Джерело: НАТО

USS Porter – третій корабель ВМС США, що зайшов у Чорне море упродовж останніх днів. Він приєднався до есмінця з керованими ракетами USS Donald Cook і заправника USNS Laramie.

Зверніть увагу Біля України в Чорному морі есмінець ВМС США провів спільні навчання з авіацією НАТО

Коментар НАТО щодо перебування американських есмінців у Чорному морі

В Альянсі підкреслили, що Чорне море має стратегічне значення для них. 3 союзники – Болгарія, Румунія і Туреччина – є прибережними державами, а Грузія й Україна – близькими партнерами.

У відповідь на незаконну анексію Росією українського Криму і продовження нарощування військової потужності в Чорному морі Північноатлантичний альянс збільшив свою оборонну присутність у регіоні. І, як і раніше, є твердо відданим забезпеченню безпеки Чорного моря,
– наголосила речниця НАТО Оана Лунгеску.

У Альянсі додали, що вони також посилюють підтримку Грузії й України, включно з навчанням берегової охорони та обміном інформацією.

Есмінець ВМС США USS Porter, НАТО, Чорне море
Есмінець ВМС США USS Porter заходить у Чорне море / Фото видання "Думская"

Які ще представники військово-морських сил НАТО зайшли в Чорне море

  • Нещодавно Військово-повітряні сили Іспанії направили до Румунії 6 винищувачів для повітряного патрулювання.
  • Іспанські літаки протягом двох місяців будуть дислокуватися на авіабазі Когелнічану на чорноморському узбережжі Румунії.
  • Літаки будуть виконувати завдання разом із румунськими ВВС.

Що відомо про есмінець ВМС США USS Porter?

Це есмінець класу "Арлі Берк"( тип ескадрених міноносців з керованою ракетною зброєю четвертого покоління). У 2003 році корабель брав участь у бойових і допоміжних операціях в межах "Іракської Свободи". А у 2017 році брав участь у обстрілі аеродрому Шайрат у штаті Хомс у Сирії.

Вперше увійшов у Чорне море в 2018 році. Опісля неодноразово відвідував українську акваторію, гостював в Одесі, а також брав участь в міжнародних навчаннях "Сі Бриз".

Корабель назвали на честь офіцерів ВМС США командора Девіда Портера та його сина адмірала Девіда Діксона Портера. Побудували його в 1996 році, а запустили на воду – в 1997-му.