів. Цю ж зброю окупанти застосували біля Мар'їнки.

В районі населеного пункту Нью-Йорк ворог обстрілював позиції ЗСУ з великокаліберних кулеметів та станкових протитанкових гранатометів. На жаль, не обійшося без втрат.

Внаслідок підриву на ворожому невідомому пристрої один військовий отримав поранення несумісне з життям, інший – вогнепальне осколкове поранення. Стан постраждалого середньої тяжкості.

27 вересня. Російські окупаційні війська 8 разів порушили режим тиші на Донбасі. Противник обстрілював позиції ЗСУ поблизу Попасної, Катеринівки, Новолуганського, Золотого-4 і Причепилівки.

Бойовики гатили з гранатометів різних систем і стрілецької зброї. Унаслідок ворожих атак жоден військовий Збройних сил України не постраждав.

28 вересня. Окупанти 8 разів порушили режим припинення вогню, 1 із яких з використанням забороненого мінськими домовленостями озброєння. Унаслідок ворожих атак двоє українських захисників отримали поранення. зараз їхній стан заводільний

Де було "найгарячіше"

  • Бойовики двічі обстріляли українські позиції поблизу Павлополя, що на Донеччині. Російські найманці використовували автоматичні станкові гранатомети та стрілецьку зброю.
  • У напрямку Кримського окупанти атакували з використанням ручних протитанкових гранатометів.
  • Двічі обстріляли українські позиції поблизу Кам'янки. Під час першого обстрілу бойовики використовували станкові протитанкові гранатоменти, а під час другого – заборонені міномети калібру 120 міліметрів.
  • Атаки на Широкине та Лебединське окупанти здійснювали за допомогою безпілотників, якими скидали ВОГ-17.

29 вересня. Бойовики 7 разів порушили режим припинення вогню. Вони гатили в районі населених пунктів Золоте-4, Піски, Шуми, Лебединське. Вогонь відкривали з ручних протитанкових та підствольних гранатометів, стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів, а також з гранатометів різних систем.

У ООС повідомили, що українські військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь та змусили противника припинити вогневу активність. На щастя, втрат серед воїнів України немає.

30 вересня. Окупанти 13 разів порушували режим тиші на Донбасі. Найманці Росії обстріляли позиції бійців ЗСУ поблизу Новотошківського, Кам'янки, Попасної, Золотого-4, Катеринівки, Кримського, Павлополя, Талаківки.

Бойовики гатили зі заборонених мінометів калібру 120 і 82 міліметри та артилерії 122 калібру, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Унаслідок атак противника один військовослужбовець Об'єднаних сил зазнав поранення несумісного з життям. Ще один захисник зазнав вогнепального поранення, стан його здоров'я – середньої важкості.

Ситуація на Донбасі у серпні

1 серпня. Проросійські бойовики 4 рази порушили режим тиші. Вони стріляли з гранатометів різних систем, стрілецької зброї та великокаліберних кулеметів. Гаряче було біля Авдіївки, Катеринівки та Попасної. Крім того, окупанти запускали свій безспілотник типу "Орлан-10" через лінію розмежування.

Українські військові відкривали вогонь у відповідь. На щастя, ніхто з наших захисників не постраждав.

2 серпня. Впродовж доби російські найманці 7 разів порушили домовленості. Вони відкривали вогонь зі станкових протитанкових і автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Де стріляли окупанти:

  • біля Опитного,
  • Причепилівки,
  • Південного,
  • Новолуганського,
  • Світлодарська,
  • Оріхового.

Крім того, бойовики запускали свій безпілотник типу "Орлан-10".

На обстріли російських найманців українські військові відкривали вогонь у відповідь. Ніхто з наших бійців не постраждав.

3 серпня. За добу окупанти 9 разів порушили режим припинення вогню. Бойовики ігнорували режим тиші та гатили зі станкових гранатометів, мінометів та стрілецької зброї. Неспокійно було поблизу Золотого-4, Світлодарська, Авдіївки, Водяного, Луганського, Широкиного. На Луганщині наші військові зафіксували ворожий безпілотник, а поблизу Майорська ворог дистанійно мінував територію. Постраждалих серед українських воїнів немає.

4 серпня. Російські найманці 8 разів за добу порушили режим тиші. Вони гатили з мінометів, гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї. Крім того, окупанти запускали через лінію розмежування свій безпілотник типу "Орлан-10". Загалом неспокійно було неподалік Павлополя, Гранітного, Південного, Новотошківського та Золотого-4.

Унаслідок ворожих дій один наш боєць зазнав бойового травмування. Він перебуває в госпіталі у задовільному стані.

Зверніть увагу Суд покарав російського найманця, який обстрілював позиції ЗСУ на Донбасі

5 серпня. Проросійські бойовики 10 разів порушили режим припинення вогню. Гатили зі станкових протитанкових та ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів, а також з артилерійських систем 122-го калібру.

У результаті атак окупанта пошкоджені сільськогосподарські угіддя та дорога. Крім того, внаслідок обстрілу Красногорівки важке поранення отримав місцевий житель, пошкоджені також жила п'ятиповерхова будівля та цивільний автомобіль.

Водночас на Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотника типу "Орлан-10" з перетином лінії розмежування.

Бойових втрат серед українських захисників немає.

6 серпня. Війська окупанта 5 разів порушили тишу. Вогонь відкривали з мінометів 82-го калібру, великокаліберних кулеметів, автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

На обстріли бойовиків українські військові відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат серед бійців ЗСУ немає.

7 серпня. Проросійські бойовики 6 разів зірвали режим припинення вогню. Вони гатили з протитанкових ракетних комплексів, гранатометів і стрілецької зброї у напрямку Пісків, Шумів, Невельського, Кримського та Золотого-4.

Внаслідок ворожого вогню один військовослужбовець зі складу ООС загинув. Ще 2 – дістали поранення. Стан здоров'я одного воїна важкий, а іншого – задовільний.

Актуально На Донбасі загинув військовий з Сумщини Ярослав Семеняка

На обстріли збройних формувань Російської Федерації наші захисники відкривали вогонь у відповідь. Про факти порушень з боку окупантів Україна повідомила представників Місії ОБСЄ.

8 серпня. Російські окупанти 4 рази вдавалися до порушення режиму "тиші". Біля Світлодарська вони застосували протитанкові гранатомети і кулемети. Із гранатометів вони палили і біля Широкиного і Новоолександрівки. У Золотому-4 бойовики обстріляли позиції ЗСУ із кулеметів.

На щастя, цієї доби на фронті немає загиблих чи травмованих.

9 серпня. Бойовики аж 9 разів порушували перемир'я. Біля Південного, Попасної та Широкиного гатили з гранатометів і стрілецької зброї. У районі Новолуганського противник також брався за великокаліберні кулемети. Крім цього, російські найманці стріляли неподалік Катеринівки, Новотошківського та Новомихайлівки.

На Луганщині зафіксували ворожий безпілотник типу "Орлан-10" з перетином лінії розмежування. На щастя, за добу бойових втрат серед підрозділів Об'єднаних сил не було.

10 серпня. У цю добу бойовики особливо активізувалися. Вони порушили "тишу" 16 разів. Окупанти обстріляли з артилерійських систем приватні домоволодіння поблизу Водяного. На щастя, ніхто з місцевих мешканців не постраждав.

З гранатометів різних систем, кулеметів та стрілецької зброї російські найманці гатили неподалік:

  • Невельського, Мар'їнки, Нью-Йорка, Катеринівки, Пісків, Новоолександрівки, Луганського та Новолуганського.

У результаті ворожих дій 3 українських військових зазнали вогнепальних поранень. Один з них, на жаль, помер у госпіталі. Інші двоє перебувають у задовільному стані під наглядом медиків.

До теми Це сталось зненацька, – дружина загиблого мирного жителя на Донбасі про обстріл бойовиків

11 серпня. Війська окупанта 8 разів порушили режим припинення вогню. Бойовики з артилерійських систем калібру 122 міліметри обстріляли 2 населених пункти. У Новомихайлівці пошкодили важливі інфраструктурні об'єкти, а в Новоселівці російські найманці вбили місцевого жителя та знищили приватні будинки.

Крім того, ворог відкривав вогонь у сторону Луганського, Миронівського, Пісків.

На межі Донецької та Луганської областей українські військові зафіксували проліт ворожого безпілотника типу "Орлан-10" з перетином лінії розмежування.

У результаті ворожих обстрілів 1 військовий отримав вогнепальні осколкові поранення. Воїн перебуває у лікарні, стан його здоров'я – задовільний.

12 серпня. Упродовж доби російські бойовики на Донбасі 5 разів порушили режим тиші. Поблизу Пісків окупанти гатили зі станкових протитанкових гранатометів. Біля Новомихайлівки вороги обстріляли позиції ЗСУ зі станкових протитанкових і автоматичних станкових гранатометів, а також з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Поблизу Південного бойовики вели вогонь з мінометів 82-го калібру, протитанкових ракетних комплексів і станкових протитанкових гранатометів.

Біля Новомихайлівки російські бойовики поранили українського захисника. Стан воїна оцінили як середньої тяжкості.

13 серпня. За добу окупанти 2 рази порушили тишу, однак обстріли були потужними. Біля Невельського бойовики вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. Неподалік Південного російські найманці застосовували артилерію та міномети.

У результаті двоє військових зазнали осколкових поранень. Воїнів госпіталізували. Стан здоров'я одного пораненого – середньої тяжкості, іншого – задовільний.

14 серпня. Протягом доби порушень режиму припинення вогню з боку російських окупаційних військ зафіксовано не було.

  • Українські воїни контролюють ситуацію в районі проведення Операції Об'єднаних сил.

15 серпня. Упродовж доби окупанти 3 рази порушили режим тиші. Українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

  • Поблизу Світлодарська окупанти обстріляли позиції ЗСУ з автоматичних станкових гранатометів.
  • Неподалік від Катеринівки – з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
  • У районі Золотого-4 окупанти гатили з автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів, а також великокаліберних кулеметів.

16 серпня. Окупанти 5 разів порушили режим тиші на Донбасі. Найманці Росії обстріляли позиції бійців ЗСУ поблизу Золотого-4, Широкиного, Водяного, Новомихайлівки та Причепилівки.

Ознайомтесь Уряд визначив, хто може потрапити під амністію після деокупації

17 серпня. Збройні формування Росії 11 разів порушили режим припинення вогню. Гатили у сторону Причепилівки, Водяного, Пісків, Новолуганського, Золотого-4. Обстрілювали українські позиції зі стрілецької зброї, мінометів 120-го і 82-го калібрів, гранатометів різних систем, а також великокаліберних кулеметів.

Крім того, на півночі Луганщини зафіксували проліт ворожого безпілотника типу "Орлан-10" з перетином лінії розмежування.

У результаті ворожих обстрілів один український військовий отримав поранення. Воїн у лікарні, його стан задовільнй.

18 серпня. Бойовики за добу 3 рази зривали тишу. Поблизу Широкиного гатили з мінометів 82 калібру, біля Водяного, що на Приазов'ї, – з автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів. Неподалік Опитного російські найманці теж використовували міномети. Бойових втрат серед особового складу Об’єднаних сил не було.

19 серпня. Цієї доби на Донбасі було неспокійно: окупанти 9 разів порушували режим припинення вогню. Біля Новоолександрівки російські найманці вели вогонь зі стрілецької зброї, біля Кримського – з мінометів 120 калібру, неподалік Нью-Йорку – зі станкових протитанкових гранатометів. Обстріляли також Невельське, Новозванівку, Красногорівку і Південне.

На жаль, один український військовий отримав вогнепальне поранення, несумісне з життям.

20 серпня. Упродовж доби на Донбасі не зафіксували порушень режиму тиші. Українські воїни контролюють ситуацію у зоні ООС.

21 серпня. Бойовики на Донбасі тричі обстріляли українських військових. На щастя, обійшлося без втрат в наших лавах. Неспокійно було біля Новолуганскго, Золотого-4 та Водяного, що поблизу Донецька. Окупанти стріляли з гарнатометів, мінометів та кулеметів.

22 серпня. У районі проведення ООС окупанти 5 разів зривали режим тиші. Вони застосовували проти наших захисників гранатомети, кулемети та вели вогонь зі стрілецької зброї. Неспокійно було біля Луганського, Мар'їнки, Пісків, Південного. А на Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотника.

В результаті ворожого обстрілу один військовий дістав вогнепальне поранення несумісне з життям. На обстріли російсько-окупаційних військ українські військові відкривали вогонь у відповідь.

До теми На Донбасі загинув український захисник

23 серпня. Окупанти 4 рази порушували режим тиші на Донбасі. Найманці Росії обстріляли позиції бійців ЗСУ поблизу Водяного, Мар'їнки, Широкиного.

  • На Луганщині був зафіксований проліт БПЛА типу "Орлан-10" з перетином лінії розмежування.

Унаслідок ворожих атак один український воїн зазнав вогнепального поранення, несумісного з життям.

24 серпня. У День Незалежності російські найманці 3 рази зривали тишу. Біля Новомихайлівки та Причепилівки бойовики атакували позиції зі стрілецької зброї. На Луганщині та Донеччині запускали безпілотник типу "Орлан-10".

Від куль окупантів загинув один український військовослужбовець, а ще двоє – зазнали поранення. Воїнів госпіталізували. Стан здоров'я одного захисника – важкий, іншого – задовільний.

У результаті ворогу дали адекватну відповідь.

25 серпня. Ворог 5 разів ігнорував домовленості про режим тиші. Окупанти відкривали вогонь біля Травневого, Луганського та Катеринівки. Противник стріляв з ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів, а також автоматичних станкових гранатометів. Над Луганщиною бойовики запускали безпілотник. Бойових втрат серед наших воїнів немає.

26 серпня. Російські найманці 3 рази порушили режим припинення вогню. Гатили з протитанкових ракетних комплексів, мінометів 82-го калібру та стрілецької зброї. Внаслідок ворожих обстрілів 1 український військовий отримав вогнепальне поранення. Воїн перебуває у лікувальному закладі, стан його здоров'я – задовільний.

На обстріли окупантів українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

27 серпня. Російські найманці 7 разів відкривали вогонь біля Новомихайлівки, Південного, Новолуганського, Катеринівки, Новоолександрівки та Зайцевого. Вони використовували автоматичні станкові гранатомети, стрілецьку зброю, станкові протитанкові гранатомети тощо.

Внаслідок ворожих дій один наш захисник отримав важкі поранення та загинув. Українські воїни відкривали вогонь у відповідь.

Варто прочитати Росія заздалегідь планувала Іловайський котел, – Офіс генпрокурора

28 серпня. За добу окупанти одразу 18 разів порушили режим тиші на Донбасі. Поранень зазнали 10 українських воїнів. Ворог обстріляв житлову інфраструктуру Авдіївки з мінометів та артилерії. Також сили противника обстріляли українські позиції поблизу цього населеного пункту.

Бойовики гатили неподалік Троїцького, Світлодарська, Красногорівки, Водяного, Травневого, Невальського, Гранітного, Південного. Поранення внаслідок обстрілів отримали 6 наших захисників, ще 4 – бойові травми.

29 серпня. Упродовж доби окупанти 9 разів обстріляли позиції українських захисників. Вороги поранили 2 українських героїв.

Де було "найгарячіше"

  • Поблизу Широкино окупанти гатили з мінометів 120-го калібру.
  • Неподалік від Золотого-4 вороги стріляли з ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї.
  • Біля Причепилівки російські найманці відкривали вогонь з підствольних гранатометів.
  • Неподалік від Кримського ворог двічі обстрілював позиції ЗСУ з ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.
  • Поблизу Попасної окупанти вели вогонь з великокаліберних кулеметів.
  • Неподалік від Золотого-2 найманці двічі обстріляли українські позиції зі станкових протитанкових і підствольних гранатометів, а також великокаліберних кулеметів.

30 серпня. Війська окупанта 11 разів обстріляли українські позиці – біля Новозванівки, Шумів, Троїцького, Катеринівки, Новотошкінського, Водяного та Широкиного. Гатили з мінометів 120-го калібру, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Крім того, з безпілотника бойовики скинули гранату ВОГ-17. А на межі Донецької та Луганської областей зафіксували проліт ворожого безпілотника з перетином лінії розмежування.

У результатів атак 1 український військовий загинув, ще 1 – постраждав. Також внаслідок підриву на НВП один військовий отримав мінно-вибухову травму. Поранені у лікарні, їхній стан – середнього ступеню тяжкості.

31 серпня. Окупанти 8 разів порушували режим тиші на Донбасі. Найманці Росії обстріляли позиції бійців ЗСУ поблизу Широкиного, Новозванівки, Нью-Йорка, Красногорівки та Мар'їнки.

  • Бойовики гатили зі заборонених мінометів 120 калібру, протитанкових гармат МТ-12, ручних протитанкових, автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Унаслідок ворожих атак жоден захисник України не постраждав. Наші воїни відкривали вогонь у відповідь.

Ситуація на Донбасі у липні

1 липня. У цю добу в зоні бойових дій було особливо неспокійно. Проросійські бойовики порушили режим тиші аж 26 разів. Вони стріляли з мінометів 120 та 82 калібру, гранатометів різних систем, стрілецької зброї тощо.

Де було гаряче:

  • біля Авдіївки,
  • Павлополя,
  • Зайцевого,
  • Опитного,
  • Талаківки,
  • Широкиного,
  • Водяного,
  • Побєди,
  • Старогнатівки,
  • Світлодарська,
  • Новотошківського,
  • Новоолександрівки.

Біля Золотого-4 ворог застосовував безпілотний літальний апарат для скидання пострілів ВОГ-17. Крім того, бойовики обстріляли цивільну інфраструктуру Авдіївки.

Внаслідок ворожих дій один наш захисник отримав осколкове поранення. Його відправили у госпіталь. Стан військового – середньої важкості.

2 липня. Протягом доби російські окупаційні війська 19 разів порушили режим тиші на Донбасі. Бойовики обстріляли позиції бійців ЗСУ неподалік Золотого-4, Гнутового, Авдіївки, Старогнатівки, Світлодарська, Красногорівки, Кам'янки, Невельського та населеного пункту Піски.

Окупанти відкривали вогонь зі заборонених мінометів калібру 120 і 82 міліметри, артилерійських систем 122 калібру, озброєння БМП-1, станкових протитанкових, автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

  • На Луганщині був зафіксований проліт ворожого безпілотного літального апарату типу "Орлан-10".

Унаслідок ворожих атак жоден захисник України не постраждав. На обстріли противника наші воїни давали адекватну відповідь.

Окрім цього, найманці Росії обстріляли об'єкти цивільної інфраструктури та приватного сектору Авдіївки з артилерії калібру 122 міліметри і мінометів 120 калібру.

Варто прочитати Окупанти готують диверсії на Донбасі, а на передовій помітили російських офіцерів, – розвідка

3 липня. Проросійські бойовики одразу 14 разів проігнорували домовленість про припинення бойових дій на Донбасі. Окупанти стріляли з мінометів 120-го калібру, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Ворог обстрілював українські позиції у напрямку Невельського, Чермалика, Опитного, Золотого-4, Новотошківського, Світлодарська, Пісків, Водяного, Авдіївки та Катеринівки. На такі дії противника наші захисники дали гідну відсіч.

4 липня. Окупанти на Донбасі 6 разів зірвали перемир'я, обстрілявши Водяне, Авдіївку, Мирне, Березове та Тарамчук. На жаль, ворог смертельно поранив нашого захисника Юрія Письменного. Він був капітаном і начальником медичного пункту механізованого батальйону.

Більше про героя "Називали його батьком": на Донбасі загинув медик Юрій Письменний

Крім того, один військовий отримав осколкове поранення. Після надання першої медичної допомоги, воїна транспортували до лікувального закладу. Стан пораненого – задовільний. На ворожі обстріли наші захисники відкривали вогонь у відповідь.

5 липня. Упродовж доби окупанти 9 разів порушили режим тиші. Бойовики вбили українського воїна – майора Богдана Бродовського. Окрім того, 3 героїв отримали поранення.

Поблизу Авдіївки окупанти гатили з великокаліберних кулеметів. Неподалік від Золотого-4 бойовики обстріляли позиції ЗСУ з мінометів 120-го та 82-го калібрів, станкових протитанкових, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

У районі Пісків окупанти гатили з автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. Неподалік від Чермалика російські найманці відкрили вогонь з протитанкового ракетного комплексу. Поблизу Новозванівки бойовики стріляли з гранатометів різних систем.

Неподалік від Новотошківського окупанти гатили з ручних протитанкових і підствольних гранатометів, а також стрілецької зброї.

У районі Причепилівки та Кримського окупанти відкривали вогонь з великокаліберних кулеметів.

6 липня. Російській окупаційні війська протягом доби вогневої активності не проявляли.

  • Бойових втрат серед бійців Збройних Сил України немає.

7 липня. Проросійські бойовики 7 разів порушили "тишу". Вони стріляли з мінометів 82-го та 120-го калібру, автоматичних станкових гранатометів, протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Неспокійно було біля Пісків, Старогнатівки, Золотого-4, Причепилівки та Авдіївки.

Внаслідок ворожих обстрілів один наш військовий отримав осколкове поранення. Йому надали першу допомогу та відправили у госпіталь. Стан бійця – задовільний.

Зауважимо, українські захисники відкривали вогонь у відповідь на атаки бойовиків.

8 липня. Російські найманці 11 разів відкривали вогонь у сторону українських позицій. Гатили з великокаліберних кулеметів, з гранатометів різних систем, стрілецької зброї, мінометів 82-го та 120-го калібру.

Внаслідок ворожих обстрілів один український військовий загинув, ще один отримав кульове поранення, стан його здоров'я – задовільний.

9 липня. Окупанти 13 разів гатили неподалік Зайцевого, Невельського, Новотошківського, Пісків, Троїцького, Новозванівки, Новомихайлівки, Авдіївки та Оріхового. Біля Кримського наші бійці зафіксували проліт ворожого безпілотника.

Внаслідок ворожих обстрілів один український захисник отримав поранення несумісне з життям. Крім того, 1 військовий отримав поранення, ще 2 – бойове травмування. Воїнів доправлено до лікувального закладу. Стан їх здоров’я – задовільний.

10 липня. Окупанти 11 разів зривали тишу.

  • Біля Миронівського бойовики застосовували артилерійські системи.
  • Біля Водяного, що поблизу Донецька, – міномети.
  • Натомість у районі Водяного, що на Приазов’ї, ворог двічі гатив з артилерійських систем та гранатометів.
  • Неподалік Широкиного російські найманці теж стріляли з мінометів, біля Світлодарська – ще й з гранатометів.
  • У районі населеного пункту Піски бойовики знову використовували міномети, а біля Золотого-4 – протитанковий ракетний комплекс.
  • Крім того, в районі ООС помітили 3 прольоти ворожих безпілотників, які перетнули лінію розсежування.

На щастя, бойових втрат серед наших захисників немає. Українські військові відкривали вогонь у відповідь.

11 липня. Протягом доби російські окупаційні війська 8 разів порушили режим тиші на Донбасі. Бойовики обстріляли позиції бійців ЗСУ неподалік Новоселівки, Широкиного, Авдівки та населених пунктів Нью-Йорк і Піски.

Окупанти відкривали вогонь зі заборонених мінометів калібру 82 міліметри, автоматичних станкових, ручних протитанкових, станкових протитанкових і підствольних гранатометів.

  • Зафіксували також 2 прольоти БПЛА противника з перетином лінії розмежування.

Унаслідок ворожих атак жоден захисник України не постраждав.

12 липня. За добу проросійські бойовики 5 разів порушили перемир'я. Біля Золотого-4 окупанти використовували стрілецьку зброю. Неподалік Катеринівки гатили з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї. У районі Водяного, що на Приазов'ї, – теж з гранатометів та стрілецької зброї. Ба більше, біля населеного пункту Миронівський помітили ворожий безпілотник "Орлан-10".

Українські захисники були змушені відкрити вогонь у відповідь. На щастя, втрат серед особового складу немає.

13 липня. Окупанти 13 разів порушили режим припинення вогню, обстрілявши наші позиції біля Південного, Троїцького, Водяного, Тарамчука, Павлополя, Широкиного, Причепилівки та Луганського.

Внаслідок ворожих обстрілів 1 військовослужбовець зі складу ООС отримав поранення несумісне з життям. Крім того, 5 військових отримали поранення, ще 1 – бойове травмування. Воїнів доправили до лікувального закладу. Стан здоров'я одного з поранених – важкий, інших – задовільний.

На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Зверніть увагу Україна отримає 340 мільйонів євро на відновлення інфраструктури на Сході

14 липня. Бойовики 13 разів порушили режим припинення вогню. Гатили з гранатометів різних систем, мінометів 82-го та 120-го калібру, артилерії 122-го калібру, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Окрім того, на Луганщині, зафіксували проліт ворожого безпілотника з перетином лінії розмежування.

У результаті атак окупантів 2 українських військових отримали поранення. Воїни перебувають у лікувальному закладі. Стан одного пораненого – задовільний, іншого – середньої тяжкості.

15 липня. Російські найманці 8 разів порушили режим припинення вогню. Гатили з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів, протитанкових ракетних комплексів, артилерійських систем калібру 122 міліметри, мінометів 120-го і 82-го калібрів та стрілецької зброї.

Крім того, на Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотного літального апарату типу "Орлан-102 із перетином лінії розмежування.

У результаті ворожих обстрілів 3 військових отримали поранення, ще 2 – бойове травмування. Воїни перебувають у лікарні. Стан одного захисника – важкий, інших – задовільний.

16 липня. Російські окупаційні війська 1 раз порушили режим тиші на Донбасі.

  • Зокрема на Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотного літального апарату типу "Орлан-10" із перетином лінії розмежування.

17 липня. Ворог 13 разів порушив режим припинення вогню, обстрілявши позиції наших захисників поблизу Чермалика, Водяного, Широкиного, Павлополя, Старогнатівки, Пісків, Новозванівки.

В результаті ворожих обстрілів 2 військових зазнали поранень. Воїни перебуваєть у лікувальному закладі. Стан здоров'я одного пораненого – середньої тяжкості, іншого – задовільний. На обстріли противника наші захисники відкривали вогонь у відповідь.

18 липня. Російські окупаційні війська 4 рази порушили режим припинення вогню на Донбасі. Бойовики обстріляли позиції ЗСУ поблизу Авдіївки та Пісків.

Окупанти відкривали вогонь зі заборонених мінометів 120 калібру, підствольних гранатометів та здійснили дистанційне мінування території мінами ПОМ-2.

  • Окрім цього, на Луганщині зафіксували проліт ворожого БПЛА типу "Орлан-10" з перетином лінії розмежування.

Унаслідок атак противника жоден захисник України не постраждав.

19 липня. Упродовж доби російські найманці тричі порушували домовленості про режим тиші. Гатили, зокрема, поблизу Павлополя – зі станкових протитанкових гранатометів. Неподалік Авдіївки російські окупанти обстрілювали позиції ЗСУ з ручних протитанкових та підствольних гранатометів, а також великокаліберних кулеметів.

Водночас на півночі Луганщини зафіксували проліт ворожого безпілотника типу "Орлан-10" із перетином лінії розмежування. На щастя, втрат серед українських захисників немає.

20 липня. Протягом доби окупанти 14 разів порушували режим "тиші". Стріляли з гранатометів у районі Водяного, Мар'їнки, Авдіївки. Біля Зайцевого ворог двічі застосував міномети 120 калібру. У напрямку Старогнатівки окупанти обстрілювали українські позиції зі станкових протитанкових гранатометів. Стріляли і біля Пісків, Гранітного, Причепилівки.

Внаслідок ворожих обстрілів один військовий отримав вогнепальне поранення. Його оперативно шпиталізували, його стан – задовільний.

До речі "Шарік, ти балбєс": на адмінмежі з окупованим Донбасом з'явився цікавий білборд

21 липня. Цієї доби обстрілів було дещо менше, у порівнянні з минулою. Окупанти порушили "тишу" лише тричі. В Авдіївці обстріляли воїнів ЗСУ з ручних гранатометів, біля Пісків – з мінометів і протитанкових ракетних комплексів. Мінометами обстрілювали і позиції біля Мар'їнки.

Цієї доби на Донбасі постраждав 1 військовий – він підірвався на невідомому вибуховому пристрої. Після цього українського захисника доправили до лікувального закладу. Медики оцінили стан здоров'я військового як задовільний.

22 липня. Окупанти на Донбасі 3 рази порушили режим тиші.

  • Поблизу Водяного, що біля Донецька, стріляли з мінометів 82 калібру і станкових протитанкових гранатометів.
  • Неподалік селища Піски двічі гатили у бік українських позицій з гранатометів різних систем і стрілецької зброї.

На щастя, бойових втрат серед українських військових немає. Наші захисники відкривали вогонь у відповідь на зухвалі порушення бойовиків.

23 липня. Російські найманці 9 разів порушили домовленості. Вони стріляли біля Опитного, Красногорівки, Пісків, Катеринівки, Павлополя та Водяного. Ворог використовував міноменти 120-го калібру, автоматичні станкові й ручні протитанкові гранатомети, стрілецьку зброю тощо.

Крім того, на Луганщині лінію розмежування перетнув ворожий безпілотник типу "Орлан-10".

Бойовики обстріляли житловий сектор Мар'їнки. Через це осколкові поранення зазнав місцевий мешканець. Його відвезли у лікарню. Відомо, що постраждалий у задовільному стані. Крім того, ворог стріляв по будинках Опитного.

24 липня. Окупанти 9 разів гатили по позиціях наших захисників, застосувавши протитанкові ракетні комплекси, міномети, гранатомети та великокаліберні кулемети. Під осбтріли потрапили: Новоолександрівка, Золоте-4, Водяне, Південне, Широкине, Авдіївка, Новотошкінвське, Нью-Йорк.

На обстріли бойовиків наші захисники відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат за минулу та поточну добу внаслідок ворожого вогню серед українських захисників немає.

25 липня. Упродовж доби окупанти 11 разів порушили режим тиші на Донбасі. Український воїн отримав осколкові поранення. Ще один захисник постраждав внаслідок бойового травмування. Обох героїв госпіталізували. Їхній стан оцінюють як середньої тяжкості.

Де було гаряче

  • Поблизу Новозванівки російські найманці відкривали вогонь з озброєння БМП-1, автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.
  • Неподалік від Кримського окупанти обстріляли позиції ЗСУ з автоматичних станкових гранатометів.
  • У районі Нью-Йорка бойовики гатили з мінометів 120-го та 82-го калібру, а також станкових протитанкових гранатометів.
  • Поблизу Причепилівки окупанти стріляли з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.
  • Неподалік Південного російські найманці стріляли зі станкових протитанкових гранатометів.
  • Також на Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотного літального апарату типу "Орлан-10" із перетином лінії розмежування.

26 липня. Проросійські бойовики 15 разів порушили домовленості. Вони обстрілювали позиції ЗСУ з гранатометів різних систем, мінометів 120-го та 82-го калібрів, протитанкових ракетних комплексів, великокаліберних кулеметів тощо.

Де стріляли бойовики:

  • біля Водяного,
  • Авдіївки,
  • Причепилівки,
  • Галицинівки,
  • Опитного,
  • Старогнатівки,
  • Південного,
  • Кам'янки,
  • Широкиного.

Крім того, російські найманці двічі запускали свої безпілотники типу "Орлан-10" через лінію розмежування.

Внаслідок цинічних ворожих дій 7 наших захисників постраждали: 4 бійців зазнали осколкових поранень, а 3 – бойових травмувань. Усіх військових відвезли у лікарні. Відомо, що один воїн перебуває у важкому стані, а інший – середньої важкості. Решта постраждалих у задовільному стані.

27 липня. Ворог на Донбасі 4 рази порушив режим припинення вогню. З мінометів, протитанкових гранатометів і стрілецької зброї окупанти гатили по Золотому-4, Водяному, Катеринівці та Кам'янці.

На щастя, бойових втрат серед українських захисників немає. Про дії проросійских бойовиків українська сторона проінформувала представників ОБСЄ.

Варто послухати Розвідка оприлюднила запис розмови бойовиків під час масштабного обстрілу позицій ЗСУ

28 липня. За добу бойовики 13 разів проігнорували домовленості про припинення вогню. Ворог гатив з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї. Порушення зафіксували поблизу Зайцевого, Водяного, Пісків, Новотошківського, Широкиного, Південного, Авдіївки, Кам'янки. На межі Луганської та Донецької областей наші сили зафіксували безпілотник противника. Також бойовики дистанційно мінували територію неподалік Південного. Наші воїни дали гідну відсіч окупантам.

29 липня. Штаб ООС зафіксував 9 порушень режиму тиші, до яких вдалися бойовики. Біля Широкиного, Водяного і Шумів вони застосували міномети, поблизу Авдіївки – гранатомети. Золоте-4 і Новотошківське ворог обстріляв з кулеметів. Поблизу Зайцевого окупанти здійснили дистанційне мінування забороненими мінами ПОМ-2.

На щастя, ніхто з українських військових не постраждав.

30 липня. Російські найманці 4 рази порушили домовленості про "тишу". Вони стріляли з гранатометів і стрілецької зброї біля Водяного, у Новоселівці Другій – з автоматичних станкових гранатометів. Крім того, на Луганщині бойовики запустили свій дрон типу "Орлан-10" через лінію розмежування. Бойових втрат та поранень серед наших військових не було.

31 липня. У ЗСУ нарахували 7 порушень режиму тиші, до яких вдалися окупанти. Біля Водяного вони 4 рази стріляли з мінометів, кулеметів і стрілецької зброї. Поблизу Шумів і Новолуганського російські найманці використали гранатомети.

Внаслідок ворожих атак один український військовий зазнав поранень. Його оперативно шпиталізували, стан здоров'я бійця середньої важкості.

Ситуація на Донбасі у червні

1 червня. Війська окупанта 5 разів обстріляли українські позиції. Вогонь відкривали у сторону Новгородського, Катеринівки та Пісків. Бойовики гатили з мінометів 82-го калібру, великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем і стрілецької зброї.

На щастя, бойових втрат серед військових ЗСУ не було. Українські бійці відкривали вогонь у відповідь.

2 червня. Упродовж доби порушень режиму тиші не зафіксували. Українські воїни контролюють ситуацію у районі проведення ООС.

3 червня. Проросійські бойовики на Донбасі продовжили дотримуватися режиму тиші. Як повідомили у штабі ООС, жодного ворожого постріла не зафіксували.

4 червня. Затишшя на Донбасі тривало не довго і окупанти знов почали обстрілювати позиції наших захисників. За добу проросійські бойовики двічі порушили режим припинення вогню. Вони відкривали вогонь з мінометів біля Пісків та Новгородського.

5 червня. Протягом доби порушень перемир'я не було. Українські захисники контролюють ситуацію на передовій.

6 червня. Війська окупанта 7 разів порушили режим припинення вогню. Бойовики відкривали вогонь у сторону Пісків, Гнутового, Новотошківського, Широкиного та Луганського. Гатили зі заборонених мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру, великокаліберних кулеметів, а також гранатометів різних систем і стрілецької зброї.

На щастя, бойових втрат у лавах ЗСУ не було.

7 червня. Російські окупаційні війська 2 рази порушили режим тиші на Донбасі. Бойовики обстріляли позиції бійців ЗСУ неподалік Лебединського та Луганського.

Окупанти відкривали вогонь зі заборонених мінометів калібру 82 міліметри, станкових протитанкових, автоматичних станкових, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Унаслідок ворожих атак жоден захисник України не постраждав. На обстріли противника наші воїни давали адекватну відповідь.

8 червня. Окупанти на Донбасі 6 разів порушували режим припинення вогню. Неспокійно було поблизу Новгородського, Новотошківського, Авдіївки та Світлодарська. Ворог використовував гранатомети та кулемети.

На щастя, втрат серед наших захисників немає. Про всі факти порушень українська сторона СЦКК оперативно повідомила СММ ОБСЄ.

9 червня. На передовій зафіксували 3 порушення режиму припинення вогню. У районі Новотошківського окупанти вели вогонь по наших позиціях зі стрілецької зброї. Біля Водяного ворог гатив з ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї.

Біля Раївки військові ООС зафіксували політ ворожого безпілотника "Орлан-10" із перетином лінії розмежування. Апарат вчасно знешкодили.

Бойових втрат серед українських захисників немає.

10 червня. Упродовж доби окупанти 12 разів порушили режим тиші. Український захисник отримав вогнепальне поранення. Стан постраждалого оцінюють як середньої тяжкості.

Де було гаряче

  • Поблизу Шумів окупанти гатили із мінометів 82-го калібру.
  • Неподалік від Новгородського бойовики обстріляли позиції ЗСУ зі станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.
  • У районі Причепилівки окупанти відкривали вогонь з ручних протитанкових і автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
  • Біля Водяного (на Приазов'ї) російські бойовики гатили зі станкових протитанкових, ручних протитанкових, підствольних гранатометів і стрілецької зброї.
  • Поблизу Водяного (Донецька область) окупанти відкривали вогонь зі станкових протитанкових гранатометів.
  • У районі Старогнатівки бойовики стріляли з підствольних гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.
  • Поблизу Луганського окупанти обстріляли позиції ЗСУ зі станкових протитанкових, ручних протитанкових, автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.
  • Неподалік Пісків бойовики гатили зі стрілецької зброї.
  • Поблизу Водяного ворог відкрив вогонь з мінометів 82-го калібру.
  • У районі Опитного окупанти стріляли з ручних протитанкових гранатометів.

11 червня. Проросійські бойовики 9 разів порушили режим тиші. Вони стріляли біля Новгородського, Опитного, Південного, Старогнатівки та Водяного. Окупанти використовували міномети, ручні протинанкові гранатомети, великокаліберні кулемети тощо.

Внаслідок ворожих дій біля Водяного український військовий отримав осколкове поранення. На жаль, боєць не вижив.

Важливо Окупанти не пропускають українців: рух у більшості пунктах пропуску заблокований

12 червня. Найманці Росії, як і минулої доби, завдали 9 обстрілів. Поблизу Водяного на Приазов'ї окупант тричі відкривав вогонь гранатометів різного типу, а також великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. У районі Пісків російсько-окупаційні війська вели вогонь з великокаліберних кулеметів. До того ж гатили по Новотошківському, Авдіївці, Луганському, Причепилівці.

Ніхто з українських військових протягом доби не постраждав.

13 червня. Упродовж доби окупанти 2 рази порушили режим тиші. Поблизу Новотошківського бойовики двічі гатили зі станкових протитанкових, ручних протитанкових, підствольних гранатометів і стрілецької зброї. На щастя, поранених чи загиблих серед українських воїнів не було.

14 червня. Війська окупанта 8 разів порушували режим припинення вогню. Вогонь відкривали з підствольних, станкових протитанкових, автоматичних станкових, ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. На півночі Луганщини зафіксували проліт ворожого безпілотника типу "Орлан-3М" із перетином лінії розмежування.

Бойових втрат внаслідок ворожих обстрілів серед українських воїнів немає. Однак у результаті підриву на невідомому вибуховому пристрої осколкові поранення отримали 2 бійців, їх госпіталізували. Стан здоров'я одного військового – задовільний, іншого – середньої тяжкості.

15 червня. Упродовж доби російські бойовики 6 разів порушували режим тиші. Українські захисники відкрили вогонь у відповідь.

Цікава думка Путін – не самогубець, – російський журналіст про можливий наступ Кремля на Україну

Де було найгарячіше:

  • Поблизу Новгородського окупанти гатили зі станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.
  • У районі Південного бойовики застосовувли протитанковий ракетний комплекс.
  • Неподалік від Невельського окупанти обстріляли позиції ЗСУ з автоматичних станкових гранатометів і стрілецької зброї.
  • Гаряче було також поблизу Новотошківського. Там бойовики гатили з автоматичних станкових гранатометів і стрілецької зброї.
  • Біля Пісків окупанти обстріляли позиції українських захисників зі стрілецької зброї.

16 червня. Найманці Росії порушили "тишу" 9 разів. Біля Авдіївки окупанти двічі обстрілювали позиції ЗСУ з гранатометів, неподалік Зайцевого, Талаківки та Новоселівки відкрили вогонь з мінометів. Поблизу Новгородського обстрілювали українських захисників із БМП-1 і ручних протитанкових гранатометів.

Біля Луганського російські найманці вели прицільний вогонь з різного типу гранатометів і великокаліберних кулеметів. У результаті цього обстрілу один військовий отримав осколкове поранення. Захисника оперативно шпиталізувалию Стан його здоров'я – задовільний.

17 червня. Війська окупанта 9 разів порушили режим припинення вогню. Стріляли з мінометів 120-го калібру, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, артилерійських установок 122-го калібру та стрілецької зброї.

У результаті ворожих обстрілів один український військовий отримав кульове поранення. Захиснику оперативно надали першу медичну допомогу та евакуювали до лікувального закладу. Стан його здоров'я – середньої тяжкості.

18 червня. Проросійські бойовики 3 рази обстріляли наші позиції. Сталося це неподалік Золотого, Новоселівки, Луганського. Ворог традиційно гатив з ручних протитанкових гранатометів, мінометів та великокаліберних кулеметів.

Бойових втрат серед особового складу Об'єднаних сил внаслідок ворожих обстрілів немає.

19 червня. Окупанти на Донбасі активізувалися. Протягом доби спостерігачі зафіксували 7 порушень режиму припинення вогню. Ворог гатив поблизу Луганського, Авдіївки, Новотошківського та Водяного.

Також проросійські бойовики з великокаліберних кулеметів обстріляли населений пункт Авдіївка. Внаслідок ворожого обстрілу кульове поранення отримав місцевий мешканець 1989-го року народження. Українські військовослужбовці надали постраждалому необхідну медичну допомогу та доправили до лікувального закладу.

Бойових втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає. На обстріли російсько-окупаційних військ воїни Збройних сил України відкривали вогонь у відповідь.

20 червня. Окупанти 5 разів зривали режим тиші. Біля Старогнатівки бойовики гатили у бік позицій українських військових зі стрілецької зброї. Неподалік Травневого та Причепилівки – з гранатометів. Біля Новозванівки окупанти стріляли з мінометів 120 калібру.

На обстріли противника сили ООС дали відповідь. На щастя, втрат серед наших захисників немає.

Крім того, на Луганщині помітили ворожий безпілотник, що перетнув лінію розмежування. Літальний апарат знешкодили військові ЗСУ.

21 червня. Ворог 14 разів порушували режим припинення вогню. Стріляли з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї. Крім того окупанти здійснювали дистанційне мінування забороненими мінами ПОМ-2.

Неспокійно було біля Красногорівки, Гнутового, Луганського, Пісків, Водяного, Майорська, Золотого-4 та Залізного. На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат внаслідок ворожого вогню немає.

Актуально Готовність захищати Батьківщину – риса всіх поколінь українців, – Хомчак

22 червня. Війська окупанта 9 разів порушили режиму припинення вогню. Стріляли з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, мінометів 120-го калібру. Крім того, українські військові зафіксували прольоти ворожих безпілотних літальних апаратів типу "Орлан-10" і "Орлан-3М" із перетином лінії розмежування.

На щастя, бойових втрат серед бійців ЗСУ немає.

23 червня. Російські окупанти 22 рази порушили режим припинення вогню. Вони гатили з мінометів 82 та 120 калібру, артилерійські системм 122 калібру, а також ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї.

Зокрема біля біля Новоселівки, Майорська, Південного, Мар'їнки, Красногорівки, Старогнатівки, Новгородського, Авдіївки, Луганського, Водяного, Новоолександрівки, Новотошківського, Золотого-4, Широкиного.

Ба більше, у районі Авдіївки ворог здійснив провокацію – з використанням безпілотника Mavic, який намагався пролетіти над позиціями українських підрозділів. Та українські військові припинили провокацію розрахунками чергових вогневих засобів.

Також біля Пісків зафіксували проліт ворожого безпілотного літального апарату типу "Орлан-10", який перетнув лінію розмежування. Безпілотник противника вчасно подавили засобами радіоелектронної боротьби.

24 червня. Найманці Росії порушили тишу 14 разів. Гатили з мінометів 82-го та 120-го калібрів, із 100-міліметрової протитанкової гармати МТ-12 "Рапіра", гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Крім того, війська окупанта здійснили дистанційне мінування Майорська мінами ПОМ-2.

У результаті ворожого вогню 1 військовий отримав проникаючі осколкові поранення. Воїна доставили до лікарні, він у стані середньої тяжкості.

25 червня. Окупанти на Донбасі 12 разів зривали режим тиші. Неспокійно було біля: Водяного, що на Приазов'ї, Золотого-4, Авдіївки, Гранітного, Пісків, Майорська, Катеринівки.

У районі населених пунктів Катеринівка та Авдіївка спостерігачі зафіксували прольоти ворожих безпілотних літальних апаратів типу "Орлан-10" з перетином лінії розмежування.

26 червня. Окупанти 15 разів проігнорували домовленість про припинення бойових дій. Вони відкривали вогонь біля Пісків, Гнутового, Талаківки, Красногорівки, Новомихайлівки, Старогнатівки, Новгородського, Широкиного. Біля Красногорівки ворог запустив безпілотник, якого подавили наші сили. Поблизу Золотого-4 бойовики здійснили дистанційне мінування.

Обстріл поблизу Пісків став смертельним для українського військового. Від ворожої кулі загинув Андрій Гонар.

27 червня. Ворог 4 рази порушив режим тиші на Донбасі, обстілявши Шуми, Старогнатівку та Водяне. Окупанти відкривали вогонь з мінометів, автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї.

Внаслідок ворожого обстрілу 1 український захисник отримав осколкове поранення. Після надання першої медичної допомоги воїна транспортували до лікарні. Стан пораненого – задовільний.

Також на Луганщини проросійські бойовики запускали свій безпілотник типу Орлан-10 з перетином лінії розмежування.

Зверніть увагу Денісова назвала, скільки українців утримують у концтаборах і катівнях Росії

28 червня. Війська окупанта 2 рази порушили тишу. Біля Водяного, що на Приазов'ї, ворог відкривав вогонь з автоматичних станкових і підствольних гранатометів, а також стрілецької зброї. У сторону Новотошківського бойовики застосували стрілецьку зброю.

Внаслідок ворожого вогню 1 український боєць отримав кульове поранення. Воїну надали домедичну допомогу та евакуювали до лікувального закладу. Стан здоров'я пораненого – важкий.

29 червня. Упродовж доби окупанти 4 рази обстрілювали позиції ЗСУ. Поблизу Невельського та Красногорівки бойовики гатили з мінометів 120-го калібру. Окрім того, поблизу Луганського вороги гатили зі станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Також на Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотного літального апарату типу "Орлан-10" із перетином лінії розмежування.

30 червня. Бойовики 10 разів порушили режим припинення вогню. Гатили біля Золотого-4, Новоселівки, Новгородського, Красногорівки, Південного, Водяного, Оріхового.

Окупанти обстрілювали позиції українських військових з допомогою ручних протитанкових гранатометів, станкових протитанкових гранатометів, озброєння БМП-1, мінометів 82 калібру, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Також на Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотника типу "Орлан-10". Він перетнув лінію розмежування. Безплотник противника вчасно подавили засобами радіоелектронної боротьби.

На щастя, серед українських військових бойових втрат немає.

Ситуація на Донбасі у травні

1 травня. Проросійські бойовики перед Великоднем 12 разів порушили режим тиші.

Біля Шумів противник відкривав вогонь із заборонених мінськими домовленостями мінометів. Неподалік Південного – тричі стріляв з мінометів, кулеметів, гранатометів та стрілецької зброї. Поблизу Пісків від окупантів зафіксували 2 порушення.

Крім того, біля Майорська ворожий безпілотник перетнув лінії розмежування, а в районі Водяного зі ще одного безпілотника скинули осколкові гранати ВОГ-17 на позиції українських військових. У результаті один військовослужбовець ООС отримав поранення.

2 травня. Упродовж доби російські найманці обстріляли позиції ЗСУ 1 раз. Поблизу Катеринівки окупанти гатили з великокаліберних кулеметів. На щастя, загиблих чи поранених серед українських воїнів не було.

3 травня. На Донбасі протягом доби проросійські бойовики 9 разів порушили режим припинення вогню. Вони стріляли із заборонених мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру, гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Зокрема, порушення зафіксували біля Водяного, Талаківки, Широкиного, Лебединського, Пісків, Кримського, Луганського. Українські захисники відкрили вогонь у відповідь.

4 травня. Російські найманці 6 разів порушили режим припинення вогню. Бойовики гатили зі заборонених мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру, великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем. Вогонь відкривали у сторону Водяного, Красногорівки, Авдіївки та Луганського.

Крім того, українські військові помітили ворожий безпілотник типу "Орлан-10" з перетином лінії розмежування. Бойових втрат серед наших захисників не було.

5 травня. Окупанти вдавалися до порушень 19 разів. Стріляли із артилерійських установок біля Водяного, Південного, поблизу Новозванівки – з протитанкових ракетних комплексів та станкових протитанкових гранатометів. У районі Майорська застосували міномети, а біля Причепилівки – великокаліберні кулемети.

Внаслідок обстрілів постраждали 2 українських військових: їх оперативно евакуювали до лікарень.

6 травня. Проросійські бойовики аж 16 разів порушили режим тиші. Біля Луганського ворог 2 рази відкривав вогонь із заборонених мінськими домовленостями мінометів, великокаліберних кулеметів, автоматичних станкових та станкових протитанкових гранатометів. Поблизу Новгородського окупанти двічі здійснили обстріли із мінометів, ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів, а біля Південного – ще й зі станкових протитанкових гранатометів. Крім того, тут бойовики дистанційно мінували позиції ООС.

Неподалік населеного пункту Пищевик ворог використав великокаліберні кулемети, а поблизу Шумів – стрілецьку зброю. В районі Талаківки по українських позиціях з безпілотників скинули 2 постріли ВОГ-17. У передмісті Новотошківського російські найманці 2 рази відкривали вогонь з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Поблизу Зайцевого ворог стріляв з великокаліберних кулеметів, а неподалік Новотроїцького – з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї. У передмісті Пісків російські загарбники тричі відкривали вогонь.

На жаль, двоє українських захисників загинули, ще один отримав поранення.

7 травня. Проросійські бойовики за добу 11 разів порушили "тишу".

Де було гаряче

  • Біля Пісків російські найманці тричі відкривали вогонь із мінометів 120 та 82 калібрів, ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.
  • Неподалік Шумів – з артилерійських установок 122 калібру, мінометів 120 калібру, автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї.
  • Поблизу Новоградського – з мінометів 120 калібру.
  • Верхньоторецьке, Невельське, Авдіївка – з великокаліберних кулеметів, ручних протитанкових гранатометів.
  • Новотошківське, Водяне – з автоматичних станкових та ручних протитанкових гранатометів, підствольних гранатометів.

Крім того, неподалік Південного окупанти здійснили дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2. На щастя, ніхто з українських бійців не постраждав.

8 травня. У День пам'яті та примирення російські окупаційні війська 9 разів порушили режим тиші на Донбасі. Бойовики обстріляли позиції бійців ЗСУ неподалік Південного, Авдіївки, Опитного, Новгородського, Золотого-4 та Мар'їнки.

Окупанти відкривали вогонь зі заборонених мінометів калібру 120 і 82 міліметри, артилерійських установок 122 калібру, великокаліберних кулеметів та гранатометів різних систем.

Унаслідок ворожих атак жоден захисник України не постраждав. На обстріли противника наші воїни давали адекватну відповідь.

9 травня. Ситуація на Донбасі стала трохи спокійнішою – протягом 9 травня спостерігачі зафіксували лише 1 порушення режиму припинення вогню. Сталося це поблизу Авдіївки. На щастя, бойових втрат серед наших захисників немає.

Натомість ворог продовжує глушити безпілотники СММ ОБСЄ. Подекуди міжнародні спостерігачі навіть не могли підняти апарати у повітря.

10 травня. Російські окупаційні війська 7 разів порушили режим тиші на Донбасі. Бойовики обстріляли позиції бійців ЗСУ неподалік Троїцького, Опитного, Старогнатівки, Авдіївки, Південного та Водяного.

Окупанти відкривали вогонь зі заборонених мінометів калібру 120 і 82 міліметри, великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем і стрілецької зброї.

Унаслідок ворожих атак жоден захисник України не постраждав.

11 травня. Бойовики знов відновии обстріли по позиціях наших захисників на Донбасі. Міжнародні спостерігачі зафіксували 8 порушень режиму припинення вогню. Неспокійно було біля: Новгородського, Калинове-Бурщуватого, Новоселівки, Водяного, Лебединського, Південного.

Окрім цього, окупанти здійснили дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2. На щастя, бойових втрат серед військовослужбовців Збройних сил України немає. На обстріли противника наші військові відкривали вогонь у відповідь.

Цікаво ЄС переконаний, що Росія намагається поглинути український Донбас, – Bloomberg

12 травня. Російські найманці 8 разів порушили режим тиші. Вони стріляли біля Новгородського, Катеринівки, Гнутового, Водяного, Авдіївки та Верхньоторецького. Крім того, внаслідок ворожих обстрілів неподалік Мирного пошкоджень зазнав автомобіль групи розмінування. На щастя, ніхто з наших бійців не постраждав. На обстріли окупантів військові ООС відкривали вогонь у відповідь.

13 травня. Бойовики порушили режим перемир'я аж 19 разів. Ворог відкривав вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібру, великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем, танків, артилерійських установок 122-го калібру та стрілецької зброї.

Внаслідок атак російських найманців український захисник отримав кульове поранення, яке виявилося несумісним із життям.

На обстріли окупанта українські бійці відкривали вогонь у відповідь. Про дії збройних формувань Росії вже повідомили представників ОБСЄ.

14 травня. Російські бойовики 11 разів порушували режим тиші. На щастя, поранених чи загиблих серед українських захисників не було.

Поблизу села Гнутове окупанти гатили з артилерійських установок 120-го калібру. У районі Мар'їнки бойовики стріляли з протитанкових гармат. Неподалік Водяного та Новгородського вороги відкривали вогонь з мінометів 120-го калібру, а поблизу села Широкино – ще й з мінометів 82-го калібру.

У районі Світлодарська російські бойовики обстрілювали позиції ЗСУ з великокаліберних кулеметів та автоматичних станкових гранатометів, а поблизу Катеринівки – ще й з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

Окрім того, поблизу Новотошківського вороги гатили із великокаліберних кулеметів, підствольних гранатометів та стрілецької зброї.

Неподалік Старогнатівки бойовики відкривали вогонь зі стрілецької зброї.

15 травня. Окупанти аж 16 разів порушували режим тиші. Неподалік Водяного ворог тричі відкривав вогонь із заборонених мінськими домовленостями мінометів, великокаліберних кулеметів та гранатометів. Поблизу Пісків окупанти теж 3 рази зривали тишу.. У районі Новгородського бойовики двічі використали міномети.

Біля Широкиного та Невельського противник гатив з мінометів. У передмісті Старогнатівки російські найманці двічі відкривали вогонь з озброєння бойових машин піхоти, стрілецької зброї, ручних протитанкових та підствольних гранатометів. Поблизу Опитного стріляли з великокаліберних кулеметів та ручних протитанкових гранатометів, а біля селища Гладосове – ще й зі станкових протитанкових гранатометів. Біля Мар'їнки теж зафіксували 2 порушення перемир'я.

Один український військовослужбовець отримав поранення. Йому надали допомогу та відправили до госпіталю. Стан здоров’я бійця – задовільний.

Зверніть увагу Бойовики обстріляли Катеринівку з реактивних вогнеметів, які використовували у Чечні

16 травня. Бойовики 15 разів порушували режим припинення вогню. Біля Новоселівки відкривали вогонь із мінометів 82 калібру, а у передмісті Водяного – двічі відкривали вогонь з мінометів цього ж калібру та гранатометів різних систем. Біля Катеринівки окупанти обстріляли позиції українських захисників з реактивних піхотних вогнеметів, ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

Стріляли і поблизу Новотошківського, Луганського, Пісків, Троїцького. В районі Старогнатівки противник двічі вів вогонь з автоматичних станкових гранатометів, а біля Причепилівки – ще й великокаліберних кулеметів.

На щастя, жоден український воїн цієї доби не загинув на фронті.

17 травня. Окупанти на Донбасі надалі ігнорують режим припинення вогню та обстрілюють позиції підрозділів Об'єднаних сил. Протягом минулої доби зафіксували 9 порушень режиму припинення вогню. Гаряче було поблизу: Новолуганського, Пісків, Зайцевого, Опитного, Новотошківського, Причепилівки та Авдіївки.

Крім того, ворог обстріляв позиції ЗСУ з житлових кварталів Донецька. Традиційно, обстріли з боку окупантів супроводжувалися інтенсивними інформаційними "вкидами".

Внаслідок ворожого снайперського вогню один український військовослужбовець отримав поранення. Воїна оперативно доправлено до лікувального закладу, де йому надається необхідна медична допомога. Наразі стан здоров'я захисника задовільний. На обстріли противника наші військові відкривали вогонь у відповідь.

18 травня. Упродовж доби окупанти 6 разів порушили режим тиші на Донбасі. На щастя, бойових втрат серед українських воїнів немає.

Біля Пісків окупанти гатили з підствольних гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Поблизу Світлодарська та Зайцева російські бойовики обстріляли позиції ЗСУ з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

Поблизу Красногорівки вороги стріляли з автоматичних станкових та станкових протитанкових гранатометів. У районі Авдіївки окупанти гатили з підствольних гранатометів.

19 травня. Російські найманці 1 раз порушили перемир'я. Біля Талаківки бойовики відкрили вогонь із підствольних гранатометів. На щастя, втрат серед українських військових немає. Про порушення окупанта українська сторона повідомила представників ОБСЄ.

Важливо Зеленський відзначив нагородами 20 військових, 8 – посмертно: список

20 травня. Бойовики 10 разів відкривали вогонь у сторону українських позицій. Російські найманці гатили з мінометів 82-го калібру, з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. На щастя, втрат серед українських захисників немає. Про всі порушення окупанта Україна повідомила представників ОБСЄ.

21 травня. Проросійські бойовики 8 разів порушили "тишу" на Донбасі. Вони стріляли біля Катеринівки, Водяного, Новоселівки, Пісків, Луганського та Гнутового. Внаслідок ворожих дій двоє наших захисників отримали поранення, а один боєць – бойове травмування. Воїнам оперативно надали першу допомогу та відвезли у госпіталь. Наразі вони перебувають у задовільному стані.

22 травня. Окупанти на Донбасі збільшили кількість обстрілів до 12. Неспокійно було біля Пісків, Південного, Водяного, Причепилівки, Золотого-4, Мар'їнки.

Внаслідок ворожого вогню один український військовослужбовець отримав поранення. Військового вже прооперували в обласній клінічній лікарні імені Мечникова у Дніпрі. За останніми даними, стан здоров'я бійця – важкий. На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

23 травня. Цієї доби окупанти вдвічі зменшили кількість обстрілів у порівнянні із минулою – порушували "тишу" 6 разів. Стріляли з мінометів біля Авдіївки, кулеметів і гранатометів поблизу Гранітного. У районі Старогнатівки застосували стрілецьку зброю і гранатомети різних систем.

Черещ обстріли один український військовий отримав осколкове поранення. Його оперативно доправили до лікарні. Його стан здоров'я задовільний. У відповідь на атаки бойовиків ЗСУ відкривали вогонь.

24 травня. Окупанти 8 разів зривали перемир'я. Біля Авдіївки та Невельсткого вони відкривали вогонь з мінометів, а неподалік Водяного – з гранатометів. Такі ж порушення зафіксували біля Павлопілля та Південного. У районі Пісків гатили зі стрілецької зброї.

Неподалік Шумів бойовики застосували протитанковий ракетний комплекс проти мирних жителів. Одна з ракет влучила у гараж, друга – в житловий будинок біля Північного. Маркування на залишках ракет вказує, що ці боєприпаси російського виробництва.

Втрат серед наших захисників немає, на обстріли противника військові ООС відкривали вогонь у відповідь.

25 травня. Проросійські бойовики й надалі ігнорують режим припинення вогню та обстрілюють позиції наших захисників. За добу зафіксували 8 обстрілів неподалік: Новомихайлівки, Новгородського, Водяного, Світлодарська, Золотого-4 та Березового. На обстріли російсько-окупаційних військ наші захисники відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат серед українських захисників немає.

Актуально Ворожий снайпер поранив нашого захисника на Донбасі

26 травня. Російські найманці 9 разів порушили домовленості про режим тиші. Вони стріляли з озброєння бойових машин піхоти, мінометів, гранатометів, великокаліберних мінометів, ручних протитанкових та підствольних гранатометів, а також стрілецької зброї. На щастя, ніхто з наших захисників не постраждав. На ворожі обстріли українські військові відкривали вогонь у відповідь.

Де стріляли окупанти:

  • Біля Кримського;
  • Пісків;
  • Причепилівки;
  • Красногорівки;
  • Павлополя;
  • Водяного;
  • Південного.

27 травня. За добу проросійські бойовики порушували режим тиші 9 разів. Внаслідок обстрілу український захисник отримав поранення, несумісне з життям. Окупанти відкривали вогонь у напрямку Пісків, Причепилівки, Опитного, Мар'їнки, Новотошківського. Українські захисники дали противнику відсіч.

28 травня. Бойовики 12 разів обстріляли українські позиції. Вогонь відкривали з мінометів 82-го калібру, гранатометів різних систем, протитанкових ракетних комплексів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Ворог також скинув 2 постріли ВОГ-17 з безпілотника.

У результаті атак окупанта український боєць отримав кульове поранення. Його евакуювали до лікарні, стан війського – задовільний.

29 травня. Протягом цієї доби окупанти 6 разів зривали режим тиші. Стріляли біля Новозванівки, Майорська, Новгородського і Причепилівки. Ворог застосував міномети і протитанкові ракетні комплекси.

До того ж бойовики вдалися до обстрілу цивільної інфраструктури селища Шуми. На щастя, з мирного населення чи військових ніхто не постраждав.

Протягом доби бойових втрат серед військових ЗСУ не було.

30 травня. Бойовики 4 рази порушували режим перемир'я. Біля Майорська окупанти відкривали вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 82 калібру, ручних та станкових протитанкових гранатометів, а також зі стрілецької зброї. Крім того, російські найманці там само дистанційно мінували укранські позиції.

У районі Золотого-4 окупанти вели вогонь з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї. На щастя, бойових втрат серед наших захисників немає.

Цікаво Не надала Україні військової допомоги, – Зеленський розкритикував Німеччину

31 травня. Цієї доби окупанти вчинили 10 порушень режиму "тиші". 8 із них – це обстріли, 1 – дистанційне мінування з ручних гранатометів і 1 проліт ворожого безпілотника над позиціями ЗСУ.

З гранатометів і мінометів окупанти стріляли біля Водяного, поблизу Шумів – з мінометів, у районі Авдіївки застосували станкові гранатомети, а біля Золотого-4 здійснили обстріл зі стрілецької зброї. Біля Зайцевого окупанти розкидали міни ПОМ-2, чим зробили дистанційне мінування.

Біля Санжарівки окупант запустив свій безпілотник російського виробництва "Орлан-10", його одразу ж приглушили українські військові.

Бойових втрат протягом цієї доби не було.

Ситуація на Донбасі у квітні

1 квітня. Російські найманці вели провокаційні обстріли українських військових, щоб звинуватити у порушенні режиму припиненні вогню. Всього за добу вони завдали 13 обстрілів.

Стріляли окупанти біля Старогнатівки, Авдіївки, використовуючи гранатомети. Біля Водяного, російські найманці застосували у напрямку позицій українських захисників протитанковий ракетний комплекс.

Внаслідок ворожих дій два військовослужбовці ООС отримали поранення. Захисників оперативно доправили до лікарень. Стан поранених – задовільний.

2 квітня. Ворог на Донбасі значно активізувався. Лише за минулу добу зафіксували 21 порушення режиму припинення вогню з боку проросійських бойовиків. Окупанти обстрілювали не лише позиції ЗСУ, але й гатили по цивільній інфраструктурі міста Красногорівка.

Внаслідок ворожих обстрілів, двоє українських воїнів отримали поранення. Їм оперативно надано необхідну медичну допомогу. Крім того, поранення отримала і цивільна особа. Сталося це під час обстрілу противником цивільної інфраструктури.

3 квітня. Російські найманці 10 разів порушили домовленості щодо режиму тиші. Вони стріляли біля Пісків, Авдіївки, Гнутового, Широкиного, Водяного та Шумів. Окупанти відкривали вогонь із великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Поблизу Шумів один наш захисник підірвався на міні. На жаль, військовий не вижив.

4 квітня. Окупанти обстріляли позиції ЗСУ 1 раз. Поблизу Південного бойовики гатили з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї. На щастя, поранених чи загиблих серед українських військових нема.

5 квітня. Російські окупаційні війська 7 разів порушили режим тиші на Донбасі. Бойовики обстріляли позиції Об'єднаних сил поблизку Авдіївки, Лебединського, Водяного, Золотого-4 і Новоолександрівки.

Противник вів вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Унаслідок ворожих атак двоє захисників України отримали кульові поранення, несумісні з життям.

На обстріли окупантів бійці ЗСУ відкривали вогонь у відповідь.

6 квітня. Російські найманці за добу аж 14 разів порушили режим припинення вогню.

Неподалік Невельського окупанти стріляли з мінометів, великокаліберних кулеметів та станкових протитанкових гранатометів. Біля Пісків та Опитного вкотре відкривали вогонь із заборонених мінськими домовленостями мінометів. Також використовували кулемети, стрілецьку зброю та гранатомети.

Крім того, ворог стріляв у районі Авдіївки, Новоселівки Другої, Кам'янки та Гнутового. Порушення зафіксували також біля Новгородського, Золотого-4 та Шумів. Поблизу Новотошківського окупанти застосовували стрілецьку зброю. Внаслідок цього загинув український воїн. Крім цього, ще один військовослужбовець підірвався на вибухівці.

На зухвалі обстріли бойовиків бійці ООС відкривали вогонь у відповідь.

Зверніть увагу Відведення військ: техніка 41 армії Росії залишиться біля кордону України

7 квітня. Проросійські бойовики 7 разів порушили режим тиші. Вони стріляли біля Пісків, Опитного, Гнутового, Широкиного, Талаківки та Водяного. Окупанти використовували гранатомети різних систем та стрілецьку зброю.

Внаслідок ворожих дій один український військовий отримав осколкове поранення. Йому оперативно надали першу допомогу та відправили у лікувальний заклад.

8 квітня. Російські найманці 15 разів порушили режим тиші. Бойовики здійснили 11 обстрілів по позиціях українських захисників, 2 обстріли цивільної інфраструктури, влаштували дистанційне мінування та обладнали фортифікаційні споруди.

Біля Луганського внаслідок ворожого вогню загинув військовий зі складу Об’єднаних сил, він отримав поранення, несумісні з життям. На обстріли окупаційних військ українські воїни відкривали вогонь у відповідь.

9 квітня. Бойовики 7 разів порушили перемир'я на Донбасі, здійснивши 6 обстрілів та 1 дистанційне мінування мінами ПОМ-2.

Окупанти гатили з мінометів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Вогонь відкривали неподалік Пісків, Водяного, Старогнатівки, Луганського, а мінування провели у напрямку Зайцевого.

Внаслідок ворожих обстрілів один військовий ЗСУ отримав осколкове поранення. Захисника оперативно госпіталізували, його стан здоров'я задовільний.

10 квітня. Проросійські окупанти 10 разів порушили режим припинення вогню, з яких 9 обстрілів по позиціях українських захисників та 1 проліт ворожого безпілотника з перетином лінії розмежування. Неспокійно було біля населеного пункту Пищевик, а також поблизу Пісків, Широкиного, Авдіївки, Кам'янки, Майорська, Золотого-3.

Внаслідок прицільного ворожого обстрілу один наш військовослужбовець загинув, ще один боєць отримав кульове поранення. Його оперативно доправили до лікарні. Наразі стан здоров'я захисника – середнього ступеня важкості.

11 квітня. Бойовики 5 разів порушили режим припинення вогню на Донбасі. Стріляли зі заборонених мінськими домовленостями мінометів 82-го калібру та гранатометів різних систем, а також зі стрілецької зброї і великокаліберних кулеметів. Вогонь відкривали у сторону Невельського, Водяного, Зайцевого та Шумів.

На щастя, українські захисники не постраждали.

12 квітня. Російські найманці 17 разів порушували режим припинення вогню на Донбасі. З них 15 – обстріли позицій українських захисників і 2 – дистанційне мінування.

Бойовики гатили зі заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 і 82 міліметрів, озброєння БМП-1, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Також противник мінував територію мінами ПОМ-2.

Окупанти атакували позиції бійців ЗСУ поблизу Південного, Шумів, Зайцевого, Новгородського, Золотого-4, Пісків і Кам'янки. Унаслідок ворожих обстрілів один захисник України отримав вогнепальне кульове поранення, не сумісне з життям.

13 квітня. Упродовж доби ворог 5 разів порушив домовленості про режим тиші. Біля Південного російсько-окупаційні війська обстрілювали позиції ЗСУ із заборонених мінськими домовленостями мінометів, біля селищ Зайцевого та Катеринівки – з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї.

У передмісті Майорська безпілотник противника перетнувши лінію розмежування, скинув гранату на позиції захисників України. 1 військовослужбовець отримав смертельне поранення.

Поблизу Первомайського російські окупанти відкривали вогонь зі станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї. Внаслідок ворожих обстрілів 3 бійців ЗСУ отримали поранення.

14 квітня. Окупанти на Донбасі 8 разів гатили по позиціях ЗСУ. Неспокійно було біля: Світлодарську, Пісків, Золотого-4, Невельського, Берегового, Майорська, Павлополя. Ворог вже традиційно застосував гранатомети, кулемети, стрілецьку зброю.

Актуально Російські війська на кордоні з Україною: останні новини щодо ймовірного наступу

Крім того, проросійські бойовики здійснили дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2. На щастя, бойових втрат серед військовослужбовців Збройних сил України немає.

15 квітня. Російські найманці за добу 7 разів відкривали вогонь у бік позицій ЗСУ. У передмісті Майорська бойовики стріляли із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 82-го калібру та великокаліберних кулеметів. Крім того, там помітили ворожий безпілотник.

Неподалік Новозванівки гатили з гранатометів, а біля Зайцевого та Пісків – зі стрілецької зброї. Поблизу Новогродського окупанти здійснили дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів.

На щастя, бойових втрат серед складу ООС немає.

16 квітня. Проросійські бойовики 15 разів порушили домовленості щодо режиму тиші. Вони стріляли з заборонених мінометів біля Новгородського, Мар'їнки, Невельського та Опитного. Крім того, гаряче було поблизу Водяного, Луганського, Новоолександрівки, Майорська, Тарамчука, Красногорівки і Пісків. Окупанти використовували стрілецьку зброю, великокаліберні кулемети, підствольні гранатомети та станкові протитанкові гранатомети.

Крім того, біля Майорська російські найманці дистанційно замінували територію. На щастя, ніхто з наших бійців не загинув.

17 квітня. Упродовж доби бойовики 17 разів порушували режим тиші. Зокрема, поблизу Майорська, Новгородського, Зайцевого, Південного, Шумів та Луганського окупанти гатили зі заборонених мінськими домовленостями мінометів 82-го та 120-го калібру, а також – гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

У передмісті Пісків, Широкиного, Авдіївки і Водяного російські найманці обстрілювали позиції ЗСУ з підствольних, автоматичних станкових та ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

На жаль, внаслідок обстрілів один з українських воїнів отримав осколкове поранення. Стан героя оцінюють як середнього ступеня важкості.

18 квітня. Російські найманці 8 разів порушили "тишу". Вони стріляли із забороненої зброї біля Водяного. Крім того, гаряче було неподалік Старогнатівки, Пісків, Катеринівки та Авдіївки.

Біля Широкиного український боєць отримав смертельне поранення. Інший – осколкове поранення. Воїну оперативно надали першу медичну допомогу та евакуювали до госпіталя.

19 квітня. Окупанти 6 разів зривали перемир'я. Біля Авдіївки бойовики відкривали вогонь з мінометів 120 калібру, а біля Південного – ще й з протитанкових ракетних комплексів, зенітних установок, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. Неподалік Майорська російські найманці гатили з мінометів 82 калібру, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. У передмісті Пісків ворог використав великокаліберні кулемети, підствольні та станкові протитанкові гранатомети. У районі Зайцевого окупанти дистанційно мінували позиції ООС з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.

На щастя, бойових втрат серед наших захисників немає.

20 квітня. Російські окупаційні війська 9 разів порушили режим тиші на Донбасі. Бойовики обстріляли позиції бійців ЗСУ неподалік Південного, Старогнатівки, Золотого-4 та Водяного.

Окупанти відкривали вогонь зі заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 міліметрів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Унаслідок ворожих атак жоден захисник України не постраждав.

21 квітня. Війська окупанта 8 разів порушили режим тиші. Вогонь відкривали біля Пісків, Південного, Шумів, Первомайська, Новгородського, Кам'янки та Красногорівки. Бойовики гатили з мінометів 120-го та 82-го калібрів, протитанкового ракетного комплексу, великокаліберних кулеметів, бойової машини піхоти та із гранатометів різних систем.

Про всі порушення російських найманців Україна повідомила представників ОБСЄ.

22 квітня. Бойовики значно збільшили кількість обстрілів цієї доби і порушили режим припинення вогню 17 разів. Стріляли біля Південного, Зайцевого, Красногорівки, Шумів.

Біля Майорська окупанти гатили з протитанкового ракетного комплексу. Один військовий отримав осколкове порання, яке було несумісне з життям.

У районі Кримського та Шумів зафіксували два прольоти ворожих безпілотників "Орлан-10". Вони перетнули лінію розмежування.

Важливо Окупанти були в Золотому на позиції ЗСУ, на полігон стягнули "Гради", – ОБСЄ

23 квітня. Ворог продовжив провокувати наших захисників. За добу спостерігачі нарахували 19 обстрілів та 1 дистанційне мінування.

Неспокійно було біля: Новоселівки, Новгородського, Шумів, Водяного, Авдіївки, Пісків, Мар'їнки, Південного, Лебединського, Красногорівки, Луганського та Світлодарська

На щастя, бойових втрат серед наших захисників немає.

24 квітня. Біля Водяного окупанти стріляли з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї. У передмісті Пісків обстрілювали позиції українських захисників з підствольних гранатометів та стрілецької зброї. Усього зафіксували 9 порушень режиму тиші. Жоден український військовий за цю добу не загинув.

25 квітня. Бойовики 12 разів порушили режим припинення вогню. Російські найманці гатили по українських позиціях із заборонених мінськими домовленостями мінометів 120-го та 82-го калібрів, а також з великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Вогонь відкривали поблизу таких населених пунктів: Широкине, Південне, Катеринівка, Троїцьке, Новозванівка, Новгородське, Піски, Луганське, Водяне.

Українські захисники не постраждали. Однак про всі порушення окупантів вже повідомили ОБСЄ.

26 квітня. Російські окупаційні війська 9 разів порушували режим тиші на Донбасі. Бойовики обстріляли позиції бійців ЗСУ неподалік Водяного, Гнутового, Світлодарська, Павлополя, Авдіївки та Зайцевого.

Окупанти відкривали вогонь зі заборонених мінометів калібру 120 і 82 міліметри, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Унаслідок ворожих атак один захисник України отримав осколкове поранення. Воїну оперативно надали медичну допомогу та евакуювали до лікувального закладу. Стан його здоров'я – задовільний.

27 квітня. Проросійські бойовики 11 разів зривали режим припинення вогню. Біля Водяного окупанти відкривали вогонь у бік українських захисників із заборонених мінськими домовленостями мінометів, а неподалік Опитного – ще й з протитанкового ракетного комплексу. Неподалік селища Майорськ російські найманці тричі обстрілювали позиції наших воїнів з ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. У передмісті Талаківки та Луганського гатили з гранатометів. У районі Кам'янки та Павлополя також кілька разів відкривали вогонь з гранатометів. Поблизу Широкиного використовували стрілецьку зброю.

На обстріли окупантів бійці ЗСУ відкривали вогонь у відповідь.

Внаслідок ворожого вогню один військовослужбовець зі складу ООС отримав поранення. Йому надали допомогу, його стан – задовільний. Крім того, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Північ" внаслідок підриву військового автомобіля один військовослужбовець загинув, ще 3 – поранені.

28 квітня. Російські окупаційні війська 15 разів порушили режим тиші на Донбасі. Бойовики обстріляли позиції ЗСУ поблизу Красногорівки, Катеринівки, Гнутового, Водяного, Світлодарська, Золотого-4 та Зайцевого.

Окупанти відкривали вогонь зі заборонених мінометів калібру 120 і 82 міліметри, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Також здійснили дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.

Унаслідок ворожих атак один захисник України отримав поранення. Воїну оперативно надано медичну допомогу. Стан його здоров’я – задовільний.

На обстріли противника бійці ЗСУ відкривали вогонь у відповідь.

29 квітня. Проросійські бойовики 13 разів порушували режим припинення вогню. Зокрема вони стріляли біля Невельського, Опитного, Красногорівки, Луганського, Павлополя, Світлодарська, Водяного, Причепилівки, Пісок, Золотого-4, Верхньоторецького, Шумів, Новгородського.

Вогонь відкривали з мінометів 120 та 82 калібру, бойової машини піхоти, великокаліберних кулеметів, станкових протитанкових та ручних протитанкових гранатометів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

До того ж під час обстрілу бойовики поранили військовослужбовця зі складу Об'єднаних сил. Його стан задовільний. На обстріли противника наші захисники відкривали вогонь у відповідь.

30 квітня. Російські найманці 6 разів порушили "тишу". Вони стріляли із забороненої зброї біля Красногнатівки, Авдіївки, Пісків та Широкиного. Окупанти використовували міномети 120-го калібру, підствольні гранатомети, станкові протитанкові гранатомети й стрілецьку зброю. На щастя, ніхто з наших воїнів не постраждав.

Ситуація на Донбасі у березні

1 березня. Упродовж доби російські окупаційні війська 7 разів порушили режим припинення вогню. Гатили у бік позицій ЗСУ поблизу Водяного, що на Приазов'ї, біля Павлополя, Красногорівки та Невельського.

Крім цього, неподалік Богданівки окупанти здійснили прицільний обстріл українських позицій з гранатометів. Відкривали вогонь й поблизу Луганського. На обстріли ворога ЗСУ відкривали вогонь у відповідь.

Неподалік Павлополя на невідомому вибуховому пристрої підірвався військовий автомобіль. 8 українських захисників отримали бойове травмування, а їхній побратим – поранення. Усіх госпіталізували.

​2 березня. Українські воїни зафіксували лише 1 факт порушення з боку бойовиків. Поблизу селища Жовте, що неподалік Щастя, було зафіксовано проліт ворожого безпілотника. Апарат також перетнув лінію розмежування. Але його українські захисники вчасно подавили засобами радіоелектронної боротьби.

Також окупанти не пропустили патруль спостерігачів ОБСЄ через блокпост поблизу Оленівки. Там затримали їх на 5 годин. Крім того, бойовики продовжують перешкоджати безпілтникам місії. Останні такі інциденти відбулися біля Каштанового та Петрівського (район Донецька).

3 березня. За добу бойовики 4 рази порушили режим тиші. Поранення отримав один український воїн. На щастя, його стан – задовільний.

Біля Водяного (Приазов'я) окупанти обстріляли позиції ЗСУ з гранатометів; поблизу Водяного (біля Донецька) – зі станкових протитанкових гранатометів; неподалік від Кам'янки – зі стрілецької зброї. Окрім того, у районі Причепилівки бойовики стріляли в українських воїнів з підствольного гранатомета та стрілецької зброї.

4 березня. Російські найманці 9 разів порушили домовленості щодо режиму тиші. Вони стріляли з мінометів, автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів, ручного протитанкового гранатомета та стрілецької зброї. Зауважимо, бойовики кілька разів прицільно обстрілювали позиції ЗСУ.

Гаряче було поблизу Водяного, Авдіївки, Павлополя, Талаківки, Золотого-4 та Новозванівки. На щастя, ніхто з українських війських не загинув.

5 березня. Упродовж доби окупанти 7 разів порушували режим припинення вогню на Донбасі. Вели вогонь біля Пісків, Широкіного, Водяного, Авдіївки та Талаківки.

У передмісті Мар'їнки ворог здійснив прицільний обстріл позицій ЗСУ зі снайперської зброї. 1 український воїн отримав вогнепальне поранення. Його одразу госпіталізували, стан здоров'я військового – важкий.

6 березня. Окупанти аж 10 разів відкривали вогонь. Поблизу Водяного, що на Приазов’ї, та біля Опитного бойовики стріляли із заборонених мінськими домовленостями мінометів. Крім того, застосовували стрілецьку зброю. Неподалік Пісків, Мар'їнки та Павлополя російські найманці гатили з гранатометів та кулеметів.

На обстріли противника бійці ООС були змушені відповідати. На щастя, втрат та поранень серед українських захисників немає.

7 березня. Бойовики 5 разів порушили режим припинення вогню. Гатили зі заборонених мінськими домовленостями мінометів 120-го та 82-го калібрів, зі станкового протитанкового та підствольного гранатометів, а також з протитанкового ракетного комплексу та стрілецької зброї.

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат серед воїнів ЗСУ немає.

8 березня. Російські окупаційні війська 9 разів порушили режим тиші. Бойовики гатили з ручних протитанкових гранатометів, атоматичних станкових гранатометів і стрілецької зброї. Також за допомогою ручного протитанкового гранатомета здійснили дистанційне мінування території мінами ПОМ-2.

Унаслідок ворожих атак жоден захисник України не постраждав. Бійці ЗСУ відкривали вогонь у відповідь.

9 березня. Проросійські бойовики 21 раз порушили домовленості про режим тиші. Вони стріляли поблизу Красногорівки, Пісків, Новозванівки, Авдіївки, Лебединського, Троїцького, Залізного, Золотого-4, Опитного, та Південного. Найманці гатили із кулеметів та мінометів. Українські військові відкривали вогонь у відповідь. На щастя, бойових втрат немає.

10 березня. Збройні формування Росії 8 разів порушили режим припинення вогню. Окупанти стріляли з ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів у районі Південного і Троїцького. З автоматичних станкових гранатометів бойовики обстріляли Приазов'я: неподалік Водяного й Авдіївки. Прицільний вогонь маріонеткові війська Росії вели по Ломакіному, Красногорівці і Мар'їнці.

Через обстріл біля Старогнатівки важко поранило бійця. Медики боролися за його життя, однак врятувати не змогли.

11 березня. За добу проросійські бойовики 4 рази порушили режим тиші. Стріляли зі станкових гранатометів та стрілецької зброї біля Талаківки, Пищевика, Новозванівки. Внаслідок ворожих обстрілів поранення отримав український захисник. Його стан медики оцінюють як задовільний. Українські військові дали відсіч противнику.

12 березня. Російські найманці 14 разів порушили тишу. Біля Катеринівки окупанти відкривали вогонь з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї. Неподалік Південного теж стріляли з мінометів та великокаліберних кулеметів. Одного воїна поранили, його забрали до медзакладу.

У районі Старогнатівки бойовики обстрілювали наші позиції з автоматичних станкових гранатометів, а біля селищ Тарамчук та Піски – ще й зі стрілецької зброї та станкового протитанкового гранатомета. Загарбники вели вогонь з великокаліберних кулеметів біля Гнутового, а у передмісті Водяного, що на Приазов'ї, гатили з ручних протитанкових гранатометів. Вкотре окупанти стріляли біля Мар'їнки. На жаль, один український захисник загинув.

13 березня. Упродовж доби окупанти 10 разів порушували режим тиші. Російські бойовики обстріляли позиції ЗСУ поблизу Пісків, Водяного та Південного.

Окупанти гатили з великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем, ручних, а також станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї. Окрім того неподалік від Водяного українські військові виявили ворожий квадрокоптер.

14 березня. Війська окупанта 13 разів порушили режим припинення вогню. Внаслідок обстрілу Південного один військовий ЗСУ отримав кульове поранення.

Крім того, російські найманці гатили у сторону Катеринівки, Луганського, Троїцького, Лебединського, Опитного, Авдіївки, Пісків та Гнутового. Ворог вів вогонь з мінометів 82-го калібру, великокаліберних кулеметів, протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь на дії противника.

15 березня. Російські окупаційні війська 10 разів порушили режим тиші на Донбасі.

Поблизу Водяного та Верхньоторецького бойовики гатили зі забороненого озброєння. Неподалік Лебединського та гнутового окупанти вели обстріл із великокаліберних кулеметів та автоматичних станкових гранатометів.

У районі селища Гнутове противник застосував ручний протитанковий гранатомет, а біля Мар'їнки – стрілецьку зброю. Поруч Південного, ворог вів вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь на дії найманців Росії.

16 березня. За добу російські найманці 9 разів порушували режим тиші. Поблизу Водяного на Приазов'ї окупанти відкривали вогонь із мінометів, великокаліберних кулеметів, ручних та станкових протитанкових гранатометів. Внаслідок обстрілу, бойове травмування отримав військовослужбовець ЗСУ. Його направили у лікарню, стан здоров'я задовільний.

Обстрілювали бойовики Талаківку, Гнутове, Павлопіль, Авдіївку і Лебединське.

У ЗСУ наголошують: за минулу добу окупанти російсько-окупаційних військ суттєво збільшили кількість обстрілів. Чимало обстрілів позицій Збройних Сил України носить прицільний характер.

17 березня. Російські бойовики упродовж доби 9 разів обстріляли позиції українських військових. Окупанти гатили з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, автоматичних станкових і станкових протитанкових гранатометів, а також підствольних гранатометів.

У ЗСУ наголосили: загарбники також застосували міномети 82-го калібру, заборонені мінськими домовленостями. Українські воїни відкрили вогонь у відповідь.

Обстріли бойовики вели поблизу Водяного, Гнутового, Луганського, Світлодарського та Новотошківського.

Бойових втрат, на щастя, немає.

18 березня. Окупанти обстріляли українські позиції 6 разів за добу. Біля Південного відкривали вогонь із заборонених мінськими домовленостями мінометів, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Внаслідок обстрілу один наш військовослужбовець загинув.

Неподалік Водяного, що на Приазов’ї, загарбники стріляли з мінометів та гранатометів. У передмісті Богданівки також брали до рук гранатомети й стрілецьку зброю. Українські воїни були вимушені відповідати на зухвалі обстріли бойовиків.

19 березня. Бойовики 2 рази порушили "тишу". Біля Водяного стріляли з артилерійських систем 122-го калібру, мінометів 120-го калібру, великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Там від ворожого обстрілу загинув український боєць.

Крім того, російські найманці гатили зі стрілецької зброї поблизу Пищевика. Українські захисники відкривали вогонь у відповідь. А ввечері окупанти здійснили тривалий обстріл українських позицій поблизу Водяного, застосувавши заборонене мінськими домовленостями озброєння.

20 березня. Окупанти 9 разів обстрілювали позиції бійців ЗСУ. Ворог гатив із забороненого мінськими домовленостями озброєння. Неспокійно було біля: Південного, Шумів, Водяного, на Приазов'ї, Лебединського, Широкиного.

Внаслідок обстрілу 1 український військовослужбовець отримав вогнепальне поранення. Він загинув під час евакуації до медичного закладу.

21 березня. Російські найманці 4 рази порушили режим припинення вогню. Біля Водяного, що на Приазов'ї, окупанти стріляли із мінометів 82 калібру та гранатометів різних систем. Поблизу Лебединського бойовики відкривали вогонь з ручних протитанкових гранатометів.

На щастя, бойових втрат серед наших захисників не було.

22 березня. За добу проросійські бойовики 5 разів порушили режим припинення вогню. Вони стріляли з мінометів, а також автоматичних станкових гранатометів та кулеметів. Порушення зафіксували поблизу Водяного, Пісків, Богданівки та Тарамчука. Постраждалих та бойових втрат серед українських захисників нема.

Також в штабі Операції Об'єднаних сил повідомили, що на території ОРДО активно поширюють фейкові новини про начебто снайперські обстріли з боку українців.

23 березня. Проросійські бойовики 10 разів порушили режим припинення вогню на Донбасі. Окупанти гатили з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Противник обстрілював позиції Об'єднаних сил поблизу Водяного, Авдіївки, Шумів, Гнутового, Широкиного та Славного.

Унаслідок ворожих атак жоден захисник України не постраждав.

24 березня. Окупанти 7 разів порушували режим припинення вогню на Донбасі. Порушення зафіксували поблизу Водяного, Авдіївки, Лебединського, Шумів, Богданівки. На щастя, бойових втрат серед особового складу ООС внаслідок ворожих обстрілів немає.

25 березня. Російські найманці 8 разів порушили режим припинення вогню. Стріляли біля Світлодарська, Майорська, Богданівки та Широкиного. Бойовики гатили з ручних і станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. На щастя, українські захисники не постраждали.

26 березня. Ворог 4 рази відкривав вогонь по позиціях українських бійців. Неспокійно було біля Шумів, Майорську та Верхньоторецького. Внаслідок підступних обстрілів бойовиків 4 захисники зі складу ООС загинули, двоє отримали поранення.

На дії противника військовослужбовці Збройних Сил України відкривали вогонь у відповідь.

Актуально Тіла загиблих вдалося евакуювати: деталі жахливого обстрілу біля Шумів

1 лютого. Упродовж доби російські найманці 5 разів порушили перемир'я на Донбасі. Гатили неподалік Авдіївки, у районі Пищевика, біля Новомихайлівки та Південного.

2 лютого. Проросійські бойовики 8 разів порушували режим тиші. Неподалік Шумів ворог вів прицільний снайперський вогонь у бік позицій ЗСУ. На жаль, через це загинув український військовий.

3 лютого. Бойовики вели вогонь у бік позицій українських захисників біля Гнутового та Водяного. Стріляли з автоматичного станкового, а також з підствольного гранатометів. Бойових втрат серед військових ЗСУ не було.

4 лютого. Окупаційні війська поранили українського захисника й облаштували позиції біля Кримського. Внаслідок обстрілу біля Південного воїн ЗСУ отримав вогнепальне поранення. Його оперативно госпіталізували.

Читайте також Зеленський у зверненні російською мовою згадав "захисників" на танках

5 лютого. Російські найманці 5 разів порушували режим припинення вогню на Донбасі. Спостерігачі зафіксували проліт безпілотника, який здійснив дистанційне мінування перед позиціями ЗСУ.

6 лютого. Ворог 13 разів гатив по позиціях українських військових. На жаль, 2 бійці Збройних сил України загинули, ще 4 – отримали поранення.

  • Загиблими героями були старший солдат Назарій Поліщук та солдат Олексій Подвезенний. Вони служили у складі 28-ї ОМБр імені Лицарів Зимового Походу.

Назарій Поліщук та Олексій Подвезенний
Назарій Поліщук та Олексій Подвезенний / Фото з фейсбуку 28 ОМБр імені Лицарів Зимового Походу

7 лютого. На Донбасі зафіксували 4 порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків. Вони стріляли біля Золотого-4 та поблизу Луганського. А також – неподалік Новомихайлівки, там поранили українського захисника.

8 лютого. Протягом доби противник порушив режим припинення вогню на Донбасі 7 разів. Гаряче було біля Південного, Авдіївки, Пісків та Водяного. На прицільні обстріли ЗСУ надавали адекватну відповідь.

9 лютого. Російські найманці тричі порушили режим перемир'я, вогонь вони відкривали прицільно. Гатили з автоматичного станкового гранатомета, стрілецької зброї та підствольних гранатометів.

До теми Росіяни діють відкрито та зухвало, – Кравчук заявив про зрив перемир'я на Донбасі

10 лютого. Бойовики на Донбасі 7 разів обстріляли позиції ЗСУ та поранили українського бійця неподалік Пісок. Також відкривали вогонь біля Водяного, Верхньоторецького, Золотого-4 та Південного.

11 лютого. Російські найманці 5 разів зривали домовленості щодо режиму тиші. Українські військові були змушені надавати їм відповідь. На жаль, загинули 2 бійці Збройних сил України.

12 лютого. Упродовж доби окупанти 7 разів порушили домовленості щодо припинення вогню. Біля Павлополя український захисник підірвався на невідомому вибуховому пристрої. Його відвезли у лікарню.

13 лютого. Спостерігачі зафіксували 2 порушення режиму тиші. Ворог гатив з гранатометів поблизу Водяного та Старогнатівки. На щастя, бойових втрат серед наших захисників не було.

14 лютого. Російські бойовики тричі обстріляли позиції ЗСУ поблизу Водяного та Новоолександрівки. Неподалік Новолуганського на невідомому вибуховому пристрої підірвалися 3 українських воїнів.

  • Через травми, несумісні з життям, загинули капітан Олександр Войтенко, солдат В'ячеслав Олексієнко та старший солдат Дмитро Мироненко.

Олександр Войтенко, В'ячеслав Олексієнко та Дмитро Мироненко
Олександр Войтенко, В'ячеслав Олексієнко та Дмитро Мироненко / Колаж 24 каналу

15 лютого. Окупанти продовжили зривати перемир'я на Донбасі. Гатили неподалік Славного, Опитного та біля Світлодарська. На обстріли українські воїни давали адекватну відповідь.

16 лютого. Протягом доби на Донбасі зафіксували 4 порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків. Противник відкривав вогонь неподалік Водяного, а також поблизу населеного пункту Південне.

17 лютого. Окупанти впродовж доби 4 рази порушили режим припинення вогню. Бойовики стріляли з мінометів 82-го калібру та станкових протитанкових гранатометів неподалік Новомихайлівки. Відкривали вогонь ворожі війська і в бік наших воїнів біля Славного та Південного. Поблизу Шумів стріляли не лише зі автоматичних станкових гранатометів, а працювали снайпери окупантів. Українці дали гідну відсіч.

18 лютого. За добу окупанти 4 рази порушили режим тиші на Донбасі. Вони відкривали вогонь з автоматичних станкових та ручних протитанкових гранатометів, а також стрілецької зброї неподалік Шумів. Поблизу Південного ворог стріляв з великокаліберних кулеметів, а біля Майорська – зі стрілецької зброї. Українські військові відповідали вогнем.

19 лютого. Окупанти 5 разів ігнорували домовленість про режим тиші. Вони відкривали вогонь поблизу Зайцевого, Південного та Луганського. Українські захисники давали гідну відсіч. Неподалік Водяного бойовики здійснили дистанційне мінування місцевості в напрямку наших позицій.

20 лютого. Ворог 7 разів обстрілював позиції наших захисників. Окупанти гатили біля Новгородського, Попасної та Катеринівки. Вже традиційно проросійські бойовики застосовували артилерійські системи, міномети та снайперську зброю. У Новгородському під мінометний обстріл потрапили будинки місцевих жителів. Окупанти пошкодили 3 житлових будинки, лінію електромереж та газопровід. Постраждалих серед цивільного населення немає.

21 лютого. Російські найманці 1 раз порушили режим перемир'я – біля Світлодарська здійснили кілька прицільних пострілів зі снайперської зброї. На щастя, бойових втрат серед особового складу Об'єднаних сил немає.

22 лютого. За добу окупанти одразу 11 разів порушували режим припинення вогню на Донбасі. Поблизу Авдіївки ворожі сили стріляли з гранатометів різних систем. Загинув український військовий – старший солдат Сергій Петраускас з Чернігівщини. Ще один захисник отримав поранення. Також не обійшлось без потерпілих і біля Південного – наш воїн потрапив під обстріл, з осколковим пораненням його доправили до лікарні.

Загиблий Сергій Петраускас

Загиблий воїн Сергій Петраускас / Фото з фейсбуку 72 ОМБР імені Чорних Запорожців

23 лютого. Доба розпочалась неспокійно. Вже зранку бойовики тричі порушили режим тиші. Біля Зайцевого внаслідок обстрілу один український воїн отримав поранення, ще один захисник – Дмитро Сардак – загинув. Відомо, що він отримав осколкове поранення несумісні з життям. У Дмитра залишилася дружина. Крім того, ворожий снайпер поранив захисника України біля Пісків.

Також бойовики били по мирних жителях Хутора Вільного. У результаті загинув 73-річний мирний житель. Він зазнав важкі поранення та його госпіталізували. Але, на жаль, медики врятувати чоловіка не змогли.

Загалом українські воїни зафіксували 20 порушень з боку бойовиків. Били окупанти з мінометів, гранатометів, снайперської і стрілецької зброї. На обстріли противника українські воїни давали адекватну відповідь.

24 лютого. Упродовж доби російські окупаційні війська 6 разів порушили домовленості про режим тиші. Ворог, зокрема, вів вогонь біля Південного та Талаківки – там український воїн отримав кульове поранення.

Також російські найманці гатили з гранатометів у передмісті Авдіївки, а також біля Водяного та Мар'їнки. Неподалік Чермалика український військовий затримав на спостережному посту бойовика.

Той намагався проникнути на позиції ЗСУ та накинувся з ножем на українського військового. У відповідь солдат застосував штатну зброю та затримав окупанта.

25 лютого. Цієї доби бойовики 10 разів порушили режим тиші. Російські найманці вели прицільний вогонь біля Лебединського, обстріляли Жолобок, Славне і Піски. На щастя, жоден український військовий не постраждав.

Саме цього дня розпочали вакцинацію українських військових в зоні ООС проти коронавірусу. Перша вакцина надійшла до 66-го військового госпіталю.

Протягом минулої доби, 26 лютого, збройні формування Російської Федерації чотирнадцять разів порушили режим припинення вогню в районі проведення операції Об'єднаних сил, зокрема, із забороненого озброєння.

26 лютого. Війська окупанта 14 разів порушили режим тиші. Внаслідок обстрілу Водяного 6 українських захисників отримали осколкові поранення, ще 3 – бойове травмування. Поблизу Мар'їнки та Лебединського російські найманці гатили зі стрілецької зброї. У результаті 1 воїн ЗСУ отримав кульове поранення. Неподалік Невельського внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої отримав осколкові поранення ще 1 український воїн. Постраждалих бійців госпіталізували.

Крім того, бойовики не пропустили гуманітарний вантаж ООН через КПВВ "Щастя".

27 лютого. Окупанти 9 разів порушили режим припинення вогню, обстрілявши наших бійців із забороненого озброєння. Неспокійно було біля: населеного пункту Луганське, Миронівського, Південного, Широкиного, Пищевики, Мар'їнки, Зайцевого та Водяного. У районі Луганського український захисник отримав осколкові поранення внаслідок підриву на міні. Пораненому оперативно надали медичну допомогу та доправлено до лікувального закладу.

28 лютого. Бойовики 7 разів порушили режим тиші. Внаслідок обстрілів біля Пищевика загинув 1 український воїн. Відомо, що від рук окупантів загинув молодший сержант Сергій Моісєєнко

Також проросійські найманці гатили поблизу Широкиного, Водяного. На цьому ж напрямку зафіксували проліт ворожого безпілотника. Стріляли з гранатометів і у бік Верхньоторецька.

У відповідь на обстріли противника українські воїни відкривали вогонь. Про усі факти порушень повідомили представників ОБСЄ. Крім того, українська сторона в СЦКК вжила інші заходи з реагування.

Ситуація на Донбасі в січні

1 січня. У перший день нового року російські бойовики на Донбасі 9 разів порушили режим тиші. На численні обстріли ворога українські захисники надали адекватну відповідь. Бойових втрат та поранень серед військових ЗСУ не було.

2 січня. Окупанти відкривали вогонь з гранатометів та кулемета біля Пісок. Неподалік Павлополя зафіксували неприцільні постріли зі стрілецької зброї, поблизу Лебединського – з великокаліберного кулемета. Загалом ворог тричі порушив режим тиші.

Зверніть увагу "Новорічний" обстріл Водяного: штаб ООС показав наслідки дій бойовиків

3 січня. Бойовики 7 разів відкривали вогонь з різного виду озброєння в бік українських захисників. Стріляли поблизу населених пунктів Мар'їнка, Лебединське та Красногорівка, Пісків, Водяного, селища Південне та міста Світлодарськ.

4 січня. Окупанти 5 разів вели вогонь у бік позицій Збройних сил України. Зокрема, гатили поблизу населеного пункту Гнутове. Кілька неприцільних пострілів з гранатометів здійснили в районі Луганського.

5 січня. Російські бойовики відкривали вогонь в бік позицій українських військових неподалік від Гнутового й Водяного, поблизу Авдіївки та біля Пищевика. Загалом вони 4 рази порушили домовленості про режим тиші.

6 січня. Ворог 5 разів порушив режим припинення вогню на Донбасі. Зокрема, на околицях донецького аеропорту, в районі Опитного, окупанти відкрили вогонь з автоматичного станкового гранатомета, а біля Гнутового – зі стрілецької зброї.

7 січня. Протягом доби російські найманці 8 разів порушували режим тиші. Окупанти гатили із гранатометів різних систем, а також – великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Читайте також Латвієць воював на стороні бойовиків на Донбасі: що йому загрожує

8 січня. Бойовики 9 разів порушували режим тиші. Неподалік Південного відкрили провокативний вогонь у напрямку, де проводилися ремонтні роботи щодо відновлення водопостачання для місцевих мешканців.

9 січня. Російські найманці проявляли збройну активність неподалік Луганського, також відкривали вогонь в бік позицій ЗСУ в районі Водяного. Загалом ворог тричі порушував режим припинення вогню на Донбасі.

10 січня. Ворог обстріляв Авдіївку та Водяне. На щастя, втрат серед українських бійців не було. Про обстріли, здійснені російськими найманцями, Україна повідомила представників ОБСЄ.

11 січня. Російські найманці 10 разів порушували режим припинення вогню. Внаслідок ворожих обстрілів, на жаль, загинув український захисник.

  • Ворожа куля забрала життя 38-річного Олега Андрієнка. Він був старшим солдатом 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади.


Олег Андрієнко / Фото "Це моя Україна"

12 січня. Обстріли з боку бойовиків не припиняються. Російські найманці 11 разів порушили режим тиші. Один український воїн отримав осколкове поранення, його одразу госпіталізували та надали необхідну медичну допомогу.

13 січня. Окупанти знову порушили домовленості про повне та всеосяжне припинення вогню. Вони 6 разів відкривали вогонь у бік позицій ЗСУ – з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Гатили біля Водяного, Авдіївки, Гнутового та Мар'їнки.

14 січня. Внаслідок ворожого обстрілу український військовий отримав легке осколкове поранення. Це трапилося біля села Гнутове, що на Донеччині. Загалом бойовики 6 разів протягом доби порушили режим тиші.

15 січня. За добу 15 січня бойовики 5 разів порушили режим припинення вогню на Донбасі. Під час обстрілів противника один з українських військових отримав вогнепальне поранення. Його госпіталізували.

До теми СБУ оголосила підозру двом проросійським бойовикам: фото

16 січня. Російські найманці гатили по позиціях ЗСУ поблизу Гнутового та Талаківки, режим тиші вони порушили 6 разів. Біля Трудівського окупанти здійснили кілька черг зі стрілецької зброї. Український військовий отримав вогнепальне поранення.

17 січня. Бойовики за добу 4 рази порушили режим припинення вогню. Неподалік населеного пункту Широкине ворог відкривав вогонь зі станкових протитанкових гранатометів. Бойових втрат серед українських захисників не було.

18 січня. Перед Водохрещем ворог гатив з мінометів біля Богданівки з мінометів 82 калібру. Цей населений пункт перебуває у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід".

19 січня. Ворог порушував перемир'я двічі. Окупанти відкрили вогонь в бік позицій ЗСУ неподалік Водяного, також гатили поблизу Південного. Українські захисники відкрили вогонь у відповідь.

Важливо Завершення війни на Донбасі є пріоритетом: Зеленський зустрівся з главою ОБСЄ

20 січня. Неподалік Старогнатівки отримав поранення український військовий, його госпіталізували. Режим припинення вогню протягом доби окупанти порушили двічі.

21 січня. Кількість пострілів противника у бік позицій ЗСУ збільшилася. Протягом доби було зафіксовано 7 порушень режиму припинення вогню. Внаслідок ворожих обстрілів загинув український воїн.

  • Загиблим виявився старший матрос Олександр Отрєп'єв. Він служив у 36-й окремій бригаді морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.


Олександр Отрєп'єв / Фото бригади імені контрадмірала Білинського

22 січня. Окупанти знову використовували проти українців гранатомети та стрілецьку зброю. Вони 6 разів обстріляли українські позиції. Гатили біля Водяного, Новоселівки-2, Авдіївки, Опитного, а також неподалік поруч Новолуганського та Шумів.

23 січня. Російські найманці на Донбасі 9 разів порушували режим припинення вогню. Гатили з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. На щастя, втрат чи поранень серед українських військових не було.

24 січня. Окупанти 5 разів відкривали вогонь в бік українських позицій – неподалік Пісків, Південного, Водяного. Застосовували традиційно Ворог застосував гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Читайте також У ТКГ назвали 3 головні проблеми у переговорах із Росією

25 січня. Бойовики не припиняють обстріли, вони порушували режим тиші на Донбасі 7 разів. Гаряче було біля Хутора Вільного, Тарамчука, у районі Водяного та поблизу Павлополя. На жаль, український захисник отримав поранення.

26 січня. Внаслідок прицільного обстрілу боєць ЗСУ отримав наскрізне поранення голови, його евакуювали до лікарні. Загалом російські найманці 5 разів порушили режим тиші на Донбасі.

  • Український боєць Роман Дзюбенко, якого поранили у цей день, помер у лікарні. Він був молодшим сержантом 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка.

Роман Дзюбенко з дружиною
Роман Дзюбенко з дружиною / Фото з соцмереж

27 січня. Окупанти 9 разів порушили режим припинення вогню. Гатили неподалік Павлополя, біля Богданівки, у передмісті Мар'їнки та Авдіївки. А також біля Водяного, що на Приазов'ї, та поблизу Зайцевого та Луганського.

28 січня. Російські найманці тричі відкривали вогонь в бік українських позицій поблизу Водяного, неподалік Катеринівки. Гатили з автоматичних станкових та ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Ввечері у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" зник український військовий. Згодом з'ясувалося, що його захопили у полон бойовики.

Українець в полоні бойовиків
Бойовики захопили військового у полон / Фото оперативного командування "Північ"

29 січня. Ворог 5 разів порушив режим тиші на Донбасі. На жаль, поблизу Водяного 2 українських військових отримали осколкові поранення. Їх одразу госпіталізували. Крім цього, противник вів вогонь біля Опитного та Авдіївки.

30 січня. Бойовики знову порушили режим припинення вогню – 5 разів вели вогонь у бік позицій ЗСУ.Стріляли з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів. 2 українських військових отримали поранення неподалік Мар'їнки.

31 січня. За добу ворог 9 разів порушував режим тиші на Донбасі. Крім цього, російські бойовики застосували для коригування вогню безпілотник типу "Крило". Його вдалося вчасно знешкодити.

Карта окупованих територій
Карта окупованих територій / Інфографіка 24 каналу