Як пояснив сам колишній силовик, він усі ці роки вичікував потрібного моменту, щоб опублікувати записи. Про це Ігор Макар розповів в інтер'вю Euroradio.

До слова Плівки щодо Шеремета: поліція запросила викривача до України

Після отримання цих записів з власних джерел у КДБ чоловік виїхав до Європейського Союзу, але продовжував збирати інформацію про злочини чиновників і держслужбовців.

Після президентських виборів у Білорусі у 2020 році я побачив ту згуртованість білоруського народу проти беззаконня, і зрозумів, що саме зараз білоруському народу потрібна моя допомога й підтримка,
– розповів Ігор Макар.

Щоправда, ексспецназівець зізнається, що завдяки записам зміг врятувати життя свого друга – колишнього начальника СІЗО №1 Мінська Олега Алкаєва.

"Почувши його ім'я на записах, я звернувся до американських дипломатів. Тоді Олег Алкаєв отримав з кримінальної поліції повідомлення, що йому потрібна охорона, що йому не можна їхати з Німеччини, адже його життю загрожує небезпека", – розповів колишній білоруський силовик.

Виходить, що він так само міг би запобігти й убивству журналіста Павла Шеремета. Втім, Макар переконаний: якщо б тоді допоміг журналісту, сьогодні він не міг би допомогти білоруському народу.

Коротко про записи щодо вбивства Павла Шеремета:

  • Журналісти 4 січня опублікували записи, де у 2012 році вбивство білоруса обговорював начальник Комітету держбезпеки Білорусі Вадим Зайцев. Він хотів розправитися з журналістом саме в такий спосіб, в який це зробили через 4 роки.
  • Тоді українська поліція розповіла, що мала ці записи ще з грудня 2020 року. Тож наразі триває розслідування щодо ймовірних замовників злочину.