Джерело: Радіо Свобода

Очільник МЗС України повідомив, що після того, як представник Євросоюзу повернеться з країни-агресора, він доповідатиме перед державами-членами блоку. За словами Кулеби, на основі звіту Борреля Європейський Союз й буде приймати подальші рішення.

Читайте також Відбулося загострення після окупації Криму, – Боррель про відносили ЄС і Росії

Ми з ним поговорили буквально декілька днів тому і чітко синхронізували позиції. Я наголосив, що дуже ціную його крок, що перед поїздкою до Москви він погодився обговорити всі питання зі мною,
– сказав міністр закордонних справ.

Візит Борреля до Москви буде історичним

Глава МЗС підкреслив, що цей візит до Росії буде першим для високого представника ЄС з питань зовнішньої політики з початку російської агресії проти України.

"Тому це дійсно історичний візит і від того, як він пройде, буде залежати динаміка відносин з Росією. Але і Боррель і я – ми чітко наголосили, що принципи відносин Європейського Союзу з Росією, їх п'ять, залишаться непорушними до виконання Росією Мінських домовленостей", – додав Кулеба.

Варто зазначити, що на найвищому рівні ситуацію в Росії детальніше обговорять під час березневого саміту, в якому братимуть участь глави МЗС 27 країн ЄС.

Про що ще говорили дипломати

  • Під час розмови вони обговорили ситуацію у Росії. Сторони рішуче засудили насильство проти мирних протестувальників, жорстоке придушення російською владою демократичних протестів та порушення прав людини у Росії загалом.
  • Глава МЗС України порушив питання застосування проти Росії нового санкційного режиму ЄС у сфері прав людини. Він має розповсюджуватися і на винних у переслідуваннях українців у тимчасово окупованому Криму.
  • Чиновники також обговорювали майбутній запуск Кримської платформи та можливу підтримку цієї ініціативи з боку Євросоюзу.
  • Боррель запевнив Кулебу, що до повного виконання зобов'язань Росії за Мінськими домовленостями політика ЄС щодо Росії не зміниться.